Konec srandy. České zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Zavírají se školy, restaurace, skončila kultura i sport
Ministr zdravotnictví Roman Prymula informuje o nových opatřeních. FOTO: stream ČT

Konec srandy. České zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Zavírají se školy, restaurace, skončila kultura i sport

13. 10. 2020

Česko je na světě druhou zemí, ve které se koronavirus šíří nejrychleji. Roste nejen počet nakažených, ale i lidí ve vážném stavu. A s nemocí covid-19 již zemřelo více než tisíc lidí. To jsou důvody, proč se vláda rozhodla omezit život v Česku.

Od dnešní půlnoci dochází k dalším razantním omezením, které mají zastavit šíření nemoci covid-19 v České republice. Zavírají se základní, střední i vysoké školy a přecházíse na distanční výuku. Zavírají se v celé zemi bary a restaurace, které budou moci mít jen výdejní okénko na jídlo, a to do 20.00 hodin. A zakazuje se popíjení alkoholu na veřejně přístupných místech. Nejméně na 14 dní pak pokračuje zákaz veškeré kulturní a sportovní činnosti. Lidé se venku i ve vnitřních prostotách budou moci setkávat maximálně v počtu šesti osob.

Nově se budou již od dnešního dne nosit roušky nejen ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě, ale také na venkovních zastávkách a nástupištích hromadné dopravy. To je výčet základních opatření, které vláda po dlouhém jednání včera schválila.

„Máme jen jeden pokus, jak zastavit pandemii a ten musí být úspěšný. Nejbolestivější opatření, o kterém jsme rozhodli, je uzavření škol," uvedl včera na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. "Nemáme před sebou rok, nemáme měsíc. Daná opatření se musí projevit do čtrnácti dnů. Nikdo nepředpokládal, že akcelerace z minulého týdne bude taková, jaká je,“ doplnil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Podle něho je zdravotnictví na okraji kolapsu. Data, která má vláda k dispozici, totiž predikují rychlý nárůst pacientů s těžkým průěhem nemoci covid-19, které už nemocnice nebudou jednoduše zvládat. Proto se už také vláda o víkendu zajímala, zda okolní země budou moci Česku v případě nutnosti nabídnout své lůžkové kapacity.

Pokud se průměrné reprodukční číslo nákazy covidem-19 za týden sníží na hodnotu 0,8, budou podle ministra Prymuly tato nově přijatá opatření zmírněna. Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je menší než jedna, epidemie postupně slábne.

Česká republika je na světě už na druhém místě v rychlosti šíření koronaviru v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Jen za včerejšek přibylo 4310 nových případů onemocnění, přičemž v příštích dnech se očekávají ještě vyšší nárůsty nově nemocných a také hospitalizovaných.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Řezáčová
Letní uvolnění bylo rychlé a úplné, což nebylo asi dobře - ale to vidíme až teď, v létě byl každý rád, byli jsme plni optimismu, že "čísla" jsou nízká a chtěli věřit tomu, že sluníčko pomůže a vše bude OK. No, nestalo se ... Teď už nemá moc cenu pořád na někoho házet vinu, že se mělo dělat tohle či tamto ... Prostě, teď je situace taková jaká je a musíme dělat vše proto, aby se to zlepšilo ... Některá opatření jsou bolestivá, chápu restauratéry, sportovce, herce atd., ale když je potřeba omezit shlukování lidí, tak co zavřít? Pekárny? Výrobní provozy? Doly? Atomovou elektrárnu? No, tudy jistě cesta nevede ... Když nastavená opatření všichni přijmeme, třeba se skřípěním zubů, pár týdnů vydržíme, tak jistě bude zase líp ...
Petr Dvořák
Situaci rozhodně nepodceňuji, nicméně nerozumím této věci: Od ponděli bylo přijato a vyhlášeno nějaké opatření. Budiž. Jenže než se cokoliv mohlo vžít a začít účinkovat (!), je v pondělí večer přijato další opatření platné od středy. Tak si říkám, aby ve středu večer nebylo vyhlášeno opatření na pátek.
Zdenka Soukupová
Patřím ke skupině, jako Věra Ježková. A taky myslím, že letní uvolnění bylo moc rychlé. A mrzí mě, že hodně z nás je nedisciplinovaných a vždycky najdou výmluvu nebo kličku, jak nařízení obejít. A pak se všichni divíme. Přesto jsem optimista (jinak bych se už dávno zcvokla) a věřím, že situaci zvládneme. Přeju všem dobrou náladu HODNĚ ZDRAVÍ.
Věra Ježková
Někteří jsme to za srandu nepovažovali nikdy a podle toho jsme se i chovali a nadále chováme. Přeji všem hodně zdraví.
Hana Nováková
I já se k Martině připojuji, jen ještě dodám. Přes letní měsíce nemělo proběhnout uvolňování, vracející se z Evropy jsem zanesli koronu ve větší míře než z jara a taky nedisciplinovanost je tak nějak Čechům vlastní. Snad to dáme
Martina Růžičková
Děkuji za přehledné informace a přeji pevné zdraví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...