Putování v Rakouských Alpách
FOTO: autorka

Putování v Rakouských Alpách

7. 8. 2020

Už jsem letos ani nevěřila, že budu moci cestovat, jak jsem dělala před koronavirovou krizí. Ale moje akční kamarádka nakonec přinesla katalog jedné plzeňské CK, a tak jsme se rozhodly, že alespoň na pár dnů navštívíme sousední Rakousko.

Naštěstí zájezd začínal sice brzy ráno, ale nebyly v něm žádné noční přejezdy. Jely jsme z Plzně přes Mnichov do rakouského údolí Zillertal, kde na nás čekal historický parní vlak z Mayrhofenu do Jenbachu. Jízda po úzkokolejné trati trvala cca 2 hodiny a v soupravě za parní lokomotivou byly zapřaženy dobové vagony. Poté jsme autobusem pokračovali do Rattenbergu a nakonec jsme se všichni ubytovali v krásném horském hotelu Jagdhof.

V Rakousku v té době platila poměrně přísnější hygienická opatření než u nás. Ve všech vnitřních prostorách jsme museli mít všichni účastníci zájezdu roušky, včetně jízdy v autobusu. Paní delegátka vše kontrolovala, protože se obávala hlavně pokut během jízdy.

Druhý den jsme navštívili křišťálový svět Swarovski s úchvatnou expozicí skla. Celá expozice krystalového umění se rozprostírá v úžasné zahradě. Jejím centrem je Krystalový oblak, skládající se z více než 600 000 ručně osazených krystalů. Po návštěvě zahrady jsme se dostali do podzemní části Obra, kde jsou umístěny "Kouzelné komnaty". Nejvíc mě oslovila "Ledová ulička", kde najdete pravý sníh padající na ozdobený vánoční stromeček. Celkem tak projdete cca 15  komnat s různými náměty.  

Další den jsme odjeli brzy ráno do oblasti Solné komory, kde nedaleko Salzburku se do výšky skoro 1800 metrů šplhá unikátní ozubnicová železnice. Je to ůdajně nejstrmější zubačka v Rakousku. Zubačka na Schafelberg nás vyvezla hned nad tři velká alpská jezera najednou. Za necelou hodinku jsme dojeli o 1200 metrů výše. Vlak se cestou poměrně hodně klepe, ale zvládá to i v tom nejstrmějším stoupání. Po vystoupení z vláčku jsme šli kousek do kopce, abychom pak spatřili jezera Attersee, Mondsee a Wolfgangsee. Když dojdete na okraj skalního útesu, máte pocit závratě. V blízké restauraci jsme si dali dobrou kávu a  já jsem si ještě stihla spálit od slunce nos. Bohužel městečko S.Wolfgang jsme si už nemohli prohlédnout z důvodu, že covid 19 tam už dorazil před námi a návštěva se nedoporučovala.

Zájezd měl poměrně náročný program, také jsme navštívili v údolí řeky Inn mincovní město Hall in Tirol, jeli lodí po jezeře Achnsee do lázeňského městečka Pertisau a navštívili jsme horskou salaš Gramalalm. Velmi se mi také líbilo městečko Bad Ischl známé z filmu o krásné Sissi a císaři F.Josefovi. Zde jsme strávili celý den, vykoupali se v tamních proslavených lázních a kolem krásného jezera Traunsee pak odjeli do svých domovů.

Rakouské Alpy jsou krásné jak v zimě, tak i v létě. Já jsem je znala jen pokryté sněhem. Před několika lety jsem jezdila lyžovat právě do míst, která jsem nyní poznala trochu jinak.  

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Podle článku a fotografií to musel být moc pěkný výlet plný skvělých zážitků.
Eva Mužíková
Užila jsi si, tak to má být. Škoda že fotky nejsou popsané. Rakouskem jsem dvakrát projížděla,, jezero Mondsee mne uchvátilo.
Soňa Prachfeldová
Jarmilko promiň ***** , Rakousko je krásná země.
Alena Vávrová
Hezky jsem si připomněla svoji loňskou návštěvu těchto míst. My byli v S. Wolfagang ubytovaní a vyráželi na výlety do okolí, včetně jízdy zubačkou na Shafbergspitze. Výhled na jezera a hory byl dechberoucí.
Jan Zelenka
Rakousko je turistický ráj. Oblast Salzkammergut znám. U Wolfgangsee jsme si dávali kafe, městečko Bad Ischl je kouzelné. Ale pořádné hory jsou až dole. Hohe Tauern. Ještě jsme to stihli se ženou.
Jarmila Komberec Jakubcová
Okolí Salzburgu je tzv.Solná komora - viz město Hall in Tirol. Znala jsem Alpy pouze v zimě, kdy jsem tam jezdila s manželem lyžovat. Dnes bych se tam asi na sjezdovce zabila. Už ani nejezdím na běžkách. Ale doufám až dostanu nový kyčelní kloub, budu moci opět dělat co mám ráda. Na výletech jsem sebou měla NW hole a moje kamarádka, která už má výměnu za sebou byla naprosto v pohodě. Hlavně, že jsme nechytly Covid - bohužel byl všude okolo nás. Ale to je i u nás. V rouškách bylo moc horko a návštěva muzea krystalů byla hodně náročná.
Naděžda Špásová
Jarmilko, určitě tam bylo moc hezky. Fotky jsou taky pěkné. :-)
Květa Řičánková
Také jsem tato místa poznala,byla jízda vláčkem i plavba po jezeru Achensse, Swarovski. Ubytování přímo u jezera které připomíná fjord.Je tam moc pěkně.
Dana Puchalská
Jarmilo, parádní výlet. Ano, Alpy nemají chybu.
Marie Měchurová
Před pár lety jsme v nějaké solné komoře taky byli, ale nevím, jestli to byla ta, kterou zmiňujete. Alpy jsou ale krásné celé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%