VoZP: Na seniory nezapomínáme, každému přispějeme až 1400 Kč ročně
Ilustrační foto: ingimage.com

VoZP: Na seniory nezapomínáme, každému přispějeme až 1400 Kč ročně

1. 10. 2020

Podzim je pro seniory rizikovým obdobím, kdy mnohé z nich sužují nachlazení a oslabená imunita. Aby se na dříve narozené a jejich problémy nezapomínalo, byl před třiceti lety ustaven Mezinárodní den seniorů, který si od té doby tradičně připomínáme každý první říjnový den.

Na naše starší spoluobčany myslí i Vojenská zdravotní pojišťovna, která jim v rámci prevence nabízí příspěvky například na očkování, pohybové aktivity nebo kloubní výživu.

S rychlým vývojem medicíny i změnami chování společnosti je možné každým rokem pozorovat nárůst délky dožití. V České republice je aktuálně 1,6 milionu obyvatel starších 65 let a jejich podíl se stále zvyšuje. S vyšším věkem roste pravděpodobnost příchodu závažné choroby a riziko představuje i snížená funkce imunitního systému. Na onemocnění a problémy seniorů proto už od roku 1991 upozorňuje Mezinárodní den seniorů ustavený Organizací spojených národů. S podzimem a sychravým počasím přichází i období nachlazení a chřipek. V potaz je však nutné brát i druhou vlnu pandemie covid-19.

Virová onemocnění jsou pro lidský imunitní systém obecně velmi náročná, konkrétně u seniorů však mohou mít i fatální následky. Proti chřipce je nejúčinnější obranou očkování, které je navíc pro klienty starší 65 let plně hrazené zdravotní pojišťovnou. Právě na začátku podzimu velmi doporučujeme tuto vakcinaci absolvovat. Senior by měl toto rozhodnutí vždy konzultovat se svým praktickým lékařem, který s ním probere konkrétní možnosti,“ vysvětluje revizní lékař VoZP Ladislav Hadravský. Pokud senior absolvuje některé jiné očkování, které hradí sám, přispěje mu na ně Vojenská zdravotní pojišťovna 500 korunami.

Senioři jsou skupinou, která ze všech nejvíce potřebuje léčivé přípravky. Aby pro ně byly léky finančně dostupné, mají ze zákona nastaven ochranný limit na doplatky. U lidí nad 65 let činí 1000 korun a od 70 let výše 500 korun. Všechny doplatky nad tuto sumu v jednom roce jim zdravotní pojišťovna vrátí. „VoZP za první pololetí letošního roku poslala všem klientům dohromady na doplatcích 17,5 milionu korun, z toho naprostou většinu (konkrétně 15,9 milionu) seniorům nad 65 let. Věříme, že právě oni tyto peníze i s ohledem na současnou situaci nejvíce ocení,“ dodává doktor Hadravský.

Riziko mnoha nemocí, které postihují seniory, lze snížit prevencí a zdravým životním stylem. Na tyto aktivity VoZP přispívá ročně každému seniorovi až 1400 korun. Pokud jde o pohybové aktivity, mohou využít například příspěvky na cvičení a regeneraci či na plavání. Dále VoZP nabízí příspěvek na doplňky stravy k výživě kloubů, na dentální hygienu nebo vyšetření kožních znamének. Kompletní seznam benefitů a podmínky jejich čerpání jsou dostupné na webových stránkách www.vozp.cz.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%