Po několika úmrtích v rodině pomýšlel na sebevraždu. Roste počet zoufalých seniorů, kteří se obracejí na linky pomoci
Ilustrační foto: ingimage.com

Po několika úmrtích v rodině pomýšlel na sebevraždu. Roste počet zoufalých seniorů, kteří se obracejí na linky pomoci

2. 11. 2020

Senior, bývalý zedník, prodělal těžký úraz páteře. Nevzdal se a znovu začal chodit. Nyní ale prožívá velké trauma. Během letošního roku přišel o syna i vnuka a před týdnem zemřela v nemocnici jeho žena na COVID-19. Je zoufalý, uvažuje o tom, že se zastřelí. 

Pak ho napadlo zavolat na Linku seniorů, kterou provozuje nezisková organizace Elpida. Ta denně přijímá kolem stovky telefonátů lidí, kteří si v současné koronavirové krizi nevědí rady. Oproti jarním měsícům přibylo krizových hovorů. a jedním z nich je i tento telefonát zoufalého seniora.

Muž do telefonu pláče, tichým hlasem vypráví, že se nemohl se ženou rozloučit, doma je sám a myšlenky na sebevraždu jsou stále intenzivnější. Pracovnice linky volajícího uklidňuje a oceňuje za odvahu, že zvedl telefon a zavolal. Prochází spolu celou aktuální situaci, co vše se stalo, co je pro volajícího teď nejhorší, a hledají možnosti podpory a péče. Během hovoru se volajícímu ulevuje, je rád za podporu, dostává kontakty na psychologa i psychiatra s vysvětlením, v čem jejich pomoc spočívá. Také mluví s pracovnicí o tom, jak se v této době zařizuje pohřeb a domluví se, že v příštím telefonátu pomůžeme seniorovi sestavit seznam věcí, které je potřeba udělat a na co nezapomenout. 

"Bylo vidět, v jak tíživé situaci se tento volající nachází, sebevražedné myšlenky nejsou projevem selhání, v jeho situaci je to pochopitelné. Čelit jim chce velkou odvahu. To, že si zavolal pomoc, bylo od něj velmi zodpovědné a odvážné," říká Kateřina Bohatá, vedoucí Linky seniorů, kterou provozuje organizace Elpida (telefonní číslo je 800 200 007). Podle ní podobných krizově-intervenčních hovorů v poslední době oproti jarní koronavirové vlně výrazně přibylo.

Elpida prostřednictvím Linky seniorů pomáhá nejen s psychikou volajících, ale řeší i každodenní potřeby osamělých lidí jako je například nákup potravin či léků. Dokládá to druhý příklad z Linky pomoci, který se odehrál před několika dny.

Seniorka z malé vesnice na Olomoucku je špatně pohyblivá, nemá auto. Nákupy ji po celou dobu nouzového stavu zařizovaly její dvě děti, jenže ty se nyní ocitly v karanténě. Pracovnice linky nabízí seniorce možnost využít skautské dobrovolné pomoci. A bere si osobní údaje pro předání skautům. Její poptávku nákupu si v systému vybere nějaký konkrétní dospělý skaut, Bere si telefon na paní, zavolá jí a domluví se spolu na konkrétních věcech - co nakoupit a kdy nákup dovézt. Protože paní nemá žádnou zkušenost se sociálními službami, předává jí také informace o pečovatelské službě a službě osobní asistence - pro možnost využití v budoucnu.

"Pracovníci Linky seniorů mohou díky speciální webové aplikaci spojit volajícího se skautským dobrovolníkem v jeho okolí. Dobrovolníci pak pomáhají s nákupem základních potravin a dalších základních potřeb, vyzvedáváním léků v lékárně nebo třeba s platbou složenek. Volání na Linku pseniorů a také veškeré sužby skautů jsou bezplatné, seniioři si zaplatí jen za samotný nákup či léky," vysvětluje Kateřina Bohatá.

koronavirus psychika
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Díky za tento článek a kéž by těchto linek bylo potřeba co nejméně. A jak píše Jindřiška ...určitě jsou důležitější povzbudivá slova, blízkost příbuzných než nějaké fyzické dary.
Jindra Hubačová
Také děkuji za článek a jsem ráda, že se potřebným pomáhá , někdy slovní uklidnění psychiky je důležitější než pomáhat dary a penězi .
Soňa Prachfeldová
Kolik toho člověk musí někdy snést. Je nutné pomoci a díky takovým organizacím, aby člověk mohl ještě žít dál.
Danka Rotyková
Děkuji všem lidem, kteří takto pomáhají potřebným. Už jen ten pocit, že taková organizace existuje, dává naději na lepší budoucnost.
Věra Ježková
Honzo, děkuji za článek. Všem přeji, aby linky pomoci nepotřebovali.
Daniela Řeřichová
Poděkování patří všem organizacím, které - nejen v této pohnuté době - jsou nablízku lidem v tíživé životní situaci. I u nás v domě jsou letáky s nabídkou pomoci seniorům.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.