Co nového jsem vařila v letošním roce?
FOTO: autorka

Co nového jsem vařila v letošním roce?

30. 12. 2020

Když se podívám zpátky na letošní seznam nových receptů na mých stránkách o vaření, vypadá to na první pohled na silnou inspiraci recepty ze zahraničních kuchyní. Často jsem totiž měla chuť na něco lehkého, spíše zdravějšího a chuťově výrazného. Ideálně co nejrychleji uvařeného. Možná na můj výběr měla vliv i ta skutečnost, že jsem letos byla nucena vařit mnohem více než v letech předcházejících. Všudypřítomný koronavirus mě uvěznil doma na home office a jíst se prostě musí. Připravila jsem pro vás pár receptů, podle kterých už jsem vařila opakovaně, protože mi to prostě chutnalo. A s nadějí, že to třeba může být inspirace i pro vás, až budete mít dost té pravé české vánoční a novoroční klasiky.


Losos teriyaki
Teriyaki je technika přípravy masa a potažmo omáčka či marináda japonského původu, která se v japonské kuchyni objevila v 16. století. Princip přípravy spočívá v tom, že maso se opéká ve směsi, jejímiž hlavními složkami jsou sójová omáčka, mirin (nebo saké) a cukr (nebo med). V Japonsku se touto technikou nejčastěji připravují ryby, zatímco jinde ve světě červené maso. Já jsem narazila na recept, kdy se podobná omáčka používá na lososa.

lososter.jpg

Suroviny:
4 porce lososa
citrón
Na omáčku:
4 cm čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
1 červená chilli paprička
4 lžíce medu
100 ml sójové omáčky
2 lžíce rýžového octa
1 lžíce sezamového oleje
100 ml vody

Začínáme netradičně přípravou omáčky, kterou musíme mít hotovou a vychladlou, abychom do ní dali porce lososa odležet. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Chilli papričku nasekáme velmi drobně. Přidáme všechny ostatní suroviny na omáčku a metličkou promícháme. Zahřejeme a vaříme zvolna asi 5 minut, až omáčka zhoustne. Necháme vychladnout.

Na pekáček poklademe porce lososa kůží dolů a polijeme omáčkou. Nesolíme, omáčka je slaná dostatečně. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme asi 15 až 20 minut. Na talíři přidáme k rybě plátek citronu a vhodnou přílohu. Kromě brambor můžete vyzkoušet i lehce opečenou bagetku, bulgur apod. Takto připravený losos má trochu ostrou pikantní chuť.

 

Špagety ala putanesca
Spaghetti alla puttanesca (doslova špagety podle kurvy) je italské těstovinové jídlo, které pochází z oblasti Kampánie a Lazia. Jeho základem jsou špagety podávané s omáčkou z rajčat, oliv, česneku, kaparů, ančoviček a feferonky. První zmínka o tomto pokrmu se nachází v románu Raffaele di Capria Smrtelné zranění z roku 1961.

spaputanesca0.jpg  
Suroviny:
1/2 balíčku špaget
1 plechovka krájených rajčat
5 ančoviček
12 černých oliv
1 lžíce kaparů
4 stroužky česneku
1 feferonka
zelená petrželka
olivový olej
parmezán

V kastrolu nebo vyšší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, na něm zpěníme drobně nasekaný česnek. Přidáme pokrájené ančovičky, nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a pak zalijeme nasekanými rajčaty z plechovky. Promícháme a necháme dusit asi 15 minut. Omáčku nesolíme, ančovičky jsou slané až dost. Na závěr do omáčky vmícháme nasekanou zelenou petrželku. Mezitím si uvaříme špagety na skus. Hotové slijeme, promícháme s připravenou omáčkou. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
Poznámky: Jako skoro u každých těstovin můžete dost improvizovat. Základem omáčky jsou ančovičky a nasekaná rajčata. Místo petrželky lze použít jinou čerstvou bylinku, na posypání jiný sýr, místo feferonky chilli papričku, místo špaget jiné těstoviny.

 

Krůtí piccata s cuketou a žampiony
Piccata je lehká omáčka, která zvýrazní chuť bílého (i rybího) masa. Většina z nás se s ní prvně setkala na telecím nebo kuřecím steaku. Slaná máslová chuť a průhledná barva však dobře souzní i s rybami.

xpiccata.jpg

Suroviny:
500 g krůtích prsou
sůl
mletý pepř
olivový olej
2 citrony
1 malá cuketa
1/2 červené cibule
6 žampionů
50 g másla
4 lžíce hladké mouky
100 ml drůbežího vývaru
100 ml bílého vína
zelená petrželka

Nejdříve se připravíme všechny suroviny. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
Jeden citron oloupeme a také pokrájíme na kousky. Cuketu omyjeme, odstraníme stopku a zbytky po květu, podélně ji rozkrojíme na čtvrtky. Pokud má jadérka, odstraníme je a pokrájíme ji na kostky. Žampiony otřeme vlhkým ubrouskem, větší rozkrojíme na čtvrtky.

Krůtí prsa nakrájíme na plátky, které lehce naklepeme. Osolíme a opepříme. Do mouky také přimícháme sůl a mletý pepř, promícháme a maso v mouce obalíme. Na pánvi, do které jsme nalili trochu olivového oleje je krátce a po obou stranách opečeme. Vyjmeme a uchováme v teple. Do pánve nalijeme vývar, bílého víno a šťávu z jednoho citrónu, uvolníme výpek ze dna a promícháme. Část tekutiny necháme odpařit (zredukujeme). Zatím na druhé pánvi opět na olivovém oleji opečeme žampiony. Přidáme jemně pokrájenou červenou cibuli, cuketu, lehce promícháme a společně opékáme. Na závěr přidáme na zjemnění kousek másla. Maso vrátíme do citrónové omáčky, přidáme pokrájené měsíčky citrónu a odstavíme ze zdroje tepla. Na talíř navršíme žampionovou směs, navrch položíme maso a polijeme omáčkou. Můžeme podávat třeba s těstovinami.

 

Saltimbocca
Saltimbocca (doslova „skoč do úst“) je masitý pokrm italské kuchyně. Pochází z Brescia a současnou podobu získal koncem 19. století v Římě odkud se rozšířil i do dalších evropských zemí.

saltimbocca0.jpg

Suroviny:
500 g telecí svíčkové, případně váleček z kýty
80 g tenkých plátků
parmské šunky
10 lístků čerstvé šalvěje
2 lžíce olivového oleje
100 ml suchého bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř

Telecí medailonky nebo tenké plátky telecí kýty naklepeme. Osolíme je, poklademe lístky čerstvé šalvěje a přes ni překryjeme tenoučkým plátkem parmské šunky. Připevníme párátkem nebo jehlou na ptáčky. Na rozpáleném olivovém oleji maso krátce opečeme po obou stranách. Poté vyjmeme, opepříme a udržujeme v teple. Do pánve přilijeme bílé víno, ze dna odškrábneme výpek, promícháme a necháme víno částečně odpařit.Touto šťávou pak polijeme maso na talíři. Podáváme třeba s restovanými plátky cukety a rajčat.
Poznámka: Není-li k dispozici telecí, lze použít i vepřovou panenku.


Ropucha v díře
Ropucha v díře či v originále Toad in the hole je tradiční anglické jídlo, podávané hlavně v hospodách. Prakticky jde o párky v těstíčku podávané s cibulovou omáčkou a zeleninou. Poprvé bylo popsáno v roce 1762. Během let se jeho složení samozřejmě vyvíjelo. Původně šlo o spotřebování zbytků masa tím, že se zapekly v těstíčku.

ropucha0.jpg


Suroviny:
párky nebo klobásky
anglická slanina

Těstíčko:
150 g hladké nebo polohrubé mouky
2 vejce
250 ml mléka
1/2 lžičky soli
hořčice
mletý pepř

Cibulová omáčka:
1 lžíce másla
1 velká cibule
1 1/2 lžičky cukru krystal
1 lžíce hladké mouky
400 ml horkého vývaru (třeba z masoxu)

Přesejeme mouku do mísy, přidáme vejce, hořčici, osolíme, opepříme a postupně přilijeme polovinu mléka. Ušleháme do hladka a přidáme zbytek mléka, promícháme. Necháme odpočinout.
Předehřejeme troubu na 190 až 210 st. C. Klobásky osmahneme spolu s anglickou slaninou (tu můžeme buď pokrájet nebo jí obalíme párky). Opečené párky zalijeme připraveným těstíčkem a pečeme v troubě asi 20 až 25 minut. Těsto by mělo být zlatavé a pěkně nafouklé. Podáváme horké, polité cibulovou omáčkou. Dobré je to ale i bez omáčky.

Příprava cibulové omáčky:
Na rozehřáté máslo vložíme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, posypeme cukrem a za občasného míchání smažíme asi 10-15 minut nebo dokud cibulka trochu nezkaramelizuje. Potom cibulku zasypeme moukou a asi 1 minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.

A na závěr se omlouvám všem kuchařům a profesionálům, kteří by to náhodou dočetli až sem. Zahraniční recepty mi byly pouze inspirací, upravila jsem si je podle svých potřeb a možností.

Zdroje informací: wikipedie, www.ceskahospodynka.cz

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Obdivuji Vás ,jídla jsou časově náročná určitě.Ale když vaření baví tak je to hračka.Dobrou chut a třeba i něco vyzkouším.
Daniela Řeřichová
Vlaďko, ráda čtu Vaše články s kulinářskou tematikou. Mají vždy hezký příběh, a tak se kromě lákavých receptů dozvím mnoho zajímavého. Osobně si na přípravu takových pokrmů netroufám, vyžadují opravdu znalost postupů. A fotografie jsou jako vždy naprosto profesionální.
Soňa Prachfeldová
Moc lákavé , uvařím si špagety, ty mám ráda na hodně způsobů.
Jitka Mošovská
Tak dneska bych si od Vás dala Krůtí piccata s cuketou a žampiony.
Eva Mužíková
Vládu, Ty mi dáváš:)))) Pohled na obrázky přeměňuji na chutě, málem slintám. Dala jsi si se článkem velkou práci, posílám velkou pochvalu.
Dana Puchalská
Jedna dobrota lepší než druhá.
Zuzana Pivcová
Už samy obrázky jsou lákavé, ne nadarmo se říká, že se jí i očima. Asi by mi chutnalo vše. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.