Kdy se dostanou senioři k vakcíně proti covidu? Nejspíš až na jaře či v létě
Ilustrační foto: pixabay.com

Kdy se dostanou senioři k vakcíně proti covidu? Nejspíš až na jaře či v létě

21. 12. 2020

První vakcíny proti covidu-19 se dostanou do Česka 26. prosince ve večerních hodinách. Hned následující den budou moci být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného očkováni první lidé. Kdy se dostanete na řadu vy?

Evropská agentura pro léčivé přípravky oznámila, že doporučila vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci na trhu Evropské unie. Ještě během dneška by ji měla schválit také Evropská komise, což je nezbytnou podmínkou pro start očkování v zemích EU.

Prvních 9 750 dávek očkovacích sér přivezou do České republiky speciální vozy druhý svátek vánoční a hned následující den začne očkování. Běžný občan si však ještě na očkování bude muset několik měsíců počkat. Prvními vakcínami se budou očkovat zdravotníci ve vybraných zrdravotnických zařízeních a senioři v těchto zařízeních pobývající. Do konce roku pak bude přivezeno do Česka dalších cca 20 000 dávek, které budou použity k očkování klientů v domovech seniorů.

„Od února bude mít možnost se o vakcíny přihlásit širší veřejnost,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něho dostanou přednost lidé z rizikových skupin, především pak senioři. Další dávky však připutují do Česka až v prvním (cca milion dávek) a ve druhém čtvrtletí příštího roku (cca 2,5 milionu dávek), přičemž nejdříve budou určeny pro dobrovolníky ve věku nad 65 let. Teprve až ve druhé polovině roku 2021 přijdou na řadu mladší ročníky.

Jak uvedl ministr Jan Blatný, plán očkování se ještě může měnit podle toho, jak se vláda dohodne s výrobci vakcín na jejich dodávkách do Česka.

PES přejde do 5. stupně už mezi svátky
Lidí nakažených koronavirem přitom každým dnem přibývá a roste i tzv. reprodukční číslo R. Proto ministr Blatný navrhne ve středu vládě přechod Česka do 5. stupně protiepidemického systému, a to už od 25. prosince. Bude to znamenat, že se lidé nebudou moci sdružovat ve více než dvou lidech, od 21. hodiny bude zákaz vycházení a opět zavřou obchody a služby vyjma potravin či drogerie.

Pokud vláda ve středu schválí přechod do pátého stupně, budou platit opatření taková, jako jsou nastavena v systému PES. „Není zde nutné modelovat nějaké výjimky,“ uvedl ministr Blatný.

Přechod do 5. stupně ještě může zvrátit Poslanecká sněmovna, kterou bude vláda v úterý žádat o prodloužení nouzového stavu.

 

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Já se očkovat určitě nechám a děkuji všem, kteří se očkovat nechtějí, dostane se na mne dříve a jejich neúčast pomůže vyřešit nekonvenčně důchodovou reformu. Vidíte, že na všem si vždy najdu něco pozitivního. :)
Věra Halátová
Ale nemusím! Bude to dobrovolné, nebo ne?
Věra Ježková
Jehly mi nevadí, včetně odběru krve. Po operaci jsem dokázala i bodnout se do břicha. Očkovat se ale nenechám. Nenechala jsem se ani proti chřipce.
Lenka Kočandrlová
Nesnáším jehly,očkování,odběr krve...Raději si počkám,až bude něco na vyšší úrovni,mezitím si budu žít v klidu a nebudu se cpát mezi lidi,tak jako dosud. Když už jsem slyšela o následcích po očkování,tak více odborníků sdělilo,že může potom bolet hlava,zvýšit se teplota a další podobné příznaky,které vymizejí za různě dlouhou dobu - za 24 hodin,ale i za několik dní....
Věra Lišková
Nejsem odborník, ale vakcína proti covidu neobsahuje celý virus, jen jeho část. Tu bodlinku z povrchu viru, kterou působí na lidskou buňku, aby se dostal dovnitř a mohl se namnožit. Pokud se imunitní systém naučí ji rozpoznat a zničit, je vyhráno. Jak to bude účinné, ukáže čas.
Milan Pepo
Pane Mračku, tady nejde o rychlost. Třeba očkovací látka proti pravým neštovicím byla ,,vyvinuta" tak, že ... Teď doufám, že se nespletu. Roku 1796 anglický lékař Janner použil sušené strupy kravských neštovic a škrábnutím do kůže to poprvé vyzkoušel. Tady jde spíš o rychlost získání různých povolení, certifikátů atd. Tedy především o peníze ( jak jinak v dnešní době). Proto ta rychlost farmaceutických firem. Proto to znevažování vakcín konkurence i když princip jejich výroby je v podstatě stejný. Jde jen o přídavné látky, které oslabený virus udrží po určitou dobu v použitelném stavu a aby právě tyto látky neměly vedlejší účinky. Bez obav z těchto přídavných látek je už ,,bezpečnější" chytit slabší dávku přímo od nemocného. :-)
Rostislav Mraček
To já bych se očkovat nechal, Ale! Zdá se mi, že protilátka byla vyvinuta podezřele rychle. U jiných to trvalo roky. A tak mám obavu, že jde výrobcům vakcíny jen o peníze.
Marie Novotná
Co člověk ,to názor. Informace zajímavé ,ale očkovat se nedám. pokud to člověk v sobě má a očkováním mi přidají ....děkuji nechci. Vidím to denně,co tento virus s lidmi dělá a ještě si ho dobrovolně nechat naočkovat ?
Danka Rotyková
I když jsem alergička, chci se dát očkovat, a to co nejdříve. Jiný způsob navrácení se k cca normálnímu životu nevidím. Je to pořád levnější, než se neočkovat a pak zatěžovat zdravotnictví složitým léčením. To si u nás stále hodně lidí neuvědomuje.
Milan Pepo
Nejsem odborník, abych tady zabředával do rádoby ,,odborných" diskusí. Nicméně k očkování proti covidu to beru selským rozumem. Vzhledem k věkové struktuře čtenářů těchto stránek lze předpokládat, že každý z nás byl v dětství očkován proti obrně, opakovaně tetanu ad. Vakcína je v podstatě laboratorně ,,vyrobený" oslabený virus na který si zdravý organismus po vpravení do těla vytvoří imunitu. Podotýkám zdravý. Ani proti chřipce vás lékař nenaočkuje pokud jste například zjevně nastydlí, nebo jinak zdravotně oslabení. Takže se domnívám, že není třeba mít z očkování strach. Samozřejmě se může vyskytnout alergická reakce s případnými negativními důsledky. Otázka je v jakém procentu. A pak co z toho odpůrci očkování a zastánci různých konspirací udělají. Příklad. Bude se očkovat sto lidí. U devadesáti bude reakce naprosto bezpříznaková. U devíti se objeví slabé zdravotní problémy např. zvýšená teplota. A u jednoho bude prudká negativní reakce, třeba proto, že má nějaké jiné chronické, nebo akutní zdravotní problémy. Samozřejmě, že odpůrci zdůrazní právě tento případ. Takže je k tomu třeba přistupovat s rozumem. Pokud nemám zdravotní problémy a můžu to případně prokonzultovat se svým praktickým či odborným lékařem, tak nevidím důvod proč se nenechat očkovat. Jinak nepředpokládám, že tu někdo vyrukuje s protiargumentem vpravování čipů do těla a podobnými nesmysly. To už by nebyl problém imunologický, ale psychiatrický. ;-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...