Mám ráda kuchařské knihy - díl LX.
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LX.

2. 9. 2020

Určitě nejsem sama, komu chutná víno. A jak jsem se tak probírala svou sbírkou kuchařských knih, našla jsem pár opravdu zajímavých. A jsou na přípravu celkem  jednoduché.  Posuďte sami. 

Knedlíčky na cibulkách

250 gr menší cibule, 250 gr rajčat, 250 gr žampiónů, olej, sůl, pepř, sladká paprika, 2 dcl bílého vína, 400 gr mletého masa, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, worcester, 1 jogurt, pažitka 

Ohnivzdornou mísu vymažeme olejem, cibulky nakrájíme na plátky a do mísy klademe vrstvovitě cibulky, rajčata a houby (jsou - li sušené, dáme je asi na půl hodiny do mléka), prosolíme, opaprikujeme a zalijeme vínem. Přiklopíme a dusíme 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Z mletého masa, vajec, strouhanky, worcestru, soli a pepře uděláme těsto, z něhož vytvoříme malé knedlíčky. Položíme je na zeleninu, zalijeme jogurtem a podusíme dalších 15 minut. Hotové posypeme sekanou pažitkou. Podáváme s vařenými bramborami. 

Šišky po valašsku

500gr mletého masa, 1 žemle, 1/8 l mléka, 3 syrové brambory, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka, olej, 400 gr rajčat, 50 gr cibule, 1/8 l bílého vína 

K mletému masu přidáme žemli namočenou v mléce, strouhané brambory, vejce, sůl, koření a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ruku navlhčíme vínem a vytvoříme malé šišky, které obalíme v jemně nakrájené petrželce. Dáme je na rozpuštěný olej v pekáčku, položíme na ně plátky rajčat a v troubě pečeme. Podáváme s rýží. 

Bavorské krokety

400 gr vepřového bůčku, 200 gr sýra (eidam, ementál, gouda), 1 žemle, 1/8 l bílého vína, sůl, pepř, trochu hladké mouky, 1 vejce, strouhanka, olej

Vepřový bůček a sýr nakrájíme na kousky a umeleme dohromady na masovém strojku. Dáme do mísy, přidáme ve víně namočenou a vymačkanou žemli, osolíme, okořeníme, dobře promícháme a přesuneme na vál. Ze směsi uděláme šišku, kterou uložíme do mrazícího prostoru v chladničce, kde ji necháme do druhého dne, aby ztuhla. Potom ze šišky nakrájíme asi 1,5 cm tlustá kolečka, která obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance, dáme je na rozehřátý olej a smažíme do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým nebo hlávkovým salátem. 

Přeji všem dobrou chuť. 

P. S. A protože je v knížce skutečně hodně dobrých receptů, myslím si, že zde příště zveřejněním další. 

 

 

 

 

Recepty jsem našla v knize Vinařská kuchařka od Jindřicha Haufta z nakladatelství Horizont v r. 1993. 

Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Něco jako Šišky po valašsku dokonce dělávám. Celkově e to prima inspirace.
Marie Měchurová
Děkuju za tipy na obohacení našeho jídelníčku.
Naděžda Špásová
Víno mám ráda jak v hroznech, tak i v tekuté formě, dávám přednost suchému bílému i červenému. :-)
Hana Nováková
Dano, marně jsem čekala, ale dočkala jsem se. Díky za recepty a doufám, že i nadále budete pokračovat. Alespoň je inspirace na vaření. Díky
Zuzana Pivcová
Pěkné recepty a zároveň mi připomněly. že se zde v Týně dnes objevila nabídka prvního burčáku. Je to možné?
Zdenka Soukupová
Vidím to jako Ivana. Ale kdyby mi to někdo uvařil, ráda ochutnám.
Věra Ježková
No vida, já myslela, že je to o mletém mase. A ono zatím o víně. Recepty vypadají dobře. A dtto Ivanka. :-)
ivana kosťunová
Recepty jsou zajímavé, ale já raději ponechám to vínko v tekutém stavu a proženu útrobami :))

Zpět na homepage Zpět na článek
Zavřít reklamu