Výlet do Nelahozevsi
Úvodní foto: autorka

Výlet do Nelahozevsi

10. 8. 2020

Výlet za Jendovým dětstvím a mládím jsme zahájili v Kralupech nad Vltavou, kde jsme poseděli v cukrárně s jeho dlouholetým kamarádem. Poté jsme se vydali do Nelahozevsi. Byla jsem tam poprvé.

Krásný zámek mě překvapil svou majestátností. Pochází ze 16. století. Patří k nejvýznamnějším pozdně renesančním objektům v Čechách. Okouzleně jsem si prohlížela jeho nádhernou výzdobu i přilehlé okolí. Travnatou cestou kolem zámku nás provázela kočička. Brzy jsme zjistili, že má několik kamarádek. Také jsme objevili jejich domov u zchátralého domku. Doufali jsme, že je o ně na panství Lobkowiczů dobře postaráno.

Když jsem se dostatečně vynadívala, sešli jsme pod zámek k Památníku Antonína Dvořáka, tedy domu, v němž se skladatel narodil a prožil své dětství. Své dětství a mládí prožil v tomto domě i můj průvodce. Velice na mě zapůsobilo, když jsem viděla okno, z něhož vyhlížela paní Zelenková svého synka; jak o tom Jenda píše ve svých vzpomínkách.

Po chvilce dojetí jsme odjeli k dalšímu Jendovu oblíbenému místu, Marině Vltava. Nealko pivo a dvojka bílého vína s lahví sodovky nám v parném dni přišly velmi vhod. Podívali jsme se na kotvící lodě a prošli se kus cesty lesem mezi řekou a tratí. Vltava ovšem byla mezi bujnou vegetací špatně vidět. Jenda mě dovedl k tunelu, na místo, kde se před mnoha lety učil se spolužačkou na maturitu. Nakonec jsme ještě sešli k řece.

Vrátili jsme se plni krásných dojmů. Fenka Britney nás přivítala radostným štěkotem. Zdálo se, že se ani nezlobí, že jsme ji nevzali s sebou.

Potěší nás, když se vydáte na výlet s námi.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Věro, podnikli jste opět výlet plný hezkých zážitků. Tentokrát i do vzpomínek na dětství a mládí tvého průvodce, což mu jistě dodalo zvláštní atmosféru. Jsem ráda, že jsem si ho mohla blíže představit díky tvému popisu a bezva fotkám.
Marie Seitlová
Na výlet jsem se s vámi dala, byl pěkný a zajímavý. Tento kraj vůbec neznám, tak jsem ráda, že jste mi ho zprostředkovali.
Hana Nováková
Věrko, přijala jsem vaše pozvání na výlet a nelitovala jsem. Nejen opět krásný článek, ale i nádherné fotky. Je vidno že jste si to všichni užili. Dojímají mě nostalgické návštěvy různých míst, kde jsem kdysi v mládí byla často uroním slzu, nejsme tam všichni mí blízcí, tak jako dřív. Bohužel, je nutno se s tím smířit a říci, že život má vždy konec, jen historie bude zachována pro budoucí...
Zuzana Pivcová
Moc hezký výlet, zvláště, když má člověk průvodce, který má k místu osobní vztah a dobré znalosti.
ivana kosťunová
Nelahozeves mám spojenou spíše s Dvořákem, a nevidět tyto krásné fotky, ani bych nevěděla, že Nelahozeveský zámek je tak veliký.
Jan Zelenka
Nelahozevská Marina je skutečně něco jako moje poutní místo. Nemohl jsem Věrku vzít všude, nebyl na to čas. Škoda. A škoda také, že byl zavřený Dvořákův památník, takže jsem nemohl pozdravit průvodkyni Janu, souputníka mého mládí. Ten můj kamarád a spolužák, to je pan Karel Zítek, známý mořeplavec, který po většinu svého života brouzdal světovými moři a oceány a napsal o tom i pěknou knihu. Příští týden nás čeká další výlet, ale o tom až po akci.
Jitka Hašková
Věro, jsem ráda, že jsi si užila tak krásný výlet. Díky za přiblížení krásnými fotkami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...