Ceremoniál zvoníků
Foto: autorka

Ceremoniál zvoníků

1. 9. 2020

V pátek 28. srpna jsem se jaksi nachomýtla k Ceremoniálu zvoníků. Toulala jsem se s fotoaparátem v ruce v historické části města Hradce Králové a využívala jsem teplého a slunečného podvečera k focení. Mou pozornost upoutaly hloučky lidí postávající na Velkém náměstí mezi chrámem Sv. Ducha a Bílou věží. A brzy jsem se dozvěděla, že čekají na průvod a ceremoniál zvoníků. Tento den měl svátek Augustin a na Bílé věži je umístěn třetí největší zvon v České republice jménem Augustin.

 

dsc-0159.jpg

Průvod zvoníků přichází na Velké náměstí

Kolem půl šesté přichází skromný průvod historicky oblečených zvoníků na Velké náměstí, doprovázený trubači, bubeníky a zvědavci. Na malém pódiu se koná ceremoniál, při kterém dostanou zvoníci povolení ke slavnostnímu zvonění. Před cechovní korouhví a ferulí je zároveň slavnostně pasován nový zvoník - vlastně to byla žena zvonice. Po ukončení ceremoniálu zvoníci stoupají na Bílou věž a úderem šesté vypuká slavnostní zvonění, které mě doprovází i po cestě domů.

 

dsc-0177.jpg

Ceremoniál zvoníků - zvoníci dostávají svolení ke slavnostnímu zvonění

 

dsc-0173-1.jpg

Ceremoniál zvoníků - do role nového zvoníka byla tentokrát pasována žena

 

Obdivuji lidi, kteří mají kladný vztah k historii a navíc jsou ochotni se takto angažovat. A nám ostatním tu tímto způsobem aspoň kousíček zajímavé minulosti připomenout.

Ovlivněna tímto působivým zážitkem jsem si vyhledala informace, související se zvonem Augustin. Jsou zajímavé, tak jsem se rozhodla něco z toho přidat na závěr tohoto příspěvku. Bílá věž je dominantou Hradce Králové. Stojí v historickém centru Hradce Králové na Velkém náměstí v nadmořské výšce 244 nad mořem. Byla postavena v roce 1574 z milodarů občanů. Hlavním stavebním materiálem byl hořický pískovec. Na vrchol věže vede 226 schodů. O sedm let později byl do věže zavěšen zvon Augustin, který váží 8 tun, je 169 cm vysoký a v průměru má 2,06 m. Zvon ulil mistr zvonař Ondřej Žáček již v roce 1509, renovací prošel až v roce 2008, kdy také došlo k rozhodnutí, že bude zvonění na tento zvon obnoveno.

 

dsc-0107-6.jpg

Vlevo Bílá věž - zvon Augustin je umístěn v části věže, kde jsou velká okna

Tehdy se také dala dohromady parta zvoníků. Zvon Augustin je totiž jedním z mála zvonů, na které se zvoní ručně. Zvoníků musí být minimálně pět. Čtyři, kteří zabezpečují to rozhoupání zvonu a zvonění. A ten pátý v podstatě nějakým způsobem řídí to zvonění a kontroluje pohyb srdce. Na zvon se zvoní jen o zvláštních příležitostech, podobně jako v minulosti, kdy hlas zvonu svolával třeba jednání městské rady nebo oznamoval začátek a konec výročních trhů. Nebo oznamoval nešťastné události, tedy nějaké nebezpečí. A to v historii města byly především požáry. V současnosti oznamoval zvon Augustin třeba ukončení nouzového stavu a slavnostní zvonění bylo zároveň poděkováním zdravotníkům. Zvonění na zvon Augustin jsou většinou veřejná, konají se u příležitosti různých svátků a slavností. Informace o termínech lze získat na webových stránkách. Vstupenky je vhodné zakoupit předem, do omezeného prostoru ve věži se vejde maximálně 15 zájemců. 

 

dsc-0051-9.jpg

Zvon Augustin, foceno při poslední návštěvě Bílé věže s několika íčkařkami.

 

Zdroje informací k článku:

1. Wikipedie

2. webové stránky Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti

3. Hradecký deník - tam jsem našla pěkné video zachycující zvonění na konec nouzového stavu: https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/hradec-kralove-bila-vez-zvon-augustin-zvonik-nouzovy-stav-zvoneni-konec190520-hk.html

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.3 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To byl krásný zazitek6.
Dana Puchalská
Vlaďko, to muselo být víc než zajímavé.
Marie Doušová
Nádherná podíváná, kterou jste mě potěšila a obohatila . Dík...
Anna Čípová
Zajímavá tradice. Paní Dejmková, děkuji za její přiblížení.
Marie Novotná
Díky za zajímavý článek.O to krásnější,že jsem viděla část města a zvon na vlastní oči v Tvém doprovodu.
Martina Růžičková
Také se přidávám s díkem za zajímavý článek s pěknou fotodokumentací :-).
Jitka Hašková
Děkuji za přiblížení krásného ceremoniálu. Je dobře, že se obnovují historické zvyky.
Věra Ježková
Zajímavá tradice. Zvony mám ráda. Video je dobrý doplněk článku. Díky.
Vladislava Dejmková
Doporučuji si pustit video, které je na odkazu uvedeném na konci článku v části "zdroje".
Zuzana Pivcová
To je velmi zajímavé, možná trochu fyzicky náročné, ale krása!! Zvonění velkých zvonů je nádherné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.