KDU-ČSL: Dost bylo okrádání seniorů nekalými praktikami šmejdů, naše seniory ochráníme
Ilustrační foto: ingimage.com

KDU-ČSL: Dost bylo okrádání seniorů nekalými praktikami šmejdů, naše seniory ochráníme

1. 10. 2020

Dlouholetý boj proti šmejdům, kteří zneužívají důvěřivosti seniorů, stále pokračuje. Doby předváděcích akcí, odkud se zúčastnění vraceli s celými sadami hrnců, mixérů a nádobí je naštěstí už téměř pryč.

Jak se v poslední době ukazuje, šmejdi nalezli nový způsob, jak starším lidem škodit - nabízí výměnu zámku za přemrštěné ceny. „Je to naprosto nehorázné, aby někdo takovým způsobem zneužíval starší občany. Jak se má v situaci nátlaku mladých statných šmejdů zachovat křehká babička? Ze samého strachu z toho, co by přišlo po odmítnutí, raději přikývne na nevýhodnou nabídku šmejdů,” podotýká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

V roce 2014 vznikl zákon omezující předváděcí akce, které byly revírem šmejdů snažících se vytáhnout desetitisícové částky ze seniorů. Tento zákon však nedokázal pokrýt veškeré zlotřilecké počiny, kterými se šmejdi stále snaží nachytat postarší občany na výhodné nabídky. Jak se ale ukazuje, šmejdi jsou lidé tvořivý a vymysleli nový způsob. Úplný útlum podvodných aktivit, jak se zdá, stále nenastal.

Po celé republice jsou hlášeny případy seniorů, kterým údajné zámečnické firmy nabízely výměnu zámku za zvýhodněnou cenu. Důvodem měla být buďto zastaralost zámku, nebo fakt, že v případě vykradení bytu by pojišťovna neuznala krádež. Dle šmejdů totiž pojišťovny proplácejí pojistky jen u “správných” zámků a ty samozřejmě nikdo ze seniorů nemá. „Je to prachsprostá lež, typ zámku přece nemůže ovlivnit proplácení pojistky vykradeným. Tento nový fenomén musíme potírat stejně energicky, jako tomu bylo u předváděcích akcí,“ míní šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podvodné aktivity, na které upozornil lidovecký poslanec Jan Bartošek, jsou nabídky energetických služeb. Šmejdi donutili seniory podepsat nevýhodné smlouvy o změně dodavatele energií[1]. Podle Bartoška spoléhají šmejdi na slabost a zranitelnost lidí a nabízí jim něco, co nepotřebují, případně předražené služby.

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, aktivně spolupracuje na tvorbě novely energetického zákona, který se potíráním šmejdů v energetice zabývá. Novela energetického zákona usnadní odstoupit od smlouvy uzavřené po telefonu či mimo obchodní prostory. Také si posvítí na větší transparentnost komunikace dodavatele se zákazníky. „Už dost bylo okrádání seniorů nekalými praktikami šmejdů. Naše seniory ochráníme, jednání šmejdů není přípustné v žádné slušné společnosti,“ uzavírá Marian Jurečka.

 

Zadavatel/Zpracovatel: KDU-ČSL

 

 

šmejdi
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Nemán pocit, že pan Jurečka je ten Blanický rytíř, který jen mávne mečem a všechno bude OK.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%