Aritmogrif? Žádný grif!
Repro: autor

Aritmogrif? Žádný grif!

21. 11. 2020

Aritmogrif čili číselka je hádanka, v níž se nahrazují číslice hláskami. Je to hádanka prastará a oblíbená, najdeme ji v hádankářských rubrikách a časopisech už na počátku 20. století.

Jak se tvoří číselky? Z náznaku, kterým je až 10 různých písmen, jimž jsou přiřazeny arabské číslice 1, 2, 3, ... 9, 0, se složí jednodílné nebo vícedílné jádro. Námět je v podání vždy uveden  pouze číslicemi, přitom se zachovávají mezislovní mezery a interpunkce. Přiřazení číslic písmenům je shodné v celém námětu.

Náznak číselky může být (a většinou je) pouhá skupina písmen, která nemusí být uceleným slovním výrazem; v takovém případě nemusí být náznak v podání uveden. Např. ze tří písmen M, A a L jsem kdysi složil číselku s jádrem MALÁ AMÁLA LÁLA LAMÁM.

Vytvořit námět číselky je snadné a hodně záleží na jeho podání. V dřevních dobách se autoři zhusta spokojili s prostým sdělením. Příkladem budiž číselka z roku 1904, kterou ve Sborníku českých hádankářů věnoval spanilomyslné pí. Anně Tiché v Soběslavi jistý E. Melzer: Odkvétající 523453 se bojí prvé 123456, kterou, když se zjeví, pečlivě 452613. Neodvážím se hádat, co na to řekla spanilomyslná pí Tichá. Dnes jsme mnohem dál a číselky se zpracovávají ve verších. Jak uvidíte dále, má to své důvody.

Jak se luští číselky? Řešitel má před sebou básničku, v níž jsou slova jádra nahrazena číslicemi. Většinou začne jedno- či dvoupísmennými slovy, což mohou být předložky (v, s, u, na apod.), spojky (a, i) nebo zvratná zájmena (se, si), a zkouší za ně dosadit písmena. Protože každé písmeno se musí v námětu vyskytnout nejméně dvakrát, objeví se mu i v dalších slovech a může tak zkoumat, má-li jeho pokus smysl. Pokud ne, zkusí to s jinou možností. Protože text musí být veršovaný a řešitel doufá, že autor veršovat umí, pomůže občas vyzkoušet dosazení písmen z rýmu nebo asonance, což je zvuková shoda samohlásek v koncových slabikách veršů. Pomůže rovněž zaměřit se na delší skupiny číslic, které se v taji s malými změnami opakují.

Zkuste si teď vyřešit čtyři číselky, které pocházjí z naší rodinné dílny. Ty dvě poslední byly řešitelům předloženy jako tzv. totální miniatury, tj. celý text sestával pouze z číslic. Abych vám ulehčil řešení, přidal jsem k nim po jednom řádku „nezašifrovaného“ textu. Jako obvykle nemusí být dodržena délka samohlásek.

1. 12312 14535: 531245,

    máte úsměv ve tváři?

    4512312 vám zavaří!

 

2. 12345678 teskně kvílí, u komínu

    1818 1232 45272 8 52327674.

 

3. 1 234356 534313 7376523

    7676523, 73 13453 2376523.

    Pokud to není jen záminka.

 

4. Je-li to podobno víře?

    1234 5 323564 36784

    8517 64 646487 1784.

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Rostislav Mraček
Výborné! Mám radost, že jsem vyluštil, i když vím, že jste nevolil úkol obtížný. Nikdy by mě nenapadlo číselku řešit, ale po vašem zdejším pobídnutí už ji nebudu odmítat. Děkuji za vše, co pro hádanky děláte a vaše postesknutí nad stárnutím autorů je pravdivé. Co budou luštit naši potomci? Budou to jen švédské křížovky tvořené automatem? Byla by to jistě škoda! Přeji mnoho úspěchů!
Věra Lišková
Konečně mám i trojku, ono slov začínajících dvakrát stejnou slabikou je jen pár, od toho se dá začít. Díky za zábavu.
Jaroslav Kolín
Hádanky luštíme, tvoříme a hodnotíme již 45 let, je to krásný koníček na celý život. Snažíme se přispívat k dalšímu rozvoji české slovní hádanky, a to jak v oblasti teorie a historie, tak popularizace a organizace. Škoda jen, že stárneme a mladší ročníky mají jiné zábavy.
Zuzana Pivcová
Líbí se mi, že muži jako Vy, pane Kolíne, mají takovéto zájmy. A když to baví oba partnery, tak je to ještě lepší. Obávám se, že Češi už moc členy spolků nejsou. Ráda se alespoň chodím dívat na různé sběratelské výstavy. Známá je mezi sběrateli kuriozit, má rozsáhlou sbírku miniparfémů. Za hádanky děkuji.
Věra Lišková
Chybí mi trojka.
Jaroslav Kolín
Pane Mračku, dozajista. Svět je malý a co Čech, to člen nějakého spolku. :-)
Rostislav Mraček
Díky, pane Kolíne. Dvě mám, třetí jen z poloviny, čtvrtou nechám na jindy. A teď mě napadá, že znám vaše jméno z KaH!?
Eva Mužíková
Sakra, stále jsem vedle.....
Zuzana Pivcová
Vlaďko, to musí být dobře, protože jinak by ta slova neseděla, hlásky se opakují. Ale že by to byla pro mě "brnkačka", to tedy zase ne. Nejsem na tohle celkově moc chytrá, spíš mi nárazově něco zapálí.
Eva Mužíková
Ráda mám takové výzvy. Tentokrát zatím moc úspěšná nejsem. Jen dvě. Ale nevzdám to večer v posteli se pokusím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.