Roušky zase jinak. Premiér Babiš se zalekl reakcí lidí, kritizujících vládní opatření
Ilustrační foto: ingimage.com

Roušky zase jinak. Premiér Babiš se zalekl reakcí lidí, kritizujících vládní opatření

20. 8. 2020

Povinnost zakrývat si ústa a nos rouškami od 1. září v úřadech, MHD, obchodech, kadeřnictvích či školách se zase mění. Premiér Andrej Babiš na základě negativních reakcí občanů na "roušková opatření" si pozval na schůzku ministra zdravotnictví, po které se opatření zase zmírňují. 

Hlavní změnou je to, že si roušky nebudou muset nasazovat děti a studenti ve školách, povinné nebude nošení roušek ani v obchodech, restauracích či službách jako je kadeřnictví. Zůstává tak povinnost zakrývat si nos a ústa na úřadech a orgánech veřejné správy, ve zdravotních a sociálních zařízeních a všude ve veřejné dopravě.

„Vyjímáme z opatření provozy služeb a zboží či další provozy, kde jsou přítomni zákazníci. Vrátíme se k tomu v září. Nebo podle situace, protože chytrá karanténa je schopna reagovat a podle vývoje epidemické situace to upravíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Veletoč v rozhodování o rouškách kritizuje politická opozice i řada odborníků ve zdravotnictví s tím, že epidemiologická opatření vláda mění podle marketingových, a ne epidemiologických dat. 

Počty nových případů nakažení nemocí Covid-19 v posledních dvou týdnech v České republice výrazně vzrostly, denní přírůstky se pohybují kolem 300 nemocných. Od začátku epidemie se novým koronavirem nakazilo v České republice přes 20 000 lidí.

Koronavirus se rychleji šíří i v ostatních evropských zemích, zejména ve Španělsku, kde denní přírustky nových onemocnění přesahují tisícovku. Koronavirová pandemie stále neslábne ani v nejpostiženějších zemích jako je USA, Indie či Brazílie, v současné době prudce roste například také v Peru.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jsem ráda , že se to již netýká restaurací a podobných služeb. Vždyť by místní cestovní ruch a malé podnikání a malé spolky, to vše by šlo úplně ke dnu. V obchodech si dobrovolně roušku nasadím, to mi nevadí.
Antonín Nebuželský
Politická opozice a řada odborníků " nenese kůži na trh, ale kritikou si dělá body u voličů. Tedy ti politici především. Takže se budu řídit tím co bude potřeba,nemám problém. Zvlášť když je to dobré pro mě.
Věra Ježková
Je to jak u blbejch na půdě. Zavděčit se všem nelze. Domnívám se, že v uzavřených prostorách, kde se vyskytuje víc lidí, tedy např. v obchodech, by se roušky nosit měly. Já ji nosit budu.
Jitka Caklová
M.M. mám to naprosto stejně a ještě k tomu výhodu, že další dispenzarizace je na konci října, takže jednou týdně na koloběžce do krámu, s rouškou pro vstup připravenou v kapse, jsem v pohodě. H.Ř. Právě díky tomu, že se nehroutím, žádné složité období nevnímám. "Coronavirus nezmizí, stejně jako neporučíme větru dešti." Na očkovací látku, případně lék nečekám, ale neodsuzuji nikoho kdo ano. Je skutečně každého věc čemu věří, či v co doufá.
Hana Práglová
My jsme se roušek u lékařů,na úřadech a v obchodech ještě nezbavili,takže toto neřeším....
Margita Melegova
Jak se rozhodnou druzi jestli nosit nebo nenosit rousku mne nezajima, nikomu to nevnucuji ale rozhodne si ji vezmu tam kde to bude doporucene.
Hana Řezáčová
Paní Caklová, rozumím vám, můj manžel je po transplantaci - takže bere léky na snižování imunity ... Je teď složité období, ale nesmíme se z toho hroutit ... Doufám, že bude brzy očkovací látka, popř. lék nebo, a to by bylo nejlepší, virus "dostane rozum" a ve vlastním zájmu nebude svému hostiteli škodit ( a ničit si tak pohodlné bydlení) a bude způsobovat všem maximálně malou "rýmičku" a přestaneme si ho všímat ... Tak ať je to vše brzy za námi!
Ján Zábranský
Paní Řezáčová Vy si chcete plošnými příkazy roušek zajistit vlastní bezpečí, och jaké naivní.
Jitka Caklová
Paní Řezáčová, když víte, manžel má leukemii, CHOPN, polyneuropatii, je kardiak, chodí o berlích, tak určitě víte jaké to je, když kvůli těmto opatřením musí ve svých 77 letech na veřejném prostranství stát 1/2 hodiny ve frontě, aby si mohl sednout do čekárny a výjimky neexistují, ve frontě jsou všichni nemocní. Kdybychom měli brát v potaz ještě tento "humbuk", museli bychom se z toho vopupínkovat. Jak jsem napsala ve 12:39, "Za rok bude mít celá řada nespokojenců s čímkoliv, úplně jiné starosti." a věřte tomu, že z důvodu, znovu nařízeného nošení roušek to nebude.
Hana Řezáčová
Já mám taky raději, když mi někdo něco poradí než přikazuje, to asi každý. Jen je potíž v tom, že si mnozí poradit nedají a myslí si, že všemu rozumí lépe než "ti nahoře", i když tomu mnohdy tak není ... Když já si nechám poradit (taky trochu o tom něco vím -40 let ve zdravotnictví) a vezmu si do tramvaje roušku a někdo, kdo si myslí, že je to blbost nebo se cítí omezován si ji nevezme a bude nakažený, tak se může stát, že mne jen moje rouška neochrání - bude mi v tom případě tzv. "na prd" ... Smysl to má, když roušky budou mít všichni ... Mám známé v Rakousku - roušky nosí celé léto - do MHD, do obchodů atd. a nevidí v tom problém a jsou v pohodě ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...