Podzim ve Vlašimském zámeckém parku
Foto: autorka

Podzim ve Vlašimském zámeckém parku

30. 10. 2020

Minulou slunečnou neděli jsme se k mé velké radosti vypravili do Vlašimského zámeckého parku. Ne, že bych tam ještě nebyla. Naopak. Měla jsem mnohokrát možnost se tudy procházet, projížděli jsme jím i na kolech. Bylo to ale většinou v létě. Jen jednou jsem měla možnost obdivovat rozkvetlý park v období vrcholného jara. Nyní jsem měla konečně možnost vidět zdejší mohutné duby a množství dalších stromů a keřů v podzimních barvách.

Park ve stylu tehdy moderního romantismu založili na konci 18. století manželé Auerspergovi na místě bývalé obory. Hradby vlašimského zámku byly v té době zbořeny a prostor kolem zámku propojen s údolím říčky Blanice a Mlýnského potoka. Divoká skaliska kolem a náhorní plošina, na které stojí zámek, byly osázeny mnoha stromy a okrasnými rostlinami. Vybudovány byly vycházkové cesty a postupně přes dvacet drobných staveb inspirovaných antikou, orientem a gotikou. Do dnešních časů se nám zachoval již jen půvabný Čínský altán a tzv. Starý hrad. Park je obehnán zdí se třemi branami - Vlašimskou, Znosimskou a Domašínskou. Zámek dnešní podobu získal v 19. století a sídlí v něm Muzeum Podblanicka, škola a učiliště. Vlašimská brána slouží jako galerie, Znosimská jako občerstvení.

Park je díky svému přírodnímu charakteru domovem mnoha druhů rostlin a živočichů, včetně chráněných. Byl proto začleněn do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000.

Zve k příjemné procházce v kterémkoli ročním období. O jeho podzimních krásách se můžete přesvědčit na přiložených fotkách.

Pokud byste se chtěli dovědět o parku více, mohu doporučit webové stránky:

https://www.vlasimskypark.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1im_(z%C3%A1mek)

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/cinsky-pavilon-a-dalsi-romanticke-stavby-ve-vlasim

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Ve Vlašimi jsem nikdy nebyla, jak vidím, ke své škodě. Naštěstí máme u nás tolik krásných míst, že si některá musíme schovat do příštího života. Já již mám seznam nejméně na 3 další životy.
Martina Růžičková
Ještě jednou díky i vám dalším :-).
Irena Mertová
Hezké, do Vlašimi jsme jezdívali s manželem...
Alena Vávrová
Opravdu krásné místečko. Vlašimí jme kdysi dávno o dovolené projížděli, ale tady jsme nebyli. Dokonce jsem si tam na náměstí koupila modrou větrovku ;-).
Alena Tollarová
To je krása!
Hana Nováková
Martino, do Vlašimi jsem jezdila s manželem za jeho tetou na zdvořilostní návštěvu, kolem parku jsme jezdili, ale tuhle krásu jsme nikdy nenavštívili. Naše škoda, jak se dá zhodnotit podle vašich krásných fotek. Díky
Martina Růžičková
Moc vám všem děkuji a jsem ráda, že se vám vlašimský park líbil.
Naděžda Špásová
Martino, to je paráda. Ve Vlašimi jsem nikdy nebyla, určitě stojí za návštěvu. :-)
Zuzana Pivcová
Jsem ráda, že alespoň tímhle způsobem "cestuji" po vlastech českých, i tam, kam se kvůli horší dosažitelnosti a mé nepojízdnosti těžko ještě někdy podívám. Ale takhle mě to opravdu baví, děkuji.
Dana Puchalská
Martino, nejprve omluva. Patřilo sem těch * víc. A děkuju za moc hezké fotky. Když si vzpomenu že jsem tam byla někdy v roce 1974 a pak asi o 8 let později, tak si říkám, že jsem ostuda. Nechat si utéct takovou krásu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.