Jak správně psát slovo covid v češtině?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak správně psát slovo covid v češtině?

9. 10. 2020

Covid, resp. covid-19. To slovo téměř nenávidím, přestože označuje roztomilou potvůrku s korunkou, která si s námi vlekle a nevyzpytatelně pohrává, včetně těch, co si ji přisvojili ke kdovíjakým účelovým či technologickým počinům.

Tak proč se pokouším o příspěvek s výše uvedeným názvem, ptáte se?

Je to jednoduché. V novinových plátcích a na internetových serverech se to jen hemží tímto slovem v různých podobách, tvarech, s malými písmeny, velkými písmeny, kombinovaně, s K, striktně v prvním pádu anebo vyskloňované podle různých vzorů s různými koncovkami. Napadlo mne, že bych mohla popátrat, jak je to vlastně česky správně. To slovo už není cizím slovem, domestikovalo. O výsledek mého pátrání se dělím, třeba se bude hodit některé babičce nebo dědečkovi v okamžiku, kdy vnoučata budou psát úkol z českého jazyka s touto tématikou.

Píši slovo covid (covid-19), které označuje nemoc, kterou způsobuje koronavirus. Napsala jsem název (jméno) nemoci správně česky? Nemá být psáno toto slovo COVID (COVID-19), anebo Covid (Covid-19)? Co myslíte?

Ano, covid je správně česky, protože se jedná o obecné zkratkové slovo. Vzniklo spojením anglických výrazů corona virus disease, podobně jako slovo radar (radio detection and ranging).

"Vždyť toto slovo značí jméno nemoci", opáčíte někteří. Souhlasím s vámi, můžeme to tak brát, avšak velké C nebudeme psát, protože podle aktuálních pravidel pravopisu českého jazyka názvy nemocí nejsou považovány za vlastní jména, píšeme je tedy s malými písmeny. Velké začáteční písmeno u zkratkových slov píšeme jen v případě, že se skutečně jedná o vlastní jméno, jako například u názvu divadla Semafor (sedm malých forem).

Někteří z vás mi budou přesto oponovat v duchu analogie slova SARS a budou si stát za tím, že se naše bádané slovo správně česky píše COVID-19. Naproti tomu já si stojím za svým, a tvrdím, že se nepíše podobně jako SARS, neboť SARS je iniciálová zkratka slovního spojení v logice Savere Acute Respiratory Syndrome.

A je to! :-)

Pro úplnost vyzradím, že je covid rodu mužského, neživotného! A skloňujeme ho podle vzoru hrad – covid, covidu, covidu, covid, covide!, covidu, covidem.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Toto jazykovědné "okénko" mě potěšilo. Nemám ráda bezejmenné hrdiny ani padouchy. Jakmile něco správně pojmenujeme, je naděje, že s tím budeme dříve či později umět "komunikovat" i zacházet. I když je covid rodu mužského neživotného, dobře "ví" co dělá, na rozdíl od nás, kteří na to teprve musíme přijít.
Petr Dvořák
Hlavně spousta lidí nerozlišuje covid-19, což je nemoc, od SARS-CoV-2, což je označení pro koronavirus, způsobující tuto nemoc.
Soňa Prachfeldová
Covid je ohavná záležitost a přeji si , aby se smrskl a zmizel. Velké pismeno si vůbec nezaslouží, kéž bychom se té šílenosti zbavili. Myslím, že je to nejvíce vyslovované jméno na světě.
Zuzana Pivcová
Já bych to slovo nejraději vymazala z paměti a už by se nemuselo psát. Ale Váš příspěvek se mi pojetím líbí.
Marie Novotná
Píšu to slovo každý druhý den asi 20x.dokonce vidím to, jak se chová - u každého jinak. Bez něj nám bylo lépe. A je mi jedno, jaký je rod atd. Zajímavý článek.
Zdenka Soukupová
Jano, je to hezké vysvětlení. Ale já bych to slovo nejradši vymazala nejen z češtiny, ale z celého světa, a to NAVŽDY.
Anna Potůčková
Je mně úplně jedno jak jej kdo napíše. Budu ráda, když zmizí nejen nemoc ale i to slovo.
Hana Šimková
Proboha, snad naše vnoučata nebudou psát slohový úkol o té mrše. Doufám jenom, že už nebudou vědět co to bylo.
ivana kosťunová
Asi vás hodně štve, že to nikdo neumí pořádně napsat :)) Chápu to a ode dneška píšu covid, i když bych raději napsala Covid :))
Dana Puchalská
Ano, jak už píše Hana přede mnou.... Kdybych jej neznala, o nic bych určitě nepřišla a bylo by mi určitě líp.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...