Den paní mlynářky
Foto: autorka

Den paní mlynářky

9. 9. 2020

Tak čtu pořád dokola, kdo kde byl na výletě, na dovolené, a k tomu posíláte ještě záviděníhodné fotky. No, co, říkám si, buď ráda, že chodíš alespoń okolo baráku, i když musíš vláčet berle. Když zase jednou koukám smutně z okna, přijde přítel a pozve mne na výlet. Radost mám velikou. A tak nás naložil do auta, mne, moje berle a mého pejska. Jedeme na slavnost  "Den paní mlynářky" do vodního mlýna v Hoslovicích. I pejsek je rád, že se dostane dál, než na kolečko kolem kostela. Na místě si beru jenom jednu berli, abych mohla fotit. Už to docela jde, a tak jsem ráda. A  teď tedy trochu historie pro vás.

První zmínka o vodním mlýnu v obci Hoslovice je z roku 1352. Dne 30.5.1829 prodali Jan a Barbora Hradeckých mlýn, včetně hospodářských budov a pozemků, Jakubu Harantovi z nedaleké vsi Střídka. Poslední vlastník, Karel Harant, hospodařil ve mlýně se svými sourozenci Annou a  Františkem. Na počátku padesátých let odmítli vstoupit do zemědělského družstva a dostali se do sporu s tehdejšími zákony. Po téměř dvouletém pobytu u pomocných technických praporů a následném setrvávání ve svém odporu byli zatčeni  a zbaveni svéprávnosti. Poté se uzavřeli ve svém mlýně a izolovali se od společnosti a technického pokroku. Dokud jim síly stačily, obdělávali svá pole a louky. Karel zemřel v lednu 2004 a v roce 2005 koupil mlýn od dědiců Jihočeský kraj.

Areál mlýna tvoří tři stavby. Rozlehlá budova mlýna, zděná stáj s roubeným chlévem a stodola s přístavkem. Areál mlýna je jediným v Čechách, v němž se dochovalo funkční české složení, včetně původních součástí, a je vzácným dokladem způsobu hospodaření a technologie mletí. Z těchto důvodů  jej Ministerstvo kultury České republiky v roce 2008 prohlásilo za národní kulturní památku.

"Den paní mlynářky" jsem si užila velmi. Jenom mě mrzí, že vzhledem ke své noze jsem se nedostala do horního patra mlýna a k rybníčku. U mlýna  probíhala slavnost, kde se zpívalo, hrálo a tančilo. Bylo to hezké a zase budu mít chvíli na co vzpomínat.

Posílám vám několik fotografií.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%