Zdravý rozum do hrsti: Byli jsme před ministrem, budeme i po něm
Ministr zdravotnictví vysvětluje okolnosti schůzky s Jaroslavem Faltýnkem. FOTO: stream ČT

Zdravý rozum do hrsti: Byli jsme před ministrem, budeme i po něm

23. 10. 2020

Nejen politici, ale i média jsou zrcadlem společnosti. Známý a často zprofanovaný citát Winstona Churchilla "Každý národ  má takovou vládu, jakou si zaslouží", je v mnohém platný, leč má - jako každé kategorické tvrzení - mnoho slabin  a pochybností.

Už proto, že nic není absolutní a nelze házet všechny do jednoho pytle. 

Každý stát a jeho vláda má i názorovou opozici uvnitř země. Někdy je těžké nepaušalizovat, abychom mohli vyjádřit obecnou zkušenost, ale o to důležitější je být tedy velmi obezřetný v hodnocení, komentářích či kritice událostí.  Neboť se mohou obrátit i proti jejich autorům ve smyslu s čím kdo zachází, tím také schází. Napasováno na současnou dobu a aktuální dění kolem nouzového stavu pandemie covidu, se přesně dnes ukázalo, jak jsou dvojsečná všechna opatření.

Hlavním nedostatkem současné společnosti je její nemilosrdnost a antagonistický přístup zejména v legislativní, zákonodárné a výkonné moci. Lidé jsou omylní, přesto však justiční, policejní proces a praxe  bazíruje na tom, že neznalost zákona neomlouvá, i přestože se v českém právním řádu uplatňuje pravidlo presumpce neviny.

A to ani v situaci, kdy se v právním řádu a jeho obrovské šíři změn a zahlcení novými  a novými novelami zákonů, nevyznají ani samotní odborníci práva a jejich tvůrci, natož laici. Je absurdní, když se po laicích, občanech, žádá, aby dodržovali zákony, a to i ty, o nichž často ani netuší, že existují, anebo jako neodborníci ani nerozumí složité právní řeč, a které nerozumí a neshodují se ani sami právně vzdělaní odborníci.

Je tu jistě otázka, jak laik může dodržovat nějaký zákon, pokud je složitý i pro experty? Tedy pokud zákon nemá sloužit jen jako karabáč na poddané. Vždyť v legislativní změti často ani dva ústavní právníci nejsou s to vyložit jeden a tentýž stejný ústavní zákon stejně! Natož to kvantum ostatních zákonů a vyhlášek běžných.

Každý dřív nebo později udělá nějakou chybu. A ta se čas od času otočí proti němu, pokud je sám příliš tvrdý. Jako dnes. Celý národ se teď v přímém přenosu přímo škodolibě, rozezleně a se zklamáním  " kochá" tím, jak ministr zdravotnictví, který zavedl nouzový stav, se v něm sám neumí elementárně chovat a vyvarovat se zásadních chyb.

Stav pandemie a strachu, který vyvolává, je dost těžký na to, abychom k sobě byli ještě více nemilosrdní a číhali na lidskou chybu kohokoliv, obzvláště, když si nejsme jisti, zda za tou chybou byl zlý záměr. Jenže, lidé, kteří jsou zklamaní a mají nedůvěru k politice a politikům, přímo baží po tom, aby viděli politiky a jejich hlavy na špalku, když občané sami jsou často obětmi špatných a nedůvěryhodných  rozhodnutí a chování politiků.
Je otázka, zda pan Prymula a jeho politický spiklenec a šedá eminence na pozadí, pan Faltýnek, si záměrně nevzali roušky, když povinnost jejich nošení v uzavřených prostorách sami nařídili, nebo to udělali schválně, z ignorance a arogance moci, že na ně, coby elitu a vrchnost, se žádná pravidla, platná pro obyčejné lidi, přece nevztahují.  Anebo prostě udělali jen lidskou chybu a roušky si nevzali  jen z neopatrnosti, zapomnětlivosti , únavy z chaosu a časového tlaku vršících se událostí.

Ať tak či tak, nejhorší na té blamáži je fakt, že se ukázali jako zbabělci, kteří nemají dost morální slušnosti přiznat chybu a vyvodit z ní důsledky, a místo omluvy za selhání zavlékají situaci do další spleti intrik, lží a kličkování mezi zákony.

Je velmi ošidné nařizovat tvrdá opatření, pokud není v lidských silách nechybovat. 

 

politika
Hodnocení:
(3.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Švec
Je to jasné držet hubu a krok. Hlavně testovat, testovat za velké peníze. Ještě stále uvádí počty pozitivních bez příznaků a počty opravdu nemocných. Stále jen slyšíme pozor budeme zakopávat o mrtvoly a asi již se vypisuje soutěž o zakázku na mrazící vozy. To že projdu testem negativním tak neprokazuje, že jsem mohl něco chytnout ve frontě na pochybný test. O testech co chystají pro plošné testování nebudu mluvit. Stačí že říkají .pokud bude negativní tak na lepší test, který prokáže zase h.... Důležité je, že bude polovina státu v karanténě, druhá doma a pokud by byly ještě třetí polovina tak tav chřipce. Jasné každý mrtvý je pozitivní a na nic jiného se neumírá. Jsme doopravdy jedničky.
Antonín Nebuželský
Pokud chceme být i po něm " nehledejte viníky, ale chovejme se sami zodpovědně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Podle mého názoru odvolávat ministra zdravotnictví v takové době kdy hrozí kolaps celého zdravotního systému je hazard s životy. Rozhodně nesouhlasím s tím co pan Prymula dělal, ale kdo si myslí, že může udělat nový ministr v této době? Než si na ministerstvu zorientuje tak bude rád, že najde svou kancelář. Něco jiného je dělat asi dětského lékaře na hematologii a něco jiného řídit ministerstvo v době polních nemocnic a tisíce nakažených covidem. A jinak Babiše ani jeho skvadru nemusím, ale to se musí řešit až pomine kritický stav.Pak mu to ve volbách spočítáme a dáme červenou kartu.
Dana Divišová
Oldřichu, spekulujte, jak chcete. Já Faltýnkovi nevěřím ani jak se jmenuje.
Oldřich Čepelka
Proč nejdete do ještě lepší spekulace? Tady je: Faltýnek pozval Prymulu, protože chce (už konečně) odstranit Babiše a z Prymuly chtěl mít předsedu vlády. řesditel ostravské nemocnice se měl stát ministrem zdravotnictví. Jakmile se to doneslo k Babišovi, byl nekompromisní, hned ho vyzval k rezignaci a jel si to potvrdit od Zemana. protože se bál, že to na něj, na Babiše, ušili Faltýnek se Zemanem. Jestli chcete věřit jiné verzi, klidně mi napište a vymyslím vám další.
Marie Ženatová
I já si myslím, že naše republika nemá v současnosti lepšího odborníka na viry, než je pan Prymula * Komu je asi nepohodlný...? A velmi souhlasím s paní Várošovou, že v naší zemi je na každého jiný metr...? Ale proč asi...?
Dana Divišová
Souhlasím s panem Váchou, že Prymula sedl na lep Faltýnkovi. Prymula prostě Babiše neposlouchal. Byl teď osoba č.1 ve vládě. Proč neřekne Faltýnek, proč ho pozval zrovna do restaurace. A určitě "novináři z Blesku" nechodí po liduprázdném Vyšehradě. Kdo to cíleně prásknul? Bohužel, Prymula udělal chybu a měl to chlapsky přiznat. Pokud něco vyžaduju od jiných a chci, aby si mne vážili,musím jít příkladem. Mimochodem, jakýsi lékař ve Švýcarsku řekl, že Česká republika nemá lepšího ministra do této doby. Prý je to nesmírně vzdělaný lékař s analytickým matematickým myšlením.
Antonín Vácha
Prymula sedl na lep Faltýnkovi. Další důkaz, že sešpičky hnutí ANO chovají stejně jako kmotři "tradičních stran", které Babiš vždy kritizoval. Není náhoda, že se Faltýnek ochomejtne kolem brněnské kauzy Stoka, pak kolem Rafaje... Brzy si přečteme o dalších kauzách tohoto politického kšeftmana.
Anna Potůčková
Ty kdož jsi bez viny, hod po ní kamenem........ano, to je citát z Bible. Pan Prymula udělala chybu, a dot velkou. Ale měl se k tomu postavit chlapsky, vinu si přiznat a třeba říci i tu pravdu, proč se v hospodě sešel s dalšími lidmi. Určitě nechce nikdo z běžných občanů detaily. Vždyt mnozí z nás příkazy a zákazy znají také ze svých fabrik apod. Také mnohdy vedení něco přikázalo a sami neplnili. U nás to např. konkrétně bylo nošení řetízků, prstýnků apod.
Hana Řezáčová
Paní Měchurová, to myslíte vážně?! Bulvárním novinářům se vůbec zdráhám říkat novináři ... Mají vystudovanou fakultu žurnalistiky? Informují objektivně? Nebo jen číhají, aby mohli někoho někde nachytat a pak všechno ještě překroutit a "opepřit", nehledí vpravo ani vlevo, jen aby byl zisk ... Je mi jich až líto, mají jedno z nejhorších povolání ... Lepší kopat kanály - přinese to lidem užitek ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.