Nakupují přes internet a baví je to. Padají další mýty o seniorech
Ilustrační foto: ingimage.com

Nakupují přes internet a baví je to. Padají další mýty o seniorech

16. 10. 2020

Penzisté si raději zajdou nakoupit osobně, e-shopy nemají rádi. Nakupují rádi v akcích a nejvíce utrácejí v lékárnách. To si často myslí mladí lidé o těch starších. Právě přístup k nakupování je jedním z častých mýtů spojených s životem ve vyšším věku.

Nejvíce utrácejí za léky a různé potravinové doplňky mladé rodiny s dětmi. Ze sledování plateb kartami vyplývá, že ve srovnání s nimi lidé označování jako senioři utrácejí v oblasti zdravotnictví méně. Senioři jsou podstatnou součástí klientů zážitkového portálu Slevomat, v průměru tam utráceli více než lidé jiných věkových kategorií. Pozor, neznamená to, že jde o škudlily, kteří hledají o dvě koruny levnější krabici mléka, ale naopak o lidi, kteří si chtějí užívat život. Kupují tam zážitky, pobyty a umějí se v nabídce orientovat tak, aby vybrali co možno nejlepší kvalitu za přijatelnou cenu. Tyto údaje vyplývají z šetření zveřejněných autory projektu Česko v datech a jsou velmi pěkný případem toho, že mnohé, co se o lidech vyššího věku obecně tvrdí, není pravda.

Pokud bychom přistoupili na to, že se od určitého věku lidé nazývají seniory, což budeme muset, protože jinak statistická data vytvářet nejde, dojdeme k jasnému závěru, že další s častých mýtů o seniorech padají.

Jednou z ukázek jsou údaje týkající se plateb přes internet.

„Zavezl bys mě, prosím, do nákupního centra, jak tam mají tu velkou výdejnu e-shopu?“ telefonovala nedávno pětasedmdesátiletá Alena svému vnukovi.
„Co ty ty s tím má společného, babi?“
„Objednala jsem si tam toustovač.“
„Jako že si ho chceš koupit, vybrat?“
„Ne, vybrala jsem ho přes internet, potřebuju ho tam jít vyzvednout. Nebo mi pro něj zajedeš sám? Jestli ano, přepošlu ti kód k vyzvednutí.“
„Babi, ty mě překvapuješ? Ty umíš nakupovat přes internet?“
„Co se divíš? Se sousedkou takhle vybíráme běžně, ona je v tom lepší než já, tak to děláme vždy spolu.“

Pokud se někteří vnoučata diví, je vidět, že jsou pod větším či menším vlivem ageismu, jehož jedním z projevů je pocit, že když je člověk starý, má s moderními technologiemi problém. Jistě, některé lidi počítače nebaví, nechtějí se s nimi učit pracovat nebo jim to zdravotní stav nedovoluje. Nicméně s tím, jak populace stárne, stává se naprosto běžným, že lidé vyššího věku to s moderními technologiemi umí stejně jako ti mladší. Podle údajů projektu Česko v datech více než pětina Čechů v důchodovém věku někdy nakupovala online. „Mýtus o seniorech, kteří se bojí digitálních technologií se vše zařizují na pobočce už dávno neplatí. Každý třetí u uživatelů našeho digitálního bankovnictví je starší šedesáti let. Počet klientů starších šedesáti let, kteří chodí vyřizovat platby na pobočky, neustále klesá,“ uvedl v rámci projektu Česko v datech Filip Zeman z České spořitelny.

Podle Českého statistického úřadu senioři při internetových nákupech preferují české obchody. Nákupy z domácích eshopů činí devadesát procent nákupů občanů starších pětašedesáti let. Zatímco mladí lidé přes internet nejvíce nakupují oblečení, obuv a módní doplňky, největší část nákupů senior tvoří domácí spotřebiče a elektronika. Přibylo také lidí v seniorském věku, kteří platí kartami v restauracích.

„U starších ročníků je dynamičtější vývoj, co se týká počtu uživatelů internetu, protože v mladších věkových kategoriích většina lidí internet už řadu let používá. U starších však přibylo těch, kteří s ním v poslední době začali pracovat,“ uvedl Martin Mana z Českého statistického úřadu.

Jinými slovy, v seniorském věku jsou nyní lidé, kteří zpočátku začínali s internetem opatrně, někdy s nedůvěrou, ale časem se naučili využívat všechny jeho přednosti. „Ještě před třemi roky jsem se s vnukem hádala, protože jsem počítač využívala jen k vyhledávání informací na internetu, čtení článků a občas jsem někomu poslala mail. On mě pořád chtěl něco nového učit, pořád mi tam chtěl dávat nové programy, já jsem to odmítala. Teď mám zdravotní potíže a počítač mi výrazně ulehčuje život, protože si umím díky vnukovi objednat cokoli přes eshop a být s přáteli v kontaktu nejen mailem, ale také tak, že si můžeme normálně povídat, že se vidíme. Navíc mi život velmi ulehčilo, že jsem se naučila zacházet s internetovým bankovnictvím,“ vypráví jednaosmdesátiletá Světlana.

Tyto údaje jasně ukazují, jak hodně se během posledních let změnil životní styl lidí, o nichž si někdy ti mladší ještě stále někdy myslí, že se digitálních technologií bojí. Tak na závěr jedna optimistická zkušenost. Vypráví šestasedmdesátiletá Ivana: „Letos se moje mladá sousedka rozhodla vypravit s dcerkou do Řecka. S hrůzou zjistila, že kvůli pandemii je kvůli tomu třeba vyplnit formulář na stránkách řeckého ministerstva zahraničí a pak čekat na kód, který přijde na telefon, načež se tímto kódem následně prokázat na letišti. Ano, zdá se to složité, ale protože mám v Řecku přátele, vím, že tato země boj s koronavirem vzala vážně a vyplatilo se jí to. Jenže ta sousedka byla úplně nemožná. Nebyla schopna formulář vyplnit, panikařila, nakonec byla téměř rozhodnutá, že dovolenou stornuje. Ta opatření ji odradila. Já přišla na to, co při vyplňování dělá špatně. Vše jsem jí vysvětlila, pomohla vše udělat. Ona je poněkud zbrklá, ne moc chytrá a příliš  se v moderních technologiích neorientuje. Všichni v domě se divili, že jsem jí nakonec pomohla já, stará bába. No takhle to samozřejmě neřekli, ale viděla jsem v jejich očích ten údiv. Měla jsem z toho velkou radost.“

nákupy senioři
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Bederka
Já osobně také nepatřím mezi ty úplně nejmladší generace, příští rok budu oslavovat šedesátku (snad už to bude možné s více lidmi bez covidu) a přes internet objednávám produkty rád. Například manželce jsem minulý týden kupoval novou výbavu na cyklovýlety z eshop second hand https://www.onlinesekac.cz/ a byla nadšená :-)
Jaroslav Kolín
S internetem se kamarádím od roku 1995. Vezmu to zkrátka: IB z PC ano, platby kartou ano, nákup v e-shopech až na dvě výjimky ne (nemám potřebu pořád něco nakupovat a platit poštovné a balné, co potřebuji, mají i v blízkých kamenných obchodech). Sociální sítě ne, zajímavé blogy a portály ano, "chytrý telefon" ne (a taky žiji). Fotím fotoaparátem, na fotky mám ZPS 18 - nejsem zase takový fotoexpert, abych platil roční poplatky za vyšší verzi, jejíž vychytávky nevyužiji.
Margita Melegova
Nakupovat pres internet jsem se naucila rychle, kdybych tak umela vyuzit vsechny funkce pocitace to by bylo slavy.
Helena Přibilová
Můj obdiv patří vám všem, kteří zvládáte moderní technologie. Já se s nimi neustále potýkám a mnohdy mi musí pomoci manžel, se kterým společně píšeme i články na tento portál. Manžel ve svých 65 letech velmi dobře ovládá moderní technologie, počítač je jeho pracovní nástroj. Díky němu byl schopen pracovat i na našich cestách po celém světě.
Magda Škodová
Myslím, že většina dnešních seniorů měla možnost před odchodem do důchodu pracovat na počítači, vždyť se běžně používají minimálně 25 let (tedy aspoň já asi od roku 1994), tak nechápu, proč se pořád někdo diví, že ten "dědek" nebo "bába" umí na počítači. Používání internetu je mnohem jednodušší než mnohý pracovní program. A že někteří nenakupují? Tak buď nevěří e-shopům, nebo nenašli co potřebují a taky mnozí nemají ani internetové připojení. Velkým nákupním centrům se vyhýbám, mám několik e-shopů prověřených co se týče velikostí obuvi nebo oděvů a raději nakoupím tímto způsobem. A ještě drobná poznámka - ti mladí inteligenti kolikrát ani neví, že mají na liště datum a čas...
Marie Měchurová
Miluju nákupy přes internet, a taky prodej. Kolik starých krámů já už jsem prodala a kolik krásných starých věcí jsem koupila. Je to moje vášeň. Minulý týden jsem koupila nový přímotop - dovezli ho bez poštovného až domů. Příští týden se chystáme na nová krbová kamínka - dnes už jsem si jedny vyhlídla. Velkým obchodům se vyhýbám, jen někdy zavítám podpořit malé na našem náměstí.
Daniela Řeřichová
Bez internetu ani ránu.
Jarmila Fialová
Já se zase divím,že jsou v článku chyby,dokonce i pravopisné.
Marie Doušová
Mám internetové bankovnictví již řadu let. Občas také nakupuji přes internet a často internet používám, jak pro zábavu,vzdělání a spojení s rodinou a přáteli. Přesto ještě hodně věcí s internetem neumím používat ,ale moc mě to netrápí.
Vladislava Dejmková
Bez nakupování na internetu a používání internetového bankovnictví se dá existovat, ale proč? Má to své výhody, rozšiřuje to možnosti. Většina seniorů to zvládá. Na druhé straně - kolik juniorů sečte zpaměti hbitě útratu v restauraci? Nedávno jsem jednoho zažila, vypadla jim v restauraci síť. Nakonec jsem si to radši posčítala sama, když jsem viděla, jaký vyplodil nesmysl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%