Bůra za hlas v urně? Moji přízeň si naši populisté nekoupí
Ilustrační foto: pixabay.com

Bůra za hlas v urně? Moji přízeň si naši populisté nekoupí

10. 9. 2020

Vždy se těším na volby, protože vím, že zase něco dostanu. Jsem totž důchodce. A o ty je před volbami zájem. Většinou se rozdávalo před volbami do parlamentu. Na politické scéně pravděpodobně přituhuje, když nyní přichází seniorské potěšení i před volbami krajskými.

Zemi, a nejen tu českou, čím dále více ovládají populisté. Tedy ti, co si nevidí do huby a slibují hory doly. To se tak populisté sejdou na brainstormingu se svými dobře zaplacenými markeťáky, píáristy a jinými zdatnými manipulátory. Udělají analýzu nálad ve společnosti - semelou komentáře na sociálních sítích s průzkumy veřejného mínění a všemožnými anketami, z čehož vznikne voňavý zob pro ptáčky Voliče z čeledi krátkozrací. A ještě jim k tomu pěkně zazpívají...

Na samý vrchol populismu v Česku vystoupali Andrej Babiš s Janem Hamáčkem, což se ukázalo hlavně během koronavirové krize. Své roušky museli po svých projevech mnohokrát ždímat. Tolik v ních bylo naprskáno slibů, nepravd a nesmyslů. Po první vlně čínského viru si mohli oba oddychnout. Česká čísla o počtu nakažených i zemřelých měla o dvě až tři nuly méně než v nejpostiženějších zemích. Při současné druhé vlně (jde-li vůbec o nějakou vlnu) to už vypadá hůř. Zavírat seniory doma už si pan Hubený se slovenským jazykem na vestě a pan Tlustý s červeným svetrem dovolit nemohou. Babičky a dědečkové přece musí dobelhat k urnám (zatím volebním). A tak nám jen ústa překryjí rouškou a kapsy naplní hned pěti litry poctivých českých peněz.

Důchodci provolávají sláva, populisté se pod rouškou smějí. Zase budou čtyři roky u vesla. A je jim úplně jedno, že česká ekonomika pluje proti proudu, že těch patnáct rozdaných miliard bude v příštím rozpočtu chybět, že nasekané dluhy budou muset splácet další generace. 

Kdyby šlo vládě o skutečnou pomoc lidem, rozdělila by ty pětitisícovky tam, kde jsou nejvíce potřeba - seniorům ve finanční nouzi, mladým rodinám s nízkými příjmy, lidem, kteří pečují o své nemocné příbuzné a nemohou chodit do práce...

Mezi penzisty jsou desetitiíce lidí milionáři. Ti by se bez toho bůra obešli. Obejdu se bez nich i já, ačkoli nejsem rentiér, ale důchod mi stačí na úhradu bydlení a toho mála, co projím a propiji. A tak to své "všimné" daruji sousedce se třemi dětmi, z nichž jedno je postižené, žijící v nuzném dva plus jedna bez manžela, který raději než alimenty platí v hospodě rundy svým kumpánům.

Můj hlas si naši populisté prostě nekoupí.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Vracím se k titulu článku. Zřejmě patřím do jiné generace, ale my jsme za "bůra" považovali pět korun. Jde autorovi o pět litrů nebo o bůra? Rado by vtipné, že!
Jana Kollinová
Respektuji názory autora článku, ale uvítala bych, kdyby přece jen prezentoval zajímavější a kvalifikovanější příspěvek na téma výplaty "rouškovného" důchodcům. Všichni melou to stejné, jako z povinného manuálu, že zadlužíme naše vnoučata výplatou ca 14 miliard. Vy možná ano, ale já odmítám být hozena do pytle prarodičů "škodičů!" Pokud obdržím příspěvek 5 000,- Kč, naložím s ním tak jak uznám za vhodné a nebudu se chvástat ve virtuálním světě svými ušlechtilými záměry. Svým vnoučatům jsem s potěšením poskytla materiální i finanční podporu do života v přiměřené míře, aby měli startovací můstek, ale na další rozvoj musí již přispět vlastním přičiněním. Volit budu nezávisle na výši důchodu nebo případných "bonusů." Ach jo, volební kampaň, dle mého názoru, postrádá originální myšlenky.
Antonín Vácha
Bobane, vyprošuji si oslovení soudruhu. Komunisty, estebáky, politické patolízaly a populisty jsem nikdy nevolil. To je snad z mých článků patrné. Nazdar!
Bob Gajdoš
Soudruhu Vácho a koho navrhuješ volit ? Když řekneš a řekni i b. Článek o ničem
Hana Nováková
Ano, i já volím podle svého přesvědčení. Jistě je to asi volební tah, ale na druhé straně, která vláda se snažila navrátit důchodcům ty ukradené - vypůjčené miliardy a že jich nebylo málo, co nenávidění komunisté nashromáždili na důchodový fond. Naše rodiče a my jsme do něj po leta přispívali, aby bylo z čeho na důchody brát. Prostě peníze vždy způsobují nešváry, vraždí se pro ně, rozdělují se rodiny. Můj tatínek říkal: Peníze byly, jsou a budou, jen my už nebudeme. A tím se řídím i já. Důležitější je zdraví, láska, přátelství i když i peníze jsou k životu nutné. A pan AV se projevila zase jako jindy...
VANDA Blaškovič
Proboha, jen ne komunisty!
Věra Lišková
Napsal jste to vtipně, ale poznat kteří pomoc potřebují a kdo už ne, není možné rozlišit nějakou vyhláškou. Máme nízké důchody, my ženy třeba proto, že jsme se staraly o děti. A volit budu podle osobností, třeba do senátu kandiduje lékař, který kdysi zachránil dceři život, takže asi je jasné koho budu volit. Peníze by se stejně rozházely, třeba na nějaké předražené projekty, jsme přece v Česku.
Jan Ciprys
Opět se zase někdo potřebuje zviditelni to musí být zoufalec který se musí takhle zviditělnovat Mě si nikdo nekupuje volím podle svého přesvědčení.
Zuzana Pivcová
Jo, a to "všimné", a nejen to, jsem darovala už předem, ale nemám potřebu to tu specifikovat.
Zuzana Pivcová
To je zvláštní, nejsem si vědoma, že bych coby důchodkyně před volbami vždycky něco dostala. Asi jsem se špatně koukala, když něco rozdávali. Letáky a podobně, to nepočítám. Možná jste to ale myslel jako celostátně, ne u stánků. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...