Výlet do Úštěku
Úvodní foto: autorka

Výlet do Úštěku

8. 10. 2020

Přiznám se, že o Úštěku jsem nevěděla zhola nic. Jen jsem měla mlhavé povědomí, že takové město existuje. Když ho Jenda zvolil za cíl našeho dalšího výletu, mluvil nadšeně zejména o jakýchsi ptačích domkách. Protože jsem měla se svým průvodcem Českým středohořím ty nejlepší zkušenosti, ochotně jsem souhlasila. A to jsem samozřejmě netušila, že první písemné svědectví o Úštěku jako městě při obchodní cestě do Litoměřic pochází již z 11. století a ve 14. století bylo obehnáno hradbami a patřilo pánům z Dubé.

Město se mi zalíbilo na první pohled svou polohou. Poté mě upoutal kostel sv. Petra a Pavla v horní části náměstí. Původně byl gotický, později byl přestavěn do barokní podoby. Nadšena jsem byla ze štítových domů, pocházejících z 15. století. Poskytují představu o podobě menšího středověkého města.

Kolem synagogy, která byla jádrem staré židovské čtvrti, jsme sestoupili pod kýžené ptačí domky. V polovině 19. století si je postavili na svahu pískovcové skály italští stavební dělníci, kteří pracovali především na stavbě dráhy. Sklepy vydlabali ve skále. Zvláštností domků je, že ze zadní strany mají několik pater, zatímco z přední strany (ulice 1. máje) lze dosáhnout až na okap. Část byla bohužel zakryta lešením. Jsou vskutku unikátní a působí romanticky, ale bydlet bych tam nechtěla.

Po návratu na náměstí jsme si odpočinuli u kávy. Poté jsme se vydali do části náměstí za kostelem. Potěšilo nás, když jsme objevili nám již známý pomník s  pluhem na počest poslance rakouského parlamentu Hanse Kudlicha, který se významně zasloužil o zrušení nevolnictví. Otevřel se nám také pohled na další cíl naší cesty – Ostré.

Nejdřív jsme se ale zajeli podívat k jezeru Chmelař. Je to sice rybník, ale říká se mu jezero; asi to zní líp. Pohled na tuto vodní plochu, o rozloze 67 hektarů, a za ni byl krásný.

A následovalo Ostré. Nebo Kalvárie. V tom jsem měla celou dobu zmatek. Jenda používal střídavě oba názvy. Kromě toho Ostré je rodu středního, což je nezvyklé. Znám Ostrou u Lysé nad Labem. Kalvárie pro mě byla spíš synonymem křížové cesty než vrchu (název je odvozen od Golgoty, na níž byl ukřižován Ježíš). Kde jsem vlastně byla, jsem si ujasnila až doma při psaní tohoto článku. Nevadí. Bylo to tam nádherné a Jenda za nic nemůže.

Tak tedy. Ostré je poutní místo na vrchu Kalvárie, ve výšce 398 metrů. Bylo založeno jezuity v letech 1704 – 1707. Prostřední z trojice kaplí je kaple Božího hrobu, po stranách jsou kaple Povýšení a Nalezení sv. Kříže. Výhled odtamtud je překrásný; je vidět i vzdálený Říp. Moc se mi líbila i zastavení křížové cesty při výstupu do strmého kopce.

Hrad Helfenburk, ukrytý v lesích poblíž Úštěku, jsme neměli v plánu navštívit. Chtěli jsme se na něj ale podívat z vyhlídky. To nám znemožnila rozkopaná a zatarasená cesta. Při zpáteční cestě mě upoutal velký tmavě šedý balon, který se vznášel nad jednou horou. Bohužel nebylo možné zastavit, abych si ho vyfotila.

S výletem jsme byli moc spokojeni; ostatně jako vždy. A já slibuji úštěckým patriotům, že na jejich město nezapomenu.

 

Zdroje:

Pinc, F.: Výlety severočeským krajem. Severočeské krajské nakladatelství, 1961.
https://www.mesto-ustek.cz/
https://www.stredohori.cz/detail/kalvarie-ostre-u-usteka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalv%C3%A1rie_(Ostr%C3%A9)

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Věrko, touto procházkou jsem nadšená a fotografie dokumentují nejen historii a obnovu města, ale i pohodu Vás obou. Díky za to, že jste se nám tak pěkně "předvedli" a nenechali si to jen pro sebe.
Věra Ježková
Děkuji moc. Hlavně za pochvalu fotek. :-)
Alena Tollarová
Úštěk má svoje kouzlo a je v širokém okolí znám svými akcemi, kdy např. v době adventní se z věže kostela spouští anděl! Kromě Rebelů se tu natáčel i oscarový Kolja. Jestli se chcete podívat i na Helfenburk nebo-li Hrádek: https://www.i60.cz/clanek/detail/23155/kalvarie-ostre-a-hradek-helfenburk. Naposledy jsem tam byla minulý víkend s vnoučaty a věž byla otevřená. Byly odtamtud nad lesem vidět věžičky na Kalvárii.
Martina Růžičková
Věro, parádně jsi tento výlet popsala a nafotila. Při pohledu na fotky se mi vybavilo, že jsem kdysi "v pravěku" v Úštěku a u rybníka Chmelař byla. Bohužel Ostré jsme tenkrát nenavštívili, ale byli jsme na Helfenburku. Jsou to všechno zajímavá místa a ráda bych se tam někdy vydala.
Vladislava Dejmková
Pro mě je to kraj absolutně neznámý, a tak jsem ráda, že se tam alespoň takto podívám. Podle fotografií je to velmi zajímavé místo. Nejvíce mě upoutaly ptačí domky, nic podobného jsem tady u nás neviděla. Mimochodem fotky z výletů jsou stále lepší a lepší.
Jindra Hubačová
Věro, moc hezky napsané a fotky nemají chybu, sluší Vám to oběma. V Úštěku jsem byla loni a též jsem byla nadšena, krásné starobylé město, děkuji za připomenutí.
Naděžda Špásová
V Úštěku jsem byla víckrát, dokonce jsme tam i spali. Byly jsem i na místech z tvých fotek. Mimochodem, jsou moc hezké. :-)
ivana kosťunová
Úštěk má své kouzlo, které upoutalo i Filipa Renče- natáčel zde film Rebelové.
Marie Měchurová
V Úštěku jsem byli s manželem před pár lety. Šli jsme pěšky se spacákem z Litoměřic do České Lípy. Spali jsme v lese kousek od Úštěku. Když k ránu začalo pršet, tak jsme vyrazili na cestu a dostali jsem se za rozbřesku do prázdného města. Vzpomínám si na domečky vytesané do skály. Ještě mám jednu vzpomínku. Dva psi se honili, ten první se otočil a vší silou mi vrazil do holeně. Byla to taková rána, že dál už jsme cestovali autobusem a vlakem až do Děčína přes Benešov nad Ploučnicí. Děkuju za připomenutí naší cesty. Fotky mám, ale ještě papírové.
Alena Vávrová
Tak jsem se konečně dočkala, děkuji, a mohla si s vámi zopakovat momenty své nejedné návštěvy těchto krásných míst. Krásné fotky i článek. Já jsem v Úštěku byla i v té Synagoze, náš zájezd měl prohlídku objednanou, ale zase jsem nemohla nahlédnout do kostela. V Úštěku se pravidelně konají různé řemeslné trhy a hodně se tam jezdí na tzv. "Přílet andělů" na poč. adventu. https://www.youtube.com/watch?v=f5-vDsRkmyw ... Bohužel, dnešní doba těmto akcím nepřeje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.