Výlet na Větruši
Úvodní foto: autorka

Výlet na Větruši

30. 9. 2020

O Větruši jsem slyšela už dřív. Jméno mi bylo sympatické, trochu ladí s mým. Proto jsem byla moc ráda, když Jenda navrhl výlet právě tam.

Podle legendy vystavěl roku 826 jakýsi Labohoř k ochraně proti nepřátelům hrad, který pojmenoval Vitruš/Wittrusch na počest své manželky. Ten však později do základů vyhořel. V roce 1839 objevil Johann Thomas při hledání pramenu pro studnu základové zdi hradu. Ještě téhož roku předal magistrátu Ústí nad Labem návrh na zkrášlení Soudného vrchu, z něhož se otevírají krásné výhledy. Místo s malým hostincem nazval na památku císaře Ferdinandovou výšinou. V roce 1897 zde byla vystavěna nová restaurační budova. Větruše se postupně stala symbolem města a centrem společenského života jeho obyvatel. Po roce 1945 se vrátil vrchu starý český název Větruše, který přešel i na restauraci. Od konce 60. let začala Větruše postupně chátrat, v polovině 80. let byla uzavřena. 13. července 2000 zde vypukl požár, který zničil vyhlídkovou věž. V následujícím roce Větruši zakoupilo město s cílem obnovit ji jako výletní místo. V současné době se nachází na Větruši kromě zrekonstruované budovy s vyhlídkovou věží sportovní areál a přírodní a zrcadlové bludiště s pokřivenými zrcadly.

Do bludiště jsem odmítla jít. Nerada bloudím; stačí mi občasné bloudivé sny. Ani mé mírné klaustrofobii by se nejspíš nelíbilo, kdybych se ocitla v místě, odkud bych neuměla odejít – byť bych s sebou měla odvážného průvodce s dobrými orientačními schopnostmi.

Na Větruši jsme vyjeli lanovkou z obchodního centra Forum. Je to nejdelší lanovka bez podpěrných sloupů v ČR. Její největší sklon je 40,92 %. Nadmořská výška dolní stanice je 156,1 metrů, horní stanice 206,2 metrů. Do kabiny se vejde 15 osob. Maximální rychlost je 6 m/s, tj. 21,6 km/h. Jízdní doba je 1,5 minuty. Líbila by se mi i delší. I když lanovkový fanda zrovna nejsem.

Původně jsem si myslela, že název Větruše je odvozen od větru. Ten tedy foukal dost, když jsme seděli na terase s výbornou kávou. Tolik, že jsme se přemístili do restaurace. Aspoň jsme si užili obě možnosti.

Nyní vám nabízím fotky z našeho dalšího krásného výletu.

 

Zdroje:

Informační panel na Větruši
www.wikipedie.cz
https://www.dpmul.cz/index.php?art=114

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Škoda, já tam pořád vidím tu rozvernou čarodejnici Větruši, dobře mi tak, nemám si představovat. Věrko, zase jsem se podívala do neznámých míst, děkuji za přiblížení.
Eva Mužíková
To je tolik krásných míst, které neznám. Tak mohu cestovat alespoň takto ....
Jan Zelenka
Výlety s Věrkou jsou pohodové. A tento severočeský kraj jich nabízí celou řadu. Já bych sám asi nikam nejezdil. Myslím, že jsme oba naladěni na stejnou notu. A nejen, co se týče výletů. Věrko, díky.
Marie Měchurová
Do těchto končin jezdíme už víc jak dvacet let k dceři do Děčína. Můžu říct, že už máme křížem, krážem prochozený tento krásný kout naší země. Byli jsme na Vrabinci, v krásném zámečku Velké Březno, na Děčínském Sněžníku, v Tiských skalách, v Hřensku, na rozhledně Sokolí vrch. Jen Větruši jsme zatím nezdolali. Tak určitě při příští cestě. Vaší pozvánce se nedá odolat. Děkuju.
Anna Potůčková
Hodně lákavý článek k návštěvě tohoto místa. Té lanovce bych neodolala......
Jana Šenbergerová
Větruši jsem vídala jen z dálky a doufala, že se na ti také jednou vypravím. Mám radost, že se mi to díky vašemu výletu povedlo aspoň virtuálně.
Irena Mertová
Milá Věro Věruše, díky za hezký článek s fotkami :-)
Zdenka Soukupová
Pořád zjišťuji, co je u nás krásných míst, která neznám. Budu se muset polepšit. Věrko, díky za tip.
Naděžda Špásová
Na Větruši jsem byla víckrát, lanovkou jsem taky párkrát jela. Odtamtud taky můžeš dojít k Vaňovským vodopádům. :-)
ivana kosťunová
Větruši znám bohužel jen z Páralových knih. Ale když vás vidím na fotce s těmi rouškami, říkám sí, že tahle fotka bude jednou velká kuriozita. Takže schovat, uložit pro příští generace :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...