Mám ráda kuchařské knihy - díl LXI.
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LXI.

13. 9. 2020

Dobrý den přeji. Jak jsem už psala v minulém díle, zaujaly mě i další recepty, které obsahují víno. Tentokrát to budou recepty ze studené kuchyně. A myslím, že by si mohli mnozí i pochutnat. 

Ovocný salát s ořechy 

200 gr jablek, 1 pomeranč, 2 banány, 200 gr hroznového vína ( může být i kompotované), 20 gr cukru, 1 dcl sladké smetany, 2 lžíce sekaných ořechových jader

Oloupaná jablka a banány nakrájíme na plátky, přidáme dílky nebo kostičky oloupaného pomeranče, hroznové víno, zakapeme citrónovou šťávou, osladíme a necháme v chladničce rozležet. Pak zalijeme sladkou smetanou a posypeme ořechy. 

Hodonínský salát 

2 jablka, 1/4 celeru, 250 gr hroznů nebo okapaný kompot, několik dílků ananasu, 3 grapefruity, 2 hlavové saláty, 150 gr majonézy, pepř a sůl 

Jablka a celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, pak nakrájíme oloupané grapefruity. Na talířky dáme několik omytých listů salátu, ovoce a zeleninu smícháme s majonézou a rozdělíme na listy salátu. 

Lahůdkový sýrový salát 

1 hermelín, 100 gr tvrdého sýra, 150 gr měkkého salámu, 0,5 dcl bílého vína, 2 vejce natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, 1 cibule, 1 majolka, pepř, sůl, petrželka, citrón 

Do majonézy zředěné vínem zamícháme na tenké proužky nakrájený hermelín, tvrdý sýr, na kostičky nakrájený salám, vařené vejce, okurky a cibuli. Vše dobře promícháme. Ochutíme pepřem, solí a případně i citrónovou šťávou. Podáváme s chlebem. Nebo namažeme v silnější vrstvě na housku tence potřenou máslem a ozdobíme petrželkou. 

Přeji všem dobrou chuť. 

Recepty jsem vyhledala v knize Vinařská kuchařka od Jindřicha Haufta z nakladatelství Horizont Praha z r. 1993. 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Hani, to je hezké.... Děkuju. Ano, jsem milovnice dobrého jídla.
Hana Nováková
Dano, ten sýrový salát by nebyl marný, zkusím. Mám ráda víno a opravdu dobré, tím i drahé sýry, nejlépe francozské, což si někdy dopřejí. A tím i zvu Zuzku, udělala bych ji své sýrovo- vinné hody a poseděly za krásného výhledu na Železné hory. Dani vám díky za další díl receptů. Těším se na další...
Naděžda Špásová
Víno si dám raději samotné a sýr taky. :-)
ivana kosťunová
mám vytištěno a postupně vyzkouším.
Jana Šenbergerová
Víno mi chutná v každém skupenství. :-)
Zuzana Pivcová
Hroznové víno a sýr, to jde dobře dohromady, jenže to by mě musel asi někdo pozvat. :-D
Věra Ježková
Danko, to bych mohla. Sýry a hroznové víno si občas dám. :-)
Vladislava Dejmková
Jsou to velmi chutné saláty, občas je dělávám, i když si je trochu přizpůsobuji. Dneska se chystám dělat k obědu alsaské zelí s kotletami, tam také hraje víno podstatnou roli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.