Je čas na hádanky - tentokrát matematické
www.pixabay.com

Je čas na hádanky - tentokrát matematické

13. 10. 2020

Protože je mezi vámi dost těch, kteří mají rádi hádanky, připravila jsem pro vás tentokrát tři matematické. Nejsou nijak těžké, papír a tužku pravděpodobně nebudete potřebovat.

 

1. Součet třech po sobě jdoucích čísel je 348. Které to jsou?

2. Za starých dob velkých řeckých filozofů, se ptali slavného matematika Pythagora, kolik žáků navštěvuje jeho školu. Odpověděl jim: „Polovina mých žáků studuje matematiku, čtvrtina studuje hudbu, sedmina celou dobu mlčí a kromě toho jsou tam ještě tři krásné ženy.“
Kolik žáků navštěvovalo školu slavného Pythagora?

3. Zkuste zjistit, jak pokračuje tato posloupná řada: J, D, T, Č, P, Š, S, ...
PS: je to tak trošku chyták, s prostou logikou tady asi nevystačíte. Ale má to řešení a to docela vtipně jednoduché. Opravdu.

Upozornění:

A jako vždy si první den po zveřejnění nechte "vaše výsledky" jen pro sebe, nepište je do komentářů, abyste nepokazili radost z hádání ostatním. Řešení bude odtajněno až druhý den po zveřejnění. 

 

Zdroj: www. kryptograf.cz, www. hadankar.cz, www.hlavolamy.stylove.com

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Drob
Mám je dobře všechny, 2. za pomoci logiky a z toho vyplývající jednoduché rovnice.
Vladislava Dejmková
Děkuji p. Kolínovi za vysvětlení, já jsem právě přišla z práce a přes den jsem na to neměla čas. Teď už je snad vše jasné.
Jaroslav Kolín
Paní Jano, musí, jinak by počet žáků nebyl celé číslo. Proto jsem v prvním komentáři psal, že nutným předpokladem je, že každý z žáků patří do právě jedné skupiny. Kdyby tomu tak nebylo a např. některý studující hudby by zároveň celou dobu mlčel nebo byl ženou, nebylo by možné najít bez dalších podmínek vůbec žádné řešení. Ono na přesné formulaci takových úloh hodně záleží a občas nelze spoléhat na to, že "to se rozumí samo sebou".
Eliška Murasová
Já nedala dvojku, 1.a 3.v pohodě.
Alena Vávrová
S trojkou jsem se ani nezdržovala, ale 1) a 2) jsem vypočítala taky hned.
Jana Šenbergerová
Co jsem zvládla, bylo správně, ale dvojku bych možná "vymyslela" jen nějakou náhodou. Ty tři krásné ženy, předpokládám, nehrály jinou roli, než že měly zmást. Nebo jsem i tady vedle? :-)
Jaroslav Kolín
U jedničky stačilo vydělit třemi a přičíst a odečíst jedničku. Dvojka vede na rovnici se zlomky, ale tu nakonec netřeba řešit, stačí úvaha, že nejmenší společný dělitel čísel 2, 4 a 7 je 28; když se toto číslo zkusí, vyjde to a řešení rovnice to potvrdí.
Eva Mužíková
Mně dala dosti přemýšlení dvojka. Mám tu ještě počmáraný pomocný papír... Jedna byla v pohodě, trojka mi po různých logických úvahách najednou, z ničeho nic " sepnula". Až jsem se tomu pousmála, jak je to vlastně jednoduché....
ivana kosťunová
První dvě ano, na třetí jsem nebyla dost kreativní, ani jsem to nezkusila. U dvojky jsem si nevěděla rady s těmi třemi krásnými ženami, ale zaujalo mě, že pan Kolín to dal z hlavy, to mě navedlo k jednoduchému řešení.
Marie Měchurová
Tak děvčata, já jsem vyluštila 3. takto: : jede, teče, píše a seče (nebo tak ser.) Každý jsme omylný. Ty dvě první hádanky jsem ale měla dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.