Psycholožka Veronika Valentová: Na vánoční návštěvu k babičce? Nejdříve se zeptejte, jestli to chce
Taťána Kuchařová. FOTO: Nadace Krása pomoci

Psycholožka Veronika Valentová: Na vánoční návštěvu k babičce? Nejdříve se zeptejte, jestli to chce

3. 12. 2020

Návštěva prarodičů nebo rodičů o blížících se vánočních svátcích je letos větší téma než kdy jindy. Není sice zakázáno stýkat se se členy rodiny, omezit kontakt s nejstarší generací ale doporučené je.

Možná jsme tak už odvolali tradiční návštěvy babiček a dědů a chystáme se jim o vánočních svátcích jenom zavolat. Chráníme je přece. “Děláme pro ně to nejlepší.” Možná při tom ale někdy trochu zapomínáme, že jsou babička a dědeček svéprávné osoby, které mají na věc svůj názor a pohled. A se svým životem (potažmo jeho ohrožením) mohou nakládat, jak sami uznají za vhodné.

“Senior by měl mít právo rozhodovat o tom, jestli je pro něj setkání bezpečné a jestli ho chce uskutečnit. Já pak mám naopak právo říct ne, pokud bych se na návštěvě necítila komfortně,” odpověděla psycholožka Veronika Valentová na dotaz, zda o Vánocích navštívit své blízké v seniorském věku a podle čeho se vlastně rozhodnout. Nemálo z nás totiž řeší vážné morální dilema mezi zajištěním co největšího bezpečí pro blízké a nebezpečím skrývajícím se v sociální izolaci starší lidí.

Pokud se má setkání uskutečnit, je dobré domluvit si jasná pravidla, která budou obě strany dodržovat. Předem druhému člověku říct, jaké podmínky jsou pro vás nezbytné (například roušky, respirátory či rozestup).

Neuskutečnění setkání tváří v tváří na druhou stranu nemusí znamenat jeho úplné zrušení. Je možné být spolu, i když jsme každý zvlášť - prostřednictvím telefonátu, videohovoru a podobně. Kontaktovat seniora psycholožka doporučuje tak často, jak to člověk zvládá a jak mu to dává smysl. “Zeptejte se, co váš blízký dělá, jaký měl den. Buďte s ním. Vzpomínejte. Ptejte se jaké byly Vánoce dřív, za časů jeho dětství. Nabídněte mu svůj prožitek z daného dne. Klidně mu řekněte, že jste si třeba udělali čaj, abyste si ho v klidu dali s ním po telefonu,” radí Valentová. Vánoce se navíc dají odložit. Nikdo neřekl, že je nutné je ttyo svátky slavit 24. prosince. Vánoce nejsou o datu, ale o prožitku.

Tato témata se řešila na online besedě Nadace Krása pomoci, kde psycholožku Veroniku Valentovou zpovídala koordinátorka péče Nadace Krása pomoci Blanka Roušalová. Společně se také dotkly citlivého tématu prvních Vánoc bez blízkého člověka.

“Dříve se dodržoval celý “rok smutku” a není od věci se nad tím zamyslet. Je to vlastně prožití celého roku a všech jeho událostí poprvé bez blízkého,” vysvětlila Valentová Není ani nutné za každou cenu slavit Vánoce a dodržovat tradice. Vánoce, stejně jako jiné radostné svátky, chvilky a příležitosti, by měly člověku sílu dávat, ne brát.

koronavirus rodina zdraví
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(4.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Rostislav Mraček
Článek je pro mne velmi poučný. Zdá se, že pro moderního člověka se Vánoce nemusí slavit vůbec. To by ani tolik nevadilo. Obávám se však, aby se nemusel povinně dodržovat třeba ramadán.
Olga Škopánová
Já bych byla ráda, kdyby mi někdo pomohl s krásou.
Vlasta Rejmanová
Já bych hlavně nechtěla ,aby mě navštívila Krása pomoci.
Mell Nova
Rádi je uvidíme, s láskou uvařím, jen ne pro všechny najednou, a to se pochopit dá, domluvit se, jak komu co v dané situaci vyhovuje, zvláště když je i druhá babi s dědou.
Jana Šenbergerová
Za sebe jsem ráda, že se ještě dokážu sama rozhodovat. Znám dost seniorů, kteří už s tím mají problém. A tak jsem rozhodla, že letos budeme o Vánocích sami. Jsem zvědavá, jestli někdy budu dost stará na to, abych přítomnost mladých o svátcích postrádala.
Jana Kollinová
Nemohu zbavit dojmu, že cílovou skupinou, které je určen článek nejsou senioři.
Jana Kollinová
Ano, senior tuší co mu o vánočních svátcích bude milé, ale mnohdy to netuší jeho nejbližší, mám na mysli vnoučata a pravnoučata, a ti nejsou vzhledem ke svému věku čtenáři a konzumenty rad na portálech pro seniory a tak, milá redakce, budu se snažit vytěžit z článku návod jak nasměrovat své milé, aby mi vytvořili příjemné prožití vánočních svátků.
Olga Škopánová
Já myslím, že to by měla být ůplná samozřejmost.
Zdenka Soukupová
Ivano, souhlas. Taková myšlenka se moc často neobjevuje.
ivana kosťunová
Zvláště jsem ocenila myšlenku, že senior je svéprávný a dovede si sám vyhodnotit, co je pro něj nejlepší

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%