Den paní mlynářky
Foto: autorka

Den paní mlynářky

9. 9. 2020

Tak čtu pořád dokola, kdo kde byl na výletě, na dovolené, a k tomu posíláte ještě záviděníhodné fotky. No, co, říkám si, buď ráda, že chodíš alespoń okolo baráku, i když musíš vláčet berle. Když zase jednou koukám smutně z okna, přijde přítel a pozve mne na výlet. Radost mám velikou. A tak nás naložil do auta, mne, moje berle a mého pejska. Jedeme na slavnost  "Den paní mlynářky" do vodního mlýna v Hoslovicích. I pejsek je rád, že se dostane dál, než na kolečko kolem kostela. Na místě si beru jenom jednu berli, abych mohla fotit. Už to docela jde, a tak jsem ráda. A  teď tedy trochu historie pro vás.

První zmínka o vodním mlýnu v obci Hoslovice je z roku 1352. Dne 30.5.1829 prodali Jan a Barbora Hradeckých mlýn, včetně hospodářských budov a pozemků, Jakubu Harantovi z nedaleké vsi Střídka. Poslední vlastník, Karel Harant, hospodařil ve mlýně se svými sourozenci Annou a  Františkem. Na počátku padesátých let odmítli vstoupit do zemědělského družstva a dostali se do sporu s tehdejšími zákony. Po téměř dvouletém pobytu u pomocných technických praporů a následném setrvávání ve svém odporu byli zatčeni  a zbaveni svéprávnosti. Poté se uzavřeli ve svém mlýně a izolovali se od společnosti a technického pokroku. Dokud jim síly stačily, obdělávali svá pole a louky. Karel zemřel v lednu 2004 a v roce 2005 koupil mlýn od dědiců Jihočeský kraj.

Areál mlýna tvoří tři stavby. Rozlehlá budova mlýna, zděná stáj s roubeným chlévem a stodola s přístavkem. Areál mlýna je jediným v Čechách, v němž se dochovalo funkční české složení, včetně původních součástí, a je vzácným dokladem způsobu hospodaření a technologie mletí. Z těchto důvodů  jej Ministerstvo kultury České republiky v roce 2008 prohlásilo za národní kulturní památku.

"Den paní mlynářky" jsem si užila velmi. Jenom mě mrzí, že vzhledem ke své noze jsem se nedostala do horního patra mlýna a k rybníčku. U mlýna  probíhala slavnost, kde se zpívalo, hrálo a tančilo. Bylo to hezké a zase budu mít chvíli na co vzpomínat.

Posílám vám několik fotografií.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Mám to tam moc ráda...
Soňa Prachfeldová
Moc hezké, když jsem byla ve Volarech, chtěla jsem tam zajet, tak příště.
Martina Růžičková
Moc hezky jste váš výlet zdokumentovala - jak fotografiemi, tak zajímavým článkem.
Eva Mužíková
Takémam ráda návraty do minulosti. Krásné fotky.
Marie Doušová
Hano, děkuji , že jsem se mohla s Vámi projít po mlýně a přečíst si osud jedné rodiny. Věřím , že Vám se výlet vydařil a krásné fotky také obdivuji.
Věra Ježková
Hani, hezká slavnost. Díky za zajímavý článek a fotky.
Alena Vávrová
Haničko, prima výlet! Já tam před lety byla s kamarádkou, jen tam nebyla zrovna žádná akce. A ještě jsme vylezly na rozhlednu. Tak ať tě příště přítel ještě vyveze do Krušlovického včelína, tam je to taky moc hezké.
Zuzana Pivcová
To musela být pěkná akce. Trochu mi to připomnělo statek jedné rodiny u Týna nad Vltavou, kde zřídili pro veřejnost zemědělské muzeum. Dá to práci,o vše pečovat, včetně zvířat, ale zájem je jim odměnou. Díky, Hani, a dobře, že jste tam byli dva. s pejskem dokonce tři.
Dana Puchalská
Moc zajímavý článek. Děkuju.
ivana kosťunová
To je idylka ! A objevila jsem tam i pračku \"kejvačku" krása !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...