Co všechno se dá připravit z hub? Například ovar, čalamáda na topinky, roláda či žemlovka
Ilustrační foto: Hana Rypáčková

Co všechno se dá připravit z hub? Například ovar, čalamáda na topinky, roláda či žemlovka

4. 9. 2020

Houbová sezóna vrcholí. Kromě sušení či zavařování hub si můžete z čerstvých hříbků, kozáků či masláků vyrobit neskutečné dobroty. Tady jsou vybrané recepty našich čtenářů.

Bramborový houbovec

Ingredience
1kg uvařených oloupaných brambor, houby dušené na másle, ½ l smetany, 3 vejce, sádlo na vymaštění pekáče, sůl, pepř

Postup
Na vymaštěný pekáč sádlem dáme vrstvu nakrájených brambor, dušené houby, osolíme, opepříme. Pokryjeme další vrstvou brambor, osolíme a zalijeme rozšlehanými vejci ve smetaně. Zapékáme asi ½ hodiny při 180 až 200°C.

(Autorka: Dana Kolářová)

 

Houbová roláda.jpg

Jesenická houbová roláda

Ingredience:
500 g mletého masa, 500 g čerstvých hub, 6 vajec, 0,5 dl vody, strouhanka, sůl, pepř, majoránka, česnek, cibule, kmín, hrášek, paprika, případně kukuřice,  zelená petržel, máslo

Postup:
Mleté maso našleháme s trochou vody, solí, pepřem, majoránkou, 3 vejci, cibulí a česnekem. Prohněteme a přidáme strouhanku. Než se odleží, připravíme si nádivku z očištěných hub, které podusíme se solí, kmínem, česnekem. Přidáme trochu másla, 3 vejce a usmažíme. Vzniklou hmotu smícháme s hráškem, barevnou paprikou, případně kukuřicí a petrželkou. Masovou směs rozprostřeme na alobal tak, že vznikne jakási placka, na níž rovnoměrně rozložíme houbovou nádivku a srolujeme. Zabalenou roládu podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut.

Nakonec alobal rozevřeme a pečeme asi ještě 10  minut prudčeji, aby se vytvořila "krusta".Podáváme s bramborem, zeleninou, nebo jen tak s chlebem.

(Autorka receptu: Jana Míčová)

 

Houbový ovar.jpg

Houbový ovar

Menší houby (pevnější, např. praváky, suchohřiby, kozáky, křemenáče…) nakrájíme na čtvrtky, větší přiměřeně k těmto čtvrtkám. Přichystáme ingredience: sůl, pepř celý i mletý, nové koření,, cibuli, česnek, jalovec, bobkový list, libeček, pažitku, kostku bujonu a kdo rád ostřejší tak kousek chili papričky.

Do kastrolu s vodou dáme cibuli, česnek, libeček a do vajíčka na čaj, nebo do gázy dáme podle množství hub celý pepř, nové koření, asi 5 kuliček jalovce, bobkový list a osolíme. Přivedeme k varu, přidáme kostku bujonu, chvíli povaříme a vyjmeme libeček (jinak by se  nám rozpadl). Přidáme nachystané houby a vaříme 10 – 20 minut (podle toho, jaké houby vaříme).

Uvařené přecedíme, vyjmeme cibuli, česnek, osolíme (opatrně podle toho v jak slané vodě jsme houby vařili), mírně opepříme, posypeme pažitkou a podáváme nejlépe s křenem a domácím bramborovým chlebem. Pokud si tuto dobrotu chceme ještě vylepšit tak směs dáme na topinky, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě pod grilem.

Vývar použijeme na uvaření výborné houbové polévky. Dáme do něj vařit část hub, které jsme si pro tento účel nechali stranou. Po chvíli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kedlubnu, květák. Když je zelenina napůl uvařená tak přidáme  smetanu na vaření, do které zašleháme hladkou mouku a podle potřeby mléko. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na malé kostičky. Když jsou brambory měkké, máme hotovo. Podávat můžeme buď posypané nakrájenou petrželkou, nebo dochucené octem a koprem.

(Autor receptu: Josef Sviták)

 

Houbová paštika.jpg

Houbová paštika

Budete potřebovat oprané houby, trochu sádla dvě cibule, 3 papriky, menší cuketu, asi 20 dkg jater a koření.

Postup: do hrnce dáme na sádlo nakrájenou cibulku, necháme zesklovatět, přidáme houby, podusíme, dodáme nakrájené játra, cuketu a papriky, podlijeme jen trochou vody. Vaříme asi půl hodinky, tyčkovým mixerem směs rozmixujeme. Pak dochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a přidáme čili (množství záleží na vaší chuti, my máme rádi ostřejší). Ještě chvilku povaříme a nakonec dáme do misek vychladit. Mažeme na bagetku nebo chleba. Je to moc dobrá a levná večeře.

(Autorka receptu: Růžena Antlová)

 

Houbové karbanátky.jpg

Houbové karbanátky

Ingredience:

houby, houska, mléko, strouhanka, vejce, třený česnek, pepř a sůl

Postup

Houby očistíme a udusíme na cibulce a tuku. Housku namočíme v mléce a vymačkanou smícháme současně s přibližně stejným množstvím strouhanky, utřeným česnekem s hubami. Přidáme vejce, utřený česnek, pepř a sůl. Uhněteme těsto a necháme 15 minut odležet. Vytvarujeme karbanátky a obalené v mouce nebo ve strouhance z obou stran osmažíme. A je to mňamka. Přílohu zvolíme dle chuti.

(Autorka receptu: Dana Kolářová)

 

Houbová pomazánka.jpg

Houbová pomazánka

Ingredience
1/2 kg čerstvých aromatických hub (pečárky, klouzky, čirůvky)
2 cibule
3 stroužky česneku
citrón, pepř, sůl, 2 lžíce oleje, pažitka

Postup
Očištěné houby nakrájíme a opečeme na rozpáleném tuku. Zvlášť necháme zesklovatět cibuli, pak ji přidáme k houbám a společně dusíme, až jsou houby měkké. Až směs vychladne, pak ji spolu s cibulí umeleme na masovém strojku, dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem, citronem a pažitkou.

(Autorka: Dana Kolářová)

 

Fazole s houbami.jpg

Fazole s houbami

Potřebujeme:
- houby podušené na cibulce
- fazole buď z konzervy nebo čerstvě uvařené
- česnek, sůl, trochu mouky, pepř, majoránka, červená mletá paprika,sádlo nebo olej, vývar nebo bujón v kostce, klobáska nebo vejce

Postup: 
Na podušené houby vysypeme fazole a promícháme. V troše vývaru nebo vody rozkvedláme mouku a zalijeme směs. Promíchat, aby se neudělaly žmolky, dolít tolik vývaru, aby jídlo mělo hustotu podle naší chutě a povařit. Posolíme, přidáme majoránku, mletou papriku, rozdrcený česnek, opepříme podle chutě. 
Na jiné pánvičce osmažíme cibulku na posypání, přímo s cibulkou na pánvičce opékám rozpůlené a nakrojené klobásky.  Kdo nechce klobásku, může použít vajíčko vařené nebo volské oko. Jíme s chlebem. 

Celkem to zabere minimum času, na toto jídlo používám houby už předdušené z mražáku, takže vaření trvá asi tak 30 minut.

(Autorka receptu Libuše Křapová)

 

Houbová čalamáda.jpg

 

Houbová čalamáda na topinky

Postup:

1kg hub (směs nakrájet na jemno), povařit ve slané vodě (3/4 l vody,1 lžička soli)
uvařené propláchnout ve studené vodě
přidat 2dcl oleje
připravit 1/2kg paprik
40 dkg rajčat
40 dkg cibule
vše nakrájet
1 malý rajčatový protlak, 2 feferonky, 2 kávové lžičky ďábelského koření, sůl podle chuti
cibuli zpěnit na oleji, přidat vše ostatní a podusit

Nakonec vše vložíme do sklenic a sterilujeme 30 minut na 90 stupňů.

(Autorka Eva Balúchová)

 

Houbová žemlovka.jpg

Pikantní houbová žemlovka

Ingredience 
1 veka, 400 g čerstvých hub nebo 200 g sušených hub, 2 klobásy nebo párky , 1-2 cibule, 3 vajíčka, 300 ml mléka, tuk, kmín, česnek, pepř, sůl

Postup
Klobásu pokrájenou na kolečka, osmažíme s cibulkou a dáme podusit houby. Přidáme kmín, pepř a česnek. Zapékací misku vymažeme tukem. Pečivo na plátky silné asi 2 cm namáčíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Do zapékací misky vyskládáme vrstvu namočeného pečiva, poté navrstvíme směs hub, klobásy a cibulky. Znovu poklademe namočeným pečivem. Zakryté pečeme v troubě na 200'C asi 20 min. a poté odkryté ke zlatavé kůrce. Sušené houby, je třeba je předem namočit (třeba ve vývaru masoxu).

Na závěr pečení nebo při podání v teplém stavu můžeme posypat tvrdým sýrem nebo Nivou.

(Autorka Dana Kolářová)

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jsme národ houbařů a teď vyrostou, už jsem smažila řízečky z hřibů, dobrota. Recepty lákavé.
Dagmar Bartušková
Houby miluji - jedlé jako pokrm, nejedlé jako okrasu lesa, např. mochomůrky červené. Pokrmy z těchto receptů zde jsou určitě vynikající, znám jich jen pár, ostatní ráda ochutnám. Na jihu Čech se pekl "Liškanec", tj. fašírka z lišek, vajec, housky, sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek a šup s tím třeba do formy na srnčí hřbet. Po upečení na a vyklopení to byla dobrota.
Martina Růžičková
Velmi lákavé recepty!
Věra Lišková
V lese je sucho, houby zatím nejsou.
Jaroslav Kolín
Ale no tak! Tohle mi nedělejte, při čtení jsem si poslintal klávesnici! ??
Margita Melegova
Brala bych vsechny recepty, ale kde vzit houby, zatim nerostou.
Marie Faldynová
Už se těším, jak něco vyzkouším!
Marta Novotná
Paštiku ještě zapékám, máme rádi kůrčičku.
Anna Potůčková
Mám ráda houbová jídla na všechny způsoby. Houbovou paštiku jsem ale nejedla, určitě vyzkouším. Když to nevyjde letos, tak příští rok určitě
Marie Doušová
Hodně z těchto receptů dělám už dlouhá léta a některé se ráda přiučím. Dík za inspiraci.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%