Kousek melouna
Ilustrační foto: pixabay.com

Kousek melouna

8. 11. 2020

Jen mě to tak napadlo. Stála jsem v kuchyni, a najednou jsem si představila tu úžasnou chvilku, jak si kupuji u naší zelinářky kousek melouna, za jednu korunu. Jak už jsem psala v jiných příspěvcích, těch chvilek bylo za léto hodně, a mělo to jistě svůj význam. Dnes, v této podivné době koronavirové, to bylo jak pohlazení od života. Ano, kousek melouna za 1  Kč, bože, ta slast. Tenkrát byla doba melounová hlavně v srpnu, a pak se podle počasí tak trochu dostala ještě do září, a bylo po parádě. Dnes si můžeme melouna koupit kdykoliv, jenže nemáme tu jistotu, že bude sladký, že bude dobrý, že to prostě bude ono, jako tenkrát.

Tenkrát bylo tenkrát, a nikdy, jindy už to takové nebude. Ano, kupa melounů na chodníku, paní zelinářka dělala vše, aby uspokojila naše chutě melounové, a my děti jsme jí byly vděčné, labužnicky jsme kousali tu dobrotu, až nám šťáva tekla po bradě, ale nikomu to tenkrát nevadilo, prostě melouny tu byly, a my jsme si to užívali.

Ani nevím, proč to vlastně píši, ale ta myšlenka mě tolik zaujala, že jsem hned sedla, a píši vzkaz minulosti na adresu budoucnosti, prostě  bych chtěla vykřiknout do světa, že jsme se před 60 lety neměli tak špatně, když jsme si v létě mohli koupit kousek melouna za 1 Kč, a cítili jsme se tenkrát opravdu báječně.

Děkuji všem za pochopení, i já mám své slabosti, a když si představím ten šťavnatý kousek melouna, no, věřte mi, bylo to prima!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Tento článek mi, jako spousta jiných, zůstal utajen. Ano i já mám tu chuť sladkou, dobrou, jedinečnou na jazyku i po těch letech, které jsou dávnou minulostí. Je až s podivem, jak se ta báječná melounová chuť vryla do paměti. A souhlasím Jitko s tebou, nebylo tenkrát jen vše špatné. A netýká se to jenom melounu. Jitko, moudrý článek vznikl z moudrých myšlenek. Hodně dobrých melounů, přeji.
Alena Švancarová
Melouny na ulici hromada,většinou každý kupoval celý.Stálo 1 kg 2 slovy 2 kč kilo.Největší dobrota.Banán jsem jedla poprvé někdy ve 12 letech,nechutnal mi,připadal mi mdlý.
Soňa Prachfeldová
Krásná vzpomínka, také mám takovou, chodila jsem nakupovat do našeho konzumu a za odměnu jsem si mohla koupit vždy tatranku. Křupavá, voňavá, oříšková, čokoládová, jedinečná chuť.
Rostislav Mraček
Zapomněl jsem pochválit příjemné počtení!
Rostislav Mraček
Ano, melouny byly. Na přelomu srpna a září se vozily ze Žitného ostrova.
Dana Puchalská
To není pravda, melouny za komunistů byly. Já v té době vyrůstala....
Dana Procházková
Za komunistů melouny nebyly k dostání vůbec, to samé banány, mandarinky a pomeranče jen kubánské, takže jsme jedli jablka a hrušky ze zahrady.
Jitka Chodorová
Děkuji moc za všechny komentáře, jak vidím, tak někde melouny byly, někde ne, ale spíše to bude tak, že město mělo větší šanci si závozy objednat. Každopádně melouny byly chutnější, než ty novodobé, nebo je to jen naše představa.
Eva Mužíková
Hezká vzpomínka. Já si ale nemohu vzpomenout, jak to bylo s konzumací melounů v mém dětství. Spíš bych řekla, že u nás na vsi je neprodávali.
Zdenka Soukupová
Hezká vzpomínka. Taky si to pamatuju. Když jsme čekávali na autobus, kterým jsme jezdili ze školy domů, chodili jsme do prodejny k paní Seidlové. Ta nám taky krájela meloun za korunu. Pak jsme lezli do autobusu celí olepení od šťávy, ale autobusákovi to nevadilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...