Sbíráte hygienicky balený cukr?
FOTO: autor

Sbíráte hygienicky balený cukr?

4. 10. 2020

Znáte to: Ke kávě dostanete sáček s cukrem. Zalíbí se vám a cukry začnete sbírat. Nejprve sami, později s pomocí zvědů, kteří vám je nosí. Je to pěkný, někdy i adrenalinový koníček. Tady je několik příhod, které se udály za těch 25 let, co s mou chotí sbíráme balené cukry.

Od roku 1994 jsem létal služebně do Ruska. Tehdy tam ještě HB cukr téměř nebyl a sladilo se kostkami z v obchodě zakoupené krabice. Na terminálu Šeremeťjevo II bylo několik nóbl podniků, i zašel jsem do jednoho a požádal číšníka o cukr. Byl ochotný. Přinesl obyčejnou kostku z krabice, ale perfektně mi ji naservíroval na talířku s ubrouskem. Ač zklamán, poděkoval jsem a ještě ji máme někde schovanou.

V Rusku už je teď HB cukru spousta, ale u nás byl dlouho vzácný. Na zájezdu v St. Peterburgu jsme při večeři v jednom bistru dostali jejich vlastní cukr. Protože sbíráme i pro kamarády, obrali jsme o něj téměř všechny účastníky zájezdu. Naštěstí jsme si z domova vzali náhradní cukry, takže sladivkové nepřišli zkrátka. Podobně tomu bylo jindy v restauraci, kde naše mezinárodní delegace večeřela. Když jsem konfiskaci dokončil, objevil se polský kolega a těch cukrů, které vyžebral v kuchyni, mi přinesl celou otýpku. Zabavené cukry už jsem kolegům ani tak nevrátil.

Je-li HB cukr vystaven v nádobkách na stolech, stačí se posadit, objednat si kafe a hrabat. Když se přehrabe jedna nádobka, nenápadně se vymění za jinou od sousedního stolu a hrabe se dál. V italském San Leo však byl sousední stolek obsazený, i oslovili jsme u něj sedící hosty. Naštěstí to byli Angličané se smyslem pro humor a své cukry nám přenechali.

Děti jsou horší než mravenci! Známí nám vezli kořist z Chorvatska, jenže ji v autě položili na zadní okénko a jejich děti cestou všechny cukry sežvýkaly. Oplakali jsme je (ty cukry).

Při návštěvě hradu Trakai jsme zašli do kafebaru, protože tam měli pěkný cukr. Litevskou měnu jsme už neměli, ale doufali jsme, že v bývalém SSSR berou všude dolary. Omyl! Servírka se tvrdě bránila, ale nakonec se jí asi nechtělo volat na neplatící hosty policii, takže si ten dolar vzala a my jsme urychleně odešli. Totéž s eury se nám stalo v Bělehradě.

Před několika lety jsem pracovně navštívil Jerevan. Naši hostitelé se chlubili, že v Arménii lze sehnat cokoliv, i požádal jsem je o balené cukry a oni pravili: No problem. Leč problém to byl a odlétal jsem bez cukru. Ale Arméni na mě nezapomněli. Za rok mi přinesl kolega Grač jeden cukr a pravil: Je z té restaurace, kde jsme tenkrát seděli a co sis v ní ráchal nohy v bazénku.

Kolegyně pořádala výstavku. Zvlášť dětem se vystavené cukříky líbily a některé si je mermomocí chtěly vzít domů. Skvělý byl asi dvouletý Jaroušek, pestré kostičky bylo nutno z jeho hbitých ruček doslova páčit. Poučení: Pořádáte-li výstavu, musí být všechno pod „šturcem“, pokud to není přibité.

V loudění restauračního cukru vynikla naše kolegyně: Pane vrchní, jedno pivo a tři cukry!

Těch příhod je ještě víc, ale místa je málo. Podívejte se v galerii, co všechno sbíráme, a možná se i vy stanete sběrateli cukrů, nebo aspoň cukrozvědy.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Kolín
Paní Pivcová, náš klub pořádá oficiální výměnné dny každoročně dva, pokaždé na jiném místě, aby si kolegové z ciziny užili krás naší vlasti. Mezinárodní výměnný den měl být letos v červnu v Olomouci, ale kvůli koronaviru jsme ho museli o rok odložit, stejně jako výměnu po výroční schůzi (jen pro členy), která měla být v listopadu a snad bude v březnu. Jinak se scházíme neformálně, jak to vyjde. V Praze můžete navštívit malé cukrové muzeum, které má naše kolegyně v domku v Krhanické č. 30 (Praha 4), a to každou středu nebo sobotu, vstup volný. My se tam občas sejdeme, poklábosíme a povyměňujeme...
Zuzana Pivcová
Ještě se zeptám, kde se konají ty Vaše výměnné dny, protože bych tam alespoň několik kousků cukru nechala na stole. Třeba by někoho potěšily. :-D
Hana Rypáčková
Vnučka, když byla malá je sbírala, tak jsme jí je vozili z cest, nesladili jsme. Jak ji to přestalo bavit, dala si práci a všechny vysypala. Bylo to víc než půl kila.
Lenka Kočandrlová
Sbírala jsem kdeco,ale cukry ne.Zrovna před chvílí jsem revidovala jednu moji sbírku,a to papírových obalů od citronů,pomerančů....Líbilo se mi to už jako holce,narovnat si zmačkaný papírek,který voněl cizinou a dálkami....Mám jich cca 500 kusů,poslední dobou už v obchodech ovoce dávají na prodej jen bez obalů. Při pohledu na země původu přemýšlím,jestli ještě Libanon vůbec někam své ovoce posílá,nebo mám obal na pomeranče ze Španělska "Miss Gina" i v českém jazyce.....zda dnes by byl ?
Zuzana Pivcová
Pane Kolíne, cukry sice nesbírám, ale pár balíčků jsem si jako suvenýr z některých cest dovezla. Právě tak jako pivní tácky. Fotky jsou poutavé, díky.
Zdenka Soukupová
Zajímavá sbírka. Nikdy mě nenapadlo, že se dají sbírat i cukry. Máte moc pěkné kousky.
Jarmila Fialová
Cukříky sbíral vnuk,tak jsem mu je nosila,protože nesladím.Už je nesbírá,tak se mi hromadí v šuplíku
Jana Šenbergerová
Pěkně sladký koníček! Díky za fotogalerii. Cíleně nesbíráme, přesto si občas nějaký cukřík domů doneseme, nebo dostaneme od přátel. Střádáme je v kameninovém džbánku a v případě potřeby použijeme. :-)
Jaroslav Kolín
Materiál pro obrázky č. 10, 11 a 12 mi poskytli kamarádi, aby byl přehled zajímavější. Velké kusy by se nám do bytu nevešly, už takhle se jeví docela malý. :-) U tohoto koníčku bych rád upozornil na jednu zvláštnost: Mezi námi sběrateli si cukry neprodáváme a nevyměňujeme si kus za kus jako v jiných sběratelských oborech. Na výměnném dnu sběratel položí na svůj stůl to, co nabízí, nechá to tam a jde k ostatním stolům, kde si vybere, co ho zajímá. Ono to ani jinak nejde, cukrů jsou statisíce a nikdo si přesně nepamatuje, co všechno ve sbírce má. Když doma zjistí, že něco z přinesené kořisti už má, přinese to prostě na další výměnný den.
Martina Růžičková
Máte ve sbírce parádní kousky. Mám trochu sběratelské sklony, ale vždycky mi v jejich realizaci zabránil nedostatek místa. Cukříkům, které mi připomenou hezké posezení v příjemné kavárničce, taky vesměs neodolám. Mám jich doma takovou malou piksličku :-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...