Prodaná nevěsta nepostrádá věna?

Prodaná nevěsta nepostrádá věna?

29. 10. 2020

Ano, toto tvrzení je (aspoň podle Kecala) pravdivé. Zajímavé je, že je to také pěkný a známý námět hádanky zvané přesmyčka.

Wikipedie praví: Anagram neboli přesmyčka je slovo či více slov, která vzniknou z původního slova či více slov tak, že se použijí všechna písmena v původním výrazu obsažená a změní se jejich pořadí. Často se přitom nedbá na diakritiku tj. délku samohlásek.

Jak se řeší přesmyčky? Ty krátké většinou „z hlavy“, u těch delších si řešitel napíše jednotlivá písmenka na papírky a těmi šoupe, čili je přesmykuje, až najde řešení.

Co se přesmykuje? Výsledkem (jádrem) bývá dosti často jedno slovo, ale zásobárna takových slov je už dost „vymrskaná“. Pokročilejší autoři se proto raději tvoří taje s jádry o více slovech. Pěkné je, podaří-li se spojit jádro s původním textem (tzv. náznakem) do jednoho smysluplného celku. To je i případ námětu přesmyčky v nadpisu tohoto článku. Ten je mimochodem už letitý, našel jsem ho mj. v časopise Český hádankář z roku 1928. A kreslená přesmyčka v titulním obrázku pochází ze Sborníku českých hádankářů 1904.

Nebylo by dvakrát fair, kdyby autor řešiteli nenapověděl, co mu má vlastně vyjít. Uvede tedy např. „jedno slovo“, „literární“, „harmonická“ (jádro je z téže oblasti, jak náznak), „opera“ apod. nebo nějaké indicie (občas žertovné) vedoucí k řešení.

Pokud vás toto povídání zaujalo, zkuste si vyřešit několik přesmyček ode mne a mé paní. Jen jedna je jednoslovní a délka samohlásek není většinou dodržena. Večery jsou již tmavé, takže můžete mít o zábavu postaráno. Na netu sice existují jakési vyhledávače přesmyček, ale silně pochybuji, že by vám k něčemu byly. Snad vám pomohou indicie nebo nápověda v závorkách).

Přeji mnoho zdaru a pěknou zábavu.

 1. ANKARA HLESNE (Meneláos a spol.)
 2. ČASTOVÁNÍ RODIN (Doufejme, že to nastane koncem roku.)
 3. DANTE MÁ KOŠILI (Sparťané, jedno slovo)
 4. HRDÝ SEKÁČ (Kost)
 5. KOBYLKA UTRÁPÍ… (… koho asi?)
 6. SMĚS HUB MATE ROTNÉ (Natož půlka!)
 7. PEŘÍČKO RAJKY (Tlustý pradědeček)
 8. PIVO KRADE ČAS (Vinnej, nevinnej, berte to po řadě!)
 9. SALÁT MENŠÍKA (Lahodný pokrm)
10. KRAJ LOVÍ SLONA (V úctě podepsaný)

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Kolín
Máte pravdu, jsou zajímavější druhy hádanek. O jedné právě chystám článek.
Rostislav Mraček
Luštím rád a ledaco, ale přesmyčkám jsem na chuť nepřišel. Sem tam nějakou zvládnu. V posledním čísle KaH jsem, po třech úspěšných pokusech, další vzdal. Článek jsem ovšem přečetl se zájmem.
Jaroslav Kolín
Děkuji, příště zkusím něco lehčího, třeba křížovku bez obrazce. Pro zajímavost: Pro řešitelské přebory a soutěže se přesmyčky podobně jako jiné české slovní hádanky podávají ve formě veršovaného textu nebo jsou nakreslené (viz titulní obrázek). Náznak nebývá přímo uveden (vypsán), ale obepsán tj. nahrazen nějakými synonymy a zvýrazněn např. ztučněním nebo podtržením. Jádro, pokud není jen naznačeno, je obepsáno skoro vždycky a v ostatním textu bývá další nápověda. Např. přesmyčka s broukem Pytlíkem byla podána takto: Zděšený mravenec zalézá do květu|kobylka utrápí hmyzího popletu a zvárazněn byl druhý verš. Jen pro zajímavost: V databázi Českeho svazu hádankářů a křížovkářů je t. č. 13660 námětů přesmyček, některé se ovšem opakují.
Zuzana Pivcová
Bylo to těžké a dost jsem se natrápila, ne, že ne. Přesmyčky jsem dělávala minimálně, a to jen jednoslovné v nějakých časopisech pro veřejnost. Ale aspoň jsem svůj občas lenivý mozek donutila zapracovat. Děkuji.
Vladislava Dejmková
Tak Zuzka to dokončila, hurá. Na mě osobně to bylo dost těžké, přesmyčky jsem nikdy neluštila. A hlavně mě nenapadlo, že bych měla něco hledat na netu. Až ten Tlustý pradědeček mě k tomu donutil. Ale našla jsem ho ve všech možných podobách, jen ne jako operu. Tak příště snad na tom budu lépe.
Jaroslav Kolín
A je to vyluštěno. Gratuluji, snad to nebylo až moc těžké.
Zuzana Pivcová
7. opera J. Křičky
Zuzana Pivcová
3. lakedaimonští, 6. běh na osm set metrů
Jaroslav Kolín
Vida, tak už chybějí jen tři. Dám další indicie: 3. Poutníče, zvěstuj... že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám. 6. Jarmila Kratochvílová. 7. Zpívá se, dobře to dopadlo. ;-)
Zuzana Pivcová
Ta 8. je ze Švejka a je to sapér Vodička (ale postavu jsem si vygooglila podle výroku)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.