Výlet na Větruši
Úvodní foto: autorka

Výlet na Větruši

30. 9. 2020

O Větruši jsem slyšela už dřív. Jméno mi bylo sympatické, trochu ladí s mým. Proto jsem byla moc ráda, když Jenda navrhl výlet právě tam.

Podle legendy vystavěl roku 826 jakýsi Labohoř k ochraně proti nepřátelům hrad, který pojmenoval Vitruš/Wittrusch na počest své manželky. Ten však později do základů vyhořel. V roce 1839 objevil Johann Thomas při hledání pramenu pro studnu základové zdi hradu. Ještě téhož roku předal magistrátu Ústí nad Labem návrh na zkrášlení Soudného vrchu, z něhož se otevírají krásné výhledy. Místo s malým hostincem nazval na památku císaře Ferdinandovou výšinou. V roce 1897 zde byla vystavěna nová restaurační budova. Větruše se postupně stala symbolem města a centrem společenského života jeho obyvatel. Po roce 1945 se vrátil vrchu starý český název Větruše, který přešel i na restauraci. Od konce 60. let začala Větruše postupně chátrat, v polovině 80. let byla uzavřena. 13. července 2000 zde vypukl požár, který zničil vyhlídkovou věž. V následujícím roce Větruši zakoupilo město s cílem obnovit ji jako výletní místo. V současné době se nachází na Větruši kromě zrekonstruované budovy s vyhlídkovou věží sportovní areál a přírodní a zrcadlové bludiště s pokřivenými zrcadly.

Do bludiště jsem odmítla jít. Nerada bloudím; stačí mi občasné bloudivé sny. Ani mé mírné klaustrofobii by se nejspíš nelíbilo, kdybych se ocitla v místě, odkud bych neuměla odejít – byť bych s sebou měla odvážného průvodce s dobrými orientačními schopnostmi.

Na Větruši jsme vyjeli lanovkou z obchodního centra Forum. Je to nejdelší lanovka bez podpěrných sloupů v ČR. Její největší sklon je 40,92 %. Nadmořská výška dolní stanice je 156,1 metrů, horní stanice 206,2 metrů. Do kabiny se vejde 15 osob. Maximální rychlost je 6 m/s, tj. 21,6 km/h. Jízdní doba je 1,5 minuty. Líbila by se mi i delší. I když lanovkový fanda zrovna nejsem.

Původně jsem si myslela, že název Větruše je odvozen od větru. Ten tedy foukal dost, když jsme seděli na terase s výbornou kávou. Tolik, že jsme se přemístili do restaurace. Aspoň jsme si užili obě možnosti.

Nyní vám nabízím fotky z našeho dalšího krásného výletu.

 

Zdroje:

Informační panel na Větruši
www.wikipedie.cz
https://www.dpmul.cz/index.php?art=114

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%