Něco málo o původu jména Marie
Ilustrační foto: pixabay.com

Něco málo o původu jména Marie

28. 8. 2020

Marie, Maruška, Márinka, Mařka a tak dále. Těch variant jména Marie by se mohlo napsat ještě daleko více. Na webu jsem jich objevil rovnou dvacítku. Zajímavé je, že do letošního roku se jedná o nejčastěji používané ženské křestní jméno.

U rodiček však v posledních letech toto starobylé a krásné jméno není příliš v oblibě a je nahrazováno všemožnými novotvary, často přejatými z jiných jazyků. Inu, vývoj nelze zastavit. Jméno Marie dnes už není moderní. Takže českých Marií bude bohužel v příštích letech už jen ubývat.

Jméno Marie má velmi starý původ. V historických pramenech se objevuje jméno Mirjam, nebo v jiných přepisech Miriam, což jsou jména objevující se ve starých hebrejských textech. Jméno Marie se však objevuje i ve staré aramejštině jako Marjam.  Aramejština, stejně jako hebrejština, je jazyk semitský. Aramejština byl ve starověku významný jazyk, kterým se mluvilo skoro v celé oblasti Blízkého východu. A kterým je původně psána i část Bible. Aramejštinou mluvil i Ježíš Kristus. Jméno Marjam znamená v aramejštině něco jako kapka moře nebo krásná, nebo také jednoduše paní. V Bibli se toto jméno objevuje ve své řecké formě jako Marie. Jen v Novém zákoně se objevuje šest různých Marií. Toto jméno bylo totiž v tehdejší židovské společnosti vůbec nejrozšířenější.

V průběhu historie se objevují desítky a desítky nejrůznějších Marií, které výrazným způsobem zasáhly do běhu dějin, politiky či umění.

Ať už to byla ta první a nejznámější Marie – Marie Magdalská, jejíž biblický příběh je na základě nejnovějších výzkumů vážně zpochybňován, Panna Marie, matka Ježíše, mnohé významné panovnice, jako Marie Stuartovna, Marie Antoinetta, Marie Terezie, vědkyně Marie Curie-Sklodowská, naše spisovatelky Marie Majerová či Marie Pujmanová, herečky Marie Vášová nebo Marie Rosůlková a spousta dalších Marií z oblasti politiky, umění či sportu.

A nesmíme také zapomenout na Marušky, které se díky našim skvělým pohádkám zapsaly hluboko do našeho vědomí.

Princezna Maruška z pohádky Sůl nad zlato, Maruška z pohádky O dvanácti měsíčkách, Mařenka od Perníkové chaloupky, televizní Madlenka z pohádky O štěstí a kráse a tak dále.

Ten výčet jmen odpovídá skutečně tomu, co jsem napsal v úvodu, totiž, že jméno Marie je zatím nejrozšířenějším ženským jménem. Podotýkám, že zatím.

Byla by věčná škoda, kdyby toto starobylé jméno z našeho kalendáře postupně zmizelo. Zatím tam ale pevně vězí a doufejme, že i nějaký rok ještě zůstane. Popřejme tedy všem našim Maruškám, zejména těm, které známe a potkáváme bezprostředně ve své blízkosti, těm, v  uvozovkách bezejmenným, které nefigurují v žádné významné události světové současnosti, které se neprohánějí po světových sportovištích ani po prknech, která znamenají svět, popřejme jim prostě, aby nám dále osvěžovaly život svoji milou přítomností.

P.S. Pozdrav všem íčkovým Maruškám!

 

 

Taky jedna Maruška. Ta moje!

Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Kolín
Já mám v rodě Marie dvě: Svou již zesnulou babičku a nejmladší vnučku (všechny tři mé vnučky jsou od M). Tu když chci pozlobit, říkám jí "Marjáno, brnkni na to piáno!", ale jinak je to Maruška. :D
Zuzana Pivcová
Měla jsem dvě největší kamarádky Marie, z nichž jedna už 10 let nežije. Psala jsem zde o ní jeden z prvních článků Maruška. V kraji mého dětství se Mariím říkalo často Máňa, Mářa nebo i Manka (viz i Rumcajsova žena). Dřív to bylo velmi často dávané jméno, ale v rodě jsme žádnou neměli. Díky za hezký příspěvek se zamyšlením.
Marie Měchurová
Tak já jsem jedna z těch, kterým je určen Váš pozdrav. Děkuju. Zajímavé počtení. Nikdy jsem nebyla svým jménem obzvlášť nadšena. Zůstávám totiž celoživotní Maruškou, jen manžel mi vždy říkal Marie. Jako malá doma jsem byla Mařenka. U kamarádek jsem Maruna, tak je to v našem kraji zvykem. Nejhorší oslovení pro mě je Máňa, na to jsem alergická. Marie jsem proto, že naši nemohli mít druhé dítě, až musela zasáhnou Panenka Maria. Bratr byl starší o 11let. Tak Mariánky mějte se !!
Jan Zelenka
Naše celoživotní přítelkyně je Marie, dcera je Marie, v našem klubu jsou Marie dvě a já jsem bohužel s žádnou Marií nechodil. Už to asi těžko doženu. Děvčata, děkuji za vaše ohlasy.
ivana kosťunová
Mám celoživotní kamarádku- nositelku toho jména, je milá, srdečná, empatická a krásná. Moje další kamarádka ze Semil má také samé dobré vlastnosti. Mám já to ale štěstí na lidi ! Nebo že by to bylo tím jménem ?
Marie Doušová
Moje jedna z cer se také po mě jmenuje Marie .Toto jméno už je opravdu velmi málo dávané. Dík za poučný a zajímavý článek.
Zdenka Soukupová
Moc hezké, Honzo. Maminka byla taky Marie. A v době mého dětství bylo Marušek u nás na vsi hodně. Tehdy mi to jméno připadalo tak obyčejné, protože bylo skoro všude. Dnes je jich méně a moc se mi líbí.
Alena Vávrová
I v naší rodině to bylo dost časté jméno: babička, 2 tety, sestřenice, tchýně, švagrová...a také několik prima kamarádek ;-).
Věra Ježková
Marie byly obě moje babičky a příbramská teta. Také naše rodinná přítelkyně.
Marie Seitlová
Děkuji vám za pozdrav. Toto jméno za mého dětství bylo častější, jmenovala se tak i moje maminka. Ale pár malých děvčátek s tímhle jménem jsem zaznamenala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.