Listopadové přání
Foto: autorka

Listopadové přání

15. 11. 2020

Po několika šedivých dnech, plných mrholení a mlhy, se konečně ukázala nádherná modrá obloha a sluníčko. Zasvítilo do oken  a zavelelo: Děvče, všeho nech a pojď ven. Tak jsem poslechla.

Vydala jsem se na mně důvěrně známou cestu, na místa obnovování přírody po důlní činnosti. Víte, že po těchto zarostlých stezkách plných kamínků a výmolů chodím již dobrých 50 let? Je to neuvěřitelné. Za tu dobu se krajina v okolí velmi proměnila. Nízké stromečky vyrostly do výšek, příroda se sama začala kultivovat různými keři, nálety i houštinami, ve smíšených lesích se dokonce i objevují nové druhy hub. Na vršcích mají myslivci posedy, rozmnožila se bohužel hodně černá zvěř. Když vystoupám nahoru, mám při jasném počasí krásné výhledy - na Krušné hory, na Bořeň, pod kterým sídlí město Bílina, na vesničky, nad obcemi ční Elektrárna Ledvice, o kus dál povrchové Doly Bílina. Otočím hlavu a vidím Milešovku. Miluji svůj kraj, je rozmanitý, průmyslový, romantický. 

Když jdu známou a přece neustále se měnící krajinou, vybaví se mi spousta krásných vzpomínek. Jedna z nejhezčích je na moji maminku, kterou jsem občas vylákala do kopečků. Nikdy neodmítla v době vánoc. Tehdy také snad pravidelně padal sníh o vánočním čase. Byla to nádhera, z kopců jsme viděly svítit okna domů, za okny svíce, pod nohami nám křupal panenský sníh. Pro  nás obě to bylo takové poděkování tam nahoru, za náš život. I tehdy, jako dnes, nás doprovázel věrný psí společník. A pak jsme spokojeně šly domů do tepla domova a daly si teplý čaj a vánoční cukroví. Od maminky mi chutnalo více než moje.  

Lidský život je jako voda. Plyne a plyne, může se pročišťovat, ale i zakalit, přeji nám všem, aby to byla voda čistá. Blíží se doba Adventu i vánočních svátků. Mám velké přání. Aby nastala doba zklidnění a uzdravování naší společnosti a aby napadl sníh, který by zase pěkně křupal pod nohama. 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Díky Soni za milé povídání. Tvé fotky slunce bych poznala i bez jména autora, jsou vždy moc hezké.
Hana Nováková
Soňo, díky za hezký článek a vzpomínku. I já si přeji, aby už vše skončilo a nastal zase mír a klid. Možná to vše nebylo nadarmo, ale lidstvo by si asi mělo uvědomit, že příroda je pořád ještě mocnější a dokáže s námi pořádně zatočit. Už toho asi měla dost, protože podívejte se kolem sebe, kolik je na světě zla, nenávisti, zášti, zloby, lidé se vraždí pro víru, lační po penězích, neváží si jeden druhého. Třeba nás to nějak srovná, spíš myšleno, že si každý z nás své počínání srovná sám se sebou a pak třeba i potáhneme za stejný provaz, aby zase bylo líp.
Ája Hrušková
Stejné přání mám i já ,moc hezký článek.
Alena Tollarová
Je to tak, každičký z těch nemnoha vymodřených dnů je třeba využít, vyrazit do přírody a dýchat z plných plic. Mám to stejně na druhém konci Českého středohoří :)
Alena Tollarová
Je to tak, každičký z těch nemnoha vymodřených dnů je třeba využít, vyrazit do přírody a dýchat z plných plic. Mám to stejně na druhém konci Českého středohoří :)
Jana Šenbergerová
Soňo, potěšila jsi mě jako vždy. Mám moc ráda tvé fotky se sluncem. Dík!
Daniela Řeřichová
Dojemná vzpomínka a přání asi nás všech. Děkuji, Soňo.
Dana Puchalská
Soňo, krásná a víc než milá vzpomínka. Děkuju.
Hana Ederová
Paní Soňo, děkuju Vám za citlivě napsaný článek. Pohladil po duši. Nádherně popsaný zážitek s maminkou. I já jsem vděčná za to, že mi bylo dopřáno prožívat takové ty Ladovské zimy, bylo to úžasné. Váš článek je moc hezký, díky a těším se na další.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.