Česko bude od pondělí v nouzovém stavu. Po volbách přijde řada omezení
Ilustrační foto: pixabay.com

Česko bude od pondělí v nouzovém stavu. Po volbách přijde řada omezení

30. 9. 2020

Vláda schválila vyhlášení nouzového stavu v České republice a zároveň vyhlásila řadu opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Od pondělí 5. října se nebudou moci lidé setkávat ve větším počtu než deset lidí ve vnitřních prostorách a v počtu větším než dvacet lidí venku. Omezení budou platit zatím dva týdny.

"Současná epidemiologická situace se nevyvíjí dobře, Česko patří mezi země, kde se onemocnění covid-19 šíří nejrychleji, narůstá počet hospitalozovaných, lidí, pacientů, kteří potřebují být napojeni na dýchací přístroje a narůstá i počet úmrtí. Na to jsme museli reagovat vyhlášením nouzového stavu," uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Od 5. října jsou zakázány všechny velké koncerty i návštěvy sportovních utkání, divadelní představení se neruší vyjma operních a muzikálových představení. Zakázány jsou také všechny profesionální i neprofesionální sbory.

V restauraci u jednoho stolu bude moci sedět maximálně 6 lidí. V obchodech žádná nová opatření nejsou. Na dva týdny přechází výuka na středních školách do distančního režimu,

Od 19. října pak chystá vláda omezit počet lidí i na svatbách a pohřbech, a to do počtu třiceti lidí.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci upozornil, že nová opatření se budou  po 14 dnech upravovat podle toho, jak se bude vyvíjet tzv. reprodukční číslo.

Za včerejšek přibylo 2932 nových případů nakažení nemocí covid-19. Celkem se v Česku nakazilo téměř 70 tisíc lidí, v současné době nemoc prodělává více než 36 tisíc lidí. Hospitalizováno je nyní 976 pacientů.

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
josef novák
Dobrý den...naprosto souhlasím s paní kolegyní Ježkovou, jsou i další extrémy, viz z dnešního dopoledne z naší jedné sámošky na Praze 5. Paní v " našem věkovém kabátě "stojí před pokladnou ve frontě nejméně 5 METRŮ OD PŘEDCHOZÍHO ZÁKAZNÍKA! Kdyby se tak choval každý mnou začínaje, tak vytvoříme "iniciativně frontu přes 50 METRŮ- A iniciativně přidávali další metry , akurátně!" tak vytvoříme lidského hada stojícího mezi regály až ke vstupu s plným košíkem nákupu. Vždy mě překvapí člověk, který mezi námi žije a nekouká co se za jeho zády děje. Člověk je sociální tvor a mezi jeho vlastnosti patří i naučit se čtení a psaní a VĚDĚT, NÉ MYSLET JEN NA SEBE. prominte i Covidu by měl svým JÁ , MYSLET NA DRUHÉ vím, že jde o dlouhodobou pandemii s následky, které ani já nemohu předpovídat a přiznám se že ani nechci...VŽDY JE TO O LIDECH na této krásné MODRÉ PLANETĚ.
Věra Ježková
Je to hrozné. A nemuselo to být, kdyby nedošlo k tomu nesmyslnému rozvolňování. Někdo nazval hostinu na Karlově mostě infantilní. Nemůžu než souhlasit. Přeji panu Prymulovi výdrž. Velmi bych uvítala, kdyby ti, kteří koronavirus stále podceňují, opatření dodržovali a uvědomili si, že jejich "svoboda" končí tam, kde začíná svoboda ostatních.
Zdenka Soukupová
Taky děkuji.
Jana Mesarčová
Dovolim prilozit polinecko , treba se bude hodit prazskym seniorum...29/9/2020 byla spuštěna Linka pomoci seniorům a potřebným 800 160 166 s ohledem na současný vývoj epidemie Covid19 v hlavním městě.
Dana Puchalská
I já děkuji za shrnutí.
Marta Novotná
Díky za shrnutí pravidel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.