Z Libochovic do Třebenic
Foto: autorka

Z Libochovic do Třebenic

24. 7. 2020

Opět jsme se rozjeli skoro za humna na menší výlet do Libochovic a Třebenic. Jsou to oblíbená místa našeho mládí, a tak jsme je jeli ukázat vnoučatům.

V Libochovicích je krásný barokní zámek, který stojí v romantické poloze na břehu řeky Ohře.  Prohlídka určitě stojí zato. Na zámku se narodil významný český přírodovědec a fyziolog Jan Evangelista Purkyně /1787-1869/. Byl prvorozeným synem Josefa Purkyně, obročího na libochovickém panství. Tomuto nejvýznamnějšímu libochovickému rodákovi je věnována samostatná expozice v přízemí zámku. Na nádvoří se konají pravidelně výstavy bonsají. V areálu nádvoří je v současné době krásná výstava fotografií Jiřího Volfa o Českém středohoří. U zámku je francouzská  krásně udržovaná  zahrada s volně se pohybujícími pávy.

Když jsme si vše prohlédli, dali libochovickou zmrzlinu  a koupili v místním uzenářství buřtíky na večerní opékání, pokračovali jsme do městečka Třebenice. Tam zejména proto, že v místním hostinci velice chutně vaří a nám už pěkně vyhládlo.

Královské město Třebenice  leží na úpatí překrásné krajiny Českého středohoří, .První zmínky o vzniku města jsou v pověsti o založení hradu Košťálu rytířem Košťálem. Historie sídla se datuje nejspíš od devátého století. Největší zajímavostí ve městě je Muzeum českého granátu, které je umístěno v bývalém luteránském kostele. Mimo expozice o těžbě českého granátu jsou zde vystaveny i šperky  Ulriky von Levetzow. Nad městem se tyčí vrch Košťál se zříceninou Košťálovem.
Třebenice často vyhledávají turisté na svých turistických a cyklistických trasách po tomto okolí. Shodou okolností i vystavující fotograf v Libochovicích Jiří Volf je třebenickým rodákem.

Potom už jsme pokračovali naším milým středohořím domů. Žně jsou zde již v plném proudu, každou chvilku jsem na trase zastavovala, abych se pokochala krásou zlatých polí, někde již sklizených.

Na příště vymyslím mírný kopeček, abychom ho staří, mladí i nejmenší zdolali bez ztráty květinky.

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
No samozřejmě - náš kraj = krásný kraj. Na výstavu fotografií bych se mohla zajet podívat, třeba pro inspiraci. Skalku z posledního obrázku jsme s Elenou fotily skoro ze stejného místa :)
Soňa Prachfeldová
Děkuji přátelé, Honzo, nedávno jsem napsala, že bys měl dát o svém strýci článek, asi to zapadlo. Jak jsem na mobilu a sjizdim prstem dolů, tak se dotknu i * omlouvám se.
Martina Růžičková
Moc hezká pozvánka. Tato místa neznám, tak si je ukládám jako tip na výlet. Díky :-)
Anna Potůčková
Soni díky za tuto virtuální hezkou procházku! Moc ráda jsem vzhlédla i fotky
Jan Zelenka
Soňo, tímto článkem si mě velice potěšila. Znám dobře Libochovice a Třebenice jsou od mládí moje srdeční záležitost, protože se tam narodil můj otec. Košťálov byl pro mne a pro otce jakési až poutní místo. A pokaždé jsme lezli tou nejhorší cestou. Vzpomínám i na nádherné slavnosti květů, které bývaly na planině pod Košťálovem kolem 9. května. Jarní pohled na krajinu dole byl úchvatný. Všude bílo od kvetoucích stromů. Vzpomněl bych ale ještě jednoho význačného třebenického občana. Byl jím můj strýc, zasloužilý umělec František Hora, malíř Českého středohoří a šéf severočeské pobočky svazu výtvarných umělců. Doposud tam ještě bydlí moje sestřenka, jeho dcera. Díky, Soňo!
Daniela Řeřichová
Krásný výlet i upoutávka. Snad se mi někdy podaří navštívit tato kouzelná místa, o nichž dokážete tak sugestivně psát. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.