Šmejdi mají nový trik, jak zneužít důvěru seniorů
Ilustrační foto: pixabay.com

Šmejdi mají nový trik, jak zneužít důvěru seniorů

26. 8. 2020

Dříve často praktikované předváděcí akce předražených už zřejmě tolik nezabírají. Tzv. šmejdi se nevzdávají a přišli s novým trikem, jak zneužít důvěřivost starších lidí a vymámit z nich peníze.

Seniory v bytových domech přesvědčují, že zámky na jejich dveřích nejsou dostatečně bezpečné vůči zlodějům. A rovnou jsou připraveni na místě zámek vyměnit za údajně bezpečnější. Samozřejmě za neúměrně vysokou cenu. Právě takový případ nyní řeší radnice Prahy 8. Kvalifikovaný je jako přestupek pro porušování tržního řádu.

Seniorku v Kobylisích před několika týdny přesvědčili dva podomní zámečníci, že má zámek u vchodových dveří do bytu zastaralý, a aby nedošlo k vloupání do jejího bytu, že jí namontují nový. Při svém zdůvodňování byli oba velmi přesvědčiví, dokonce tvrdili, že cena je zvýhodněná právě pro seniory. Seniorka nakonec souhlasila. Co jí ale povedení zámečníci neřekli, že cena za vložku MULT–T-LOCK je 1248 Kč, zatímco od seniorky vybrali 4990 Kč.

Za podobnou službu výměny zámku si profesionální zámečnické firmy účtují kolem tisíce korun. Praktiky šmejdů jsou však takové, že často zámek nejprve vymění a až posléze řeknou, kolik za něj chtějí peněz. Částka je pokaždé jiná. Falešní prodejci částku navrhují od boku a zkoušejí, co jim projde. Instalovat tímto způsobem nový zámek do bytů je navíc velmi nebezpečné, protože nový vlastník zámku nikdy přesně neví, kolik klíčů k němu doopravdy existuje.

Odborníci proto varují před podobnými triky a doporučují podomní zámečníky odmítat. Nákup a instalace zámku je totiž komplexní proces, který má své náležitosti. Odborná firma napřed postup a výběr vhodného výrobku nejen zkonzultuje, ale také naplánuje instalaci. K výrobku i službě pak dodá předávací protokol, fakturu se všemi podrobnostmi a také záruku.


Martin Šálek, mluvčí Městské části Praha 8

šmejdi zloději
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jara Mokrá
Zásadně zámek si koupit anonymně, bez udání jména a adresy, až když mám klíče pod kontrolou, tak nechat vyměnit řemeslníkem.
Alena Tollarová
U nás je městskou vyhláškou zakázán podomní prodej a od té doby řady prodejců všeho možného opravdu prořídly. Ale co si myslet o "kontrolorovi" účtů za elektřinu, který na sdělení, že v domě je podomní obchod zakázán, opáčí že nejde nic nabízet? To už nezbývá než volat městskou ...
ivana kosťunová
A pojišťovny a telefonní operátoři ? Největší šmejdi s podporou (co se týče zákonů) státu.
Jan Ciprys
Napíšu to jak si to myslím jsem senior 70 ale tak blbý nejsem se zlou by se potázali takoví šmejdi.
Marie Doušová
Prosím, sáhněme si do svědomí,kdo nenaletěl podvodníkům i v mladém věku. Podvodníků kolem nás je tolik,že je rozlišit, je dost obtížné.
Thomas Stubenhocker
Ještě by mohli říkat, že jsou státní zámečníci. Co je státní, to je pro tuto generaci přeci svaté.
Alena Tollarová
Tento způsob obírání seniorů praktikují šmejdi už hodně let. Bohužel stále nacházejí své oběti. Lidé jsou nepoučitelní.
Martina Růžičková
Vynalézavost šmejdů nezná mezí. Je moc dobře, když jsou lidé o jejich nových praktikách informovaní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.