Dilema (ne)jednoho důchodce: jít či nejít k volbám?
Ilustrační foto: pixabay.com

Dilema (ne)jednoho důchodce: jít či nejít k volbám?

24. 9. 2020

Jsem důchodce a trpím různými nemocemi stáří, jako je vyšší tlak i cukr, kornatění cév, bolesti kloubů. Mohl bych dlouze pokračovat, což by byla nuda, důležité je, že nic z toho není zatím fatální. Hlava mi slouží, jen teď přemítá - jít či nejít k volbám?

Nejdříve několik důvodů, proč letos volby ignorovat. Povětšinou jsou zdravotního rázu:

1. Z předvolebních agitek mě už bolí hlava. Najednou mají všichni (politici) plná ústa seniorů, chtějí nás vehementně chránit, ačkoliv jsme jim ve skutečnosti putna (vzpomenou si vždy jen před volbama).

2. Dělá se mi nevolno od žaludku, když vidím některá jména na kandidátkách (např. Pokorná Jermanová, která se po všech těch skandálech, které má za sebou, nestydí žádat o hlas slušné lidi).

3. Volební místnost v naší místní škole je půldruhého kilometru od mého bydliště. Autem jet nemůžu, protože bych volební akt nedokonal bez meruňkovice na kuráž, a současná bolest pravého kyčelního kloubu mě od pěší cesty odrazuje.

4. V roušce se mi volit nechce, měl bych pocit, že mi schválně ucpali chřtán, abych před urnou nevypustil o některých kandidátech a stranách nehoráznou pravdu.

5. Nasát do plic čínský vir jen kvůli plané naději, že na vítězném tiketu budou mnou zaškrtnutá jména, se mi prostě nechce. Vir na klice od hlavních vrat školy, na klice od dveří třídy, na rukou komisařů, kterými projdou desítky občanských průkazů lidí v kdovíjakém (zdravotním) stavu, na obálce, na urně... Zkrátka riziko tu je.

A nyní pár důvodů, proč volbu podstoupit:

1. Od roku 1990 jsem volby ještě nevynechal, bylo by škoda přerušit tuto šňůru, zvláště v mém věku, kdy člověk neví, zda v urně skončí dříve jeho hlas či jeho prach...

2. Vládní strany s rudými podporovateli prý spoléhají na hlasy důchodců. Mohou se spolehnout, že minimálně jeden jim bude chybět.

3. Chystám se vzít k volbám roušku z vládní obálky. Třeba budu moci dokázat, že nechrání.

4. Rád bych se dozvěděl, zda bude ve volební komisi zase paní Tichánková. Je tam už od toho roku 1990, stejně jako já nevynechala jediné volby.

5. Možná to bude na delší dobu poslední procházka, protože až my senioři odvolíme, zavřou nás doma jako v březnu.

Můj příběh
Hodnocení:
(3.5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
V+W Tak babička,pro kterou vždy byla válka s lidojedy legrace, tu babičku za pár dní zabila volební agitace! Mery, babička Mery už nesedává v sedle, ve volbách byla vedle, stoletou Mery, babičku Mery volbama zabitou vzal k sobě Manitou. Sto let stará píseň a jak aktuální! Tak se nenechme zabít volební agitací a hurá do voleb!
Marie Měchurová
Parádní nadsázka a přece je v ní hodně pravdy. I když jsem důchodkyně, volím mládí a naivně věřím, že nepřeberou po svých předchůdcích staré návyky.
josef novák
Autor článku: Vácha, Váchová, Anonym...či dokonce přesmyčka s doplňkem CHACHÁ..včera mluvil sametově na kanálu ČT 24 ( 25.9.2020 odpoledne) býv.kolega učitel na VŠ. Na redaktorky dotaz, proč Němci se uměly vyrovnat se zločiny za II.svět. války a po válce a ne " my !" Např. trestaly i ve vysokém věku nacistické dozorce...a " my " neuměly za " nové havlovic vlády ´93 " POTRESTAT (mimo- Brožová- milost dostala o ODS -klause,Štěpán a figurky) tvrdě pracující spoluobčany PRO BLAHO NÁRODA: např. urválek, štrougal, bil´ak, jakeš...vše pod stálou ruskou kontrolou, až po dnešní dobu. Stačí se trochu naučit číst a analyzovat historická fakta od roku 1948-"Košický vládní program a Gottwald jak převzal moc, až po rok 1968-1969, normalizační doba v čele s husákem, či převzetí moci v Obecním domě havlem!" Křesťan či člověk jiné víry, by měl říci: " děkujeme odejděte v míru a pokoji..,." Osobně si myslím, že dnešní moderní doba, neučí nic jiného než rychle, překotně uvažovat a zapomenout v zrychlujícím víru informací v souběhu osobního života, který každý z nás prožívá. A seňoři nejsou výjimkou, neboť u většiny nastupuje fyziologicky dlouhodobá paměť a krátkodobá mizí fakticky. S jakou intenzitou a mírou je dáno genetickým potenciálem a životním stylem. Že na naše různé volby jsou uzákoněny Českou ÚSTAVOU je nabíledni, že? Jen malinko připomínám, když hodnotíme článek, volby ( JÍT ČI NEJÍT ?!!!! ) ...cokoliv, jsme soudní, pokorní ... POUŽÍVÁME MODERNÍ TECHNOLOGII I " STAROU METODU " anonym, schizofrenní ( dvojí neustálý život- na veřejnosti či doma ) i zde na i 60 a domnívám se, že stejní jedinci tak činili celý svůj život a to platí i o " právu volit! " Český národ-občané i já jsme v dnešní době poučováni na různých Tv kanálech PRIMA COOL čt 2...V HLAVNÍM VYSILACÍM ČASE!!!!! PO 20 HODINĚ VEČER, jak hitler konal, vznik II. sv.války, jaké byly kruté koncentráky, jaká měl vojska...a kdo má jen malinkou krátkodobou pamět, tak si všímá že tuto metodu používá RUS Putin (KGB,PREZIDENT...doslova mráz z východu) ve své Zemi, OBČAN, SOUDRUH, VLASTENEC... nádherně znějící podstatná jména a přídavná jména. Má moc i peníze a většina !? Strach z války a jejich obětí je faktor, proč je stále volen! A čESKO není stejné, není...vzdělání osvobozuje, ale jaké ( přírodní ano o jiném pochybuji, tam se nepotřebuje matika, fyzika a chémie- viz do dnešní doby řešená po česky s cimmrmanovském stylem MATURITA. a VOLBY NEJSOU NIC JINÉHO!
Helena Lexová
Článek mě pobavil a myslím,že jeho hlavním cílem bylo nás trochu popíchnout,což se dle mnohých reakcí potvrdilo.K volbám ale určitě jděte-s meruňkovicí nebo bez!
Danuše D'Engeli
Tento článek je opravdu dost negativní. Je to ale výsledek celoživotního uvažování a pocitu neustálé ublíženosti. Podívejte se na fotografii BB, které je 86 let a jak si umí ve svém životě poradit. Ona to také určitě neměla , jako nikdo, lehké. Je zářním příkladem pozitivního přístupu k životu. Domnívám se, že ona k volbám nechodí. Já také nepůjdu. Dávám svoji energii do mnohem prospěšnějších aktivit, které mohou pomoci mnoha lidem. Děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Foto se fakt povedlo.Naprosto koresponduje s textem článku.Redakce íčka za výběr má palec nahoru.
Jana Šenbergerová
Jano K., když řeším nějaké dilema, určitě nevypadám o nic líp. :-) Naštěstí se nemusím rozhodovat za stejných podmínek, jaké uvádí pan Vácha. Sice ještě nevím, čí volební program bude pro mě natolik přijatelný, abych ho šla podpořit, ale zatím jsem nevynechala žádné volby, protože ještě pořád, i když si už nejsem jistá, jestli ne naivně, věřím, že to bude k něčemu dobré. Do volební místnosti to mám takový kousek, že bych tam mohla dojít se svými opotřebovanými klouby i v bačkorách a tu chvilku, co tam pobudu, zvládnu i v roušce, o které jsem přesvědčena, že mě ochrání, protože jsem si ji k tomuto účelu sama ušila. Líbí se mi, že jste to napsal tak, jak to vnímáte vy. A pokud to vnímáte jinak, stejně jste mě pobavil. Každá vaše volba bude nepochybně správná. :-)
Zuzana Pivcová
V tomto případě jsem já při editaci fotku nedodávala.
Jana Kollinová
Nevím kdo volil ilustrační foto. Pokud to byl pan Vácha, tak bych se mu obloukem vyhýbala, protože tak negativně působící tvář může být tváří jen zcela urputného seniora bez posledního zbytku empatie. Nelíbí se mi takový mluvčí seniorů ..X+. :-(
Jan Zelenka
Já v článku tolik vtipného jako ostatní recenzenti nevidím. Jako celek článek neříká vůbec nic. Pouze z toho nic čiší snaha o vtip. Naprostý souhlas s panem Julcem. Pane Vácha, zkuste psát třeba o houbách, vaření, nebo o nějaké módní přehlídce. To se zde mezi íčkařkami ujme víc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.