Variace na hru - Co bych si vzala na pustý ostrov
FOTO: Julie Vargová

Variace na hru - Co bych si vzala na pustý ostrov

17. 1. 2021

V létě jsem často jezdila na tábory. Jako dítě, pak jako instruktorka, po dosažení plnoletosti jako vedoucí odílu, sporťačka, kuchařka, zdravotnice, hlavní vedoucí. O moji neoblíbenější pozici se obrazně praly kuchyně a děti. První příčku na mém pomyslném hodnocení obsadily děti.

Pod stanem i v budovách jsem strávila mnoho dnů a týdnů po mnoho roků. Vystřídala jsem nespočet her, kvízů, hádanek, výletů a všech možných letních aktivit. Když jsme cítili, že by si děti měly odpočinout, vymýšleli jsme pro ně hry, při nichž se sedí. Jednu z nich si děti oblíbily. My ji nazývali – Co bych si s sebou vzal na pustý ostrov. Děti si neuvědomovaly, že kromě zábavy si procvičují logické myšlení, fantazii, improvizační schopnosti, paměť, ale také slovní zásobu. Podmínkou bylo, že si na pustý ostrov mohl každý vzít jen jednu věc. Na děti, sedící v kolečku, se řada dostala několikrát, až do doby, když už nápady došly. Dozvídali jsme se, že děti za důležité považují kartáček na zuby, provázek, šátek, sklenici marmelády, televizor, náplast, semínka pšenice, švihadlo, knihu, ježka v kleci, …

Na letní tábory často vzpomínám. Nedávno mi myšlenka na naši oblíbenou hru vyběhla do popředí při brouzdání po internetu. Vyskočily na mě stránky hovořící o věcech, kterých lidé před smrtí litovali. Nebo jsem objevila diskusi o tom, co lidi štve. Jinde se zase lidé rozepisovali o problémech s tchyněmi, dětmi, sousedy, životním prostředím. Napadlo mě, co kdybych si s někým zahrála variantu mé táborové hry? A místo na pustý ostrov bychom se podívali jiným směrem. Vím, že to není nápad originální, ale o to tady přece nejde.

V některých rodinách vsadí sportku a než jsou čísla vylosována, u rodinného stolu se porcují milióny, fantazii se meze nekladou. Ve finále si za zisk 50 kaček jeden připlatí za kávu v centru Prahy. Můj nápad mě také bude stát jen trochu přemýšlení. A třeba se někdo přidá.
Pojďme si tedy zahrát hru – Kdybych měl/a moc, co bych kolem sebe změnil/a? A já s dovolením začnu.

Tak, kdybych měla tak velikou moc: na železniční trati Praha – České Budějovice bych nasadila moderní vozy – snížila bych ceny pražských bytů – v obchodech by se Vánoce směly připomínat až od poloviny listopadu – majiteli, který po svém psovi neuklidí hovínko, bych napařila 14 dní uklízení ulice – letišti v Praze bych vrátila název Ruzyně – ve filmech v televizi bych povolila jen jednu reklamu – od prosince do března bych zajistila sníh na horách – zakázala bych telefonování v prostředcích hromadné dopravy – na všechny české louky bych sela kopretiny, rdesno hadí kořen, biku ladní, zvonek luční – lidem bych implantovala smysl pro humor – ze slovníku dětí a mladých bych odstranila vulgarismy... ... ...

vzpomínky
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Já si myslím, že k tomu všemu, aby něco šlo změnit je nutné zamordovat ten virus. Asi nic v této době není důležitější. Až se budeme moci obejmout, zasmát se na sebe, to bude změna určitě veliká a psí hovínko nám v radosti nezabrání.
Jan Zelenka
Toho, co bych rád změnil, je až moc. Především to, co je dnes tak moderní a to společensko-politickou korektnost. Tím chci navázat na to, co napsala paní Kosťunová. Obnovit suverenitu národních států a dětem už od první třídy vštěpovat vědomí domova a národního uvědomění. Je toho hodně a je to spíš na samostatný fejeton. Současná dekadence mi připomíná až příliš poslední léta antického Říma.
Zuzana Pivcová
Já bych zrušila rozestupy mezi lidmi. A to ty fyzické, které se někde musí dodržovat nyní, ale hlavně v přeneseném smyslu - niterné, emoční, duchovní.
Dana Puchalská
Hezké vzpomínání. Děkuji.
ivana kosťunová
Vrátila bych slovům původní význam- např. rodina= táta, máma děti, senior je dědeček, nikoliv geront, charisma= kouzlo osobnosti, a tak bych pokračovala...
Helena Votíková
Paráda, ještě bych přidala střídání čtvero ročních období, tak jak pamatujeme. Léto s krátkým teplým deštěm a duhou, a aby se zase lidé uměli radovat z maličkostí a blbinek a neškaredili se na sebe.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.