Rodiče s dětmi na holičkách nenecháme. 
Navrhujeme zvýšit ošetřovné na 80 %
Senátorka Šárka Jelínková. FOTO: KDU-ČSL

Rodiče s dětmi na holičkách nenecháme.
Navrhujeme zvýšit ošetřovné na 80 %

9. 10. 2020

Česká republika první poločas zvládla. Z epidemiologického hlediska měla na jaře oproti jiným evropským zemím minimální počet nakažených nemocí Covid-19.

Totální lockdown země ale odnesli především rodiče s dětmi, kteří kvůli uzavřeným školám museli zůstat se svými ratolestmi doma, a tím pádem pobírali výrazně nižší plat. Řada z nich také přišla o práci. Jestliže jsme první poločas zvládli, pak v tom druhém prohráváme.

Může za to neschopná vláda, která podcenila přípravu na podzimní druhou vlnu, před kterou ji varovali jak epidemiologové, tak i opozice. Scénář, který tu byl na jaře, hrozí znovu. A rodiče zůstávají v obrovské nejistotě, jak to tentokrát zvládnou. Slovům premiéra, že ekonomiku znovu nevypne, se nedá věřit.

Mezi nejzranitelnější skupiny zasažené koronavirovou krizí patří rodiny s dětmi, kterých je v České republice zhruba milion, a dále pak samoživitelé a samoživitelky. Vláda jim ale nedokáže zajistit adekvátní pomoc. Přitom vyhlášení nouzového stavu, které platí od pondělí 5. října, vysílá signál, že situace není dobrá. Rodiče ale nemohou za to, že se vláda nedokázala připravit na situaci, která tu nyní nastala.

Na mnoha místech v republice se už uzavírají kvůli pozitivním případům Covid-19 základní školy. A přestože je uzákoněná distanční výuka, rodiče své děti nemohou nechat doma samotné. Kompenzací za to, že nemohou jít do práce a musí zůstat doma, je ošetřovné ve výši 60 % jejich mzdy, na které ale mají nárok jen po dobu devíti kalendářních dní. Pro samoživitelky se ošetřovné vyplácí 16 kalendářních dnů. Představte si, že vycházíte každý měsíc od výplaty k výplatě a najednou musíte zůstat doma a jste -40 %. Jak pak máte zaplatit za nájem, jídlo, oblečení, případně léky?

Příjmy rodičů s dětmi jsou ohrožené z více stran - kvůli nejisté práci, případné karanténě a také kvůli jejich dětem, které mohou také skončit v karanténě. Ošetřovné je jedna z mnoha pomocí, kterou by jim měla vláda urychleně nabídnout.

Spravedlivější parametry ošetřovného

Přicházíme proto s návrhem zákona na navýšení ošetřovného na 80 % vyměřovacího základu a prodloužení jeho vyplácení po celou dobu uzavření škol. Zároveň navrhujeme, aby nárok na ošetřovné měli i osoby pracující na dohodu. Rodič pak bude pobírat ošetřovné na dítě až do 13 let jeho věku.

Ve středu 30. září podal náš předseda Marian Jurečka tento návrh v Poslanecké sněmovně, odkud půjde na vládu. Opravdu nám záleží na tom, aby rodiče nezůstali bez finančních prostředků a nespadli do existenčních, případně exekučních problémů.

KDU-ČSL bojovala za rodiče s dětmi už na jaře, kdy jako první přišla 8 dní po uzavření škol s návrhem na navýšení ošetřovného na 80 %, které by platilo i pro lidi pracující na DPP a DPČ a také pro osoby samostatně výdělečně činné. Vládní koalice to tehdy zamítla, aby s totožným návrhem o měsíc později přišla vítězoslavně paní ministryně Maláčová. Takhle si rychlou pomoc rozhodně nepředstavujeme.

V kritické situaci jsou samoživitelky

Podle nedávno zveřejněného průzkumu se ukázalo, že jedna pětina samoživitelů přišla během koronavirové krize o práci. Průzkum také odhalil, že polovina z dotazovaných se v srpnu ocitla v dluzích. Tyto údaje jsou naprosto alarmující.

Přijdou opatření, která mohou znamenat další výpadky příjmu. Nesmíme dopustit, aby se lidé dostávali do dluhové spirály. Kde jinde mohou totiž sehnat peníze, když se o ně stát v této bezprecedentní situaci nepostará? Navýšení ošetřovného je pro ně alespoň malou finanční pomocí.

Následovat ale musí systémové řešení. Skupina samoživitelů a samoživitelek je poměrně velká a my jim musíme podat pomocnou ruku, aby mohli své děti vychovávat v co nejlepších podmínkách.

 

Autorka je 1. místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková
Zadavatel/Zpracovatel KDU-ČSL

 

 

 

politika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.