Žena přibrala, muži to vadí. Problém, kvůli kterému končí mnoho vztahů
Ilustrační foto: ingimage.com

Žena přibrala, muži to vadí. Problém, kvůli kterému končí mnoho vztahů

21. 1. 2021

To, co dříve bylo přitažlivé, se stalo děsivé. Pěkný zadek se změnil v almaru, hezké nohy obalil tuk, atraktivní prsa se uložila na břiše. S přibývajícími roky u mnoha žen přibývají i kila, jejich postavy se mění. Ne všichni muži to berou jako samozřejmost.

Je to vlastně skvělá prověrka kvality vztahu. Lidé, kteří spolu kdysi začali žít, protože se jeden druhému líbili, se proměnili. A už se jeden druhému až tak moc nelíbí. Nebo vůbec. Nebo to takto vnímá jen jeden z nich, zatímco druhý nechápe, o čem je řeč. Nebo o tom vůbec není řeč a zůstává jen nevyjasněné nepříjemno. Případů, kdy muži přestane jeho žena připadat přitažlivá, je však hodně, jen jde o jev, o kterém se moc nemluví. Častěji se píše o případech, kdy o sebe přestávají dbát muži. Tedy starší muži. O případech párů tvořených aktivními, dobře vypadajícími seniorkami, které vyrážejí na výlety a za  kulturou a jejich protějšky, které se změnily v pupkaté bručouny, kteří necítí potřebu se pěkně oblékat, cvičit, zdravě jíst, natož ještě někam chodit. Jenže je hodně případů opačných.

„Ženy často říkají, že starší muži o sebe nepečují, nazývají nás mnohdy nudnými smradlavými dědky, jenže já mám opačnou zkušenost,“ říká šestašedesátiletý Roman a pokračuje: „Moje žena po padesátce začala přibírat. Vždy byla spíše plnější postavy a mě se to líbilo. Nemám rád vychrtlé ženy, které zobou zrní. Nicméně to, co manželka začala provádět, bylo moc. Nosila si domů zákusky, obložené chlebíčky, pila sladké limonády. Večer u televize každý den spořádala velký balík brambůrků. Za pár let se neuvěřitelně změnila. Otekly jí nohy, začala mít zdravotní problémy. Praktický lékař, ke kterému chodíme a je náš kamarád, jí řekl, že by měla zhubnout, že její problémy jednoznačně způsobilo přejídání. Už není náš kamarád. Žena si našla jiného lékaře a mě zakazuje se s ním přátelit, protože je prý hulvát. Vím, zní to jako legrace, ale já opravdu časem dospěl k závěru, že mi moje vlastní manželka začíná vadit. Nemohl jsem se na tu horu sádla dívat. Kdykoli jsem o tom začal mluvit, urazila se. Řekla, ať se podívám na sebe, že je to normální, že lidi s přibývajícím věkem stárnou. Jistě, mám břicho, který chlap ho nemá. Ale jezdím na kole, chodím hodně pěšky, nemám nadváhu. Všímal jsem si, že se po manželce  dívali lidé, když nastupovala do tramvaje a prostě jí to nešlo. Už se nebyla schopná ani dostat na schody, jak byla tlustá. Nejvíc mi vadilo, jak neustále funěla.“

Romanovo vyprávění nemá šťastný konec. Časté hádky a odmítání jeho ženy na svém životním stylu cokoli změnit, ho unavily. Shodou okolností se na jednom ze svých výletů seznámil s kamarádkou svých známých. Čím dál častěji s ní jezdil na kole, chodili na výšlapy. „Pak jsem vždy přišel domů, Ivana tam seděla s tím pytlíkem brambůrků, měla navařeno, divila se, proč nemám hlad, koukala na televizi,“ říká. Rozešli se. Jejich děti ho za to odsoudily, nebyly schopny pochopit, že proměnu své ženy nedokázal přijmout. „To nebylo, že bych ji opustil ve zlém, ale  já už se  prostě na ni nemohl dívat,“ říká Roman.

Britští psychologové prováděli řadu studií, které mapovaly proměny způsobu stravování v různých etapách života. Došli k závěru, že většina žen, které žijí ve vztahu, jsou silnější, než ty, které žijí samy. Dlouholeté manželství způsobuje u řady žen, že přiberou. Mnohé i výrazně. Na jedné straně to způsobuje fakt, že více vaří, často  jedí nezdravá, tučná jídla stejně jako jejich partneři. Mnohdy za tím stojí i skutečnost, že ženy ztrácejí motivaci o sebe dbát.

„Po dvaceti letech manželství jsem si uvědomila, že oba chodíme doma ve starých teplákách, vytahaných tričkách a když nejdu ven, už se ani nelíčím. Najednou jako by mi můj muž nestál za to, abych se pro něj dělala hezká, když jemu je jedno jak vypadá. Choval se stejně jako já. Když mi pak řekl, že bych se sebou měla něco dělat, protože jsem příšerně ztloustla, koukala jsem na něj jako opařená. Vždyť on  také ztloustnul. Tak to je přece normální, že v padesáti nevypadám jako ve třiceti. Urazil mě,“ říká dvaapadesátiletá Monika. Zároveň přiznává, že slova jejího muže pro ni nebyla motivací, aby začala cvičit a zdravě jíst. Naopak. „Ať se podívá na sebe, ať se změní on, pak se  změním i já,“ říká.

„Ženy v dlouholetých vztazích velmi často přestanou vnímat své tloustnutí jako problém, protože si to oddůvodňují tím, že jejich partner přece za ten čas přibral také. Mnohdy nemají motivaci se měnit, muži jim nevěnují pozornost a ženy si říkají: proč bychom se měly namáhat,“ uvedl Lee Smith, který vedl výzkum stravovacích návyků v souvislosti s dlouholetými partnerstvími.

Velmi často také partnerům žen, které výrazně přibraly, vadí to, jak je vnímá okolí. Obézní lidé jsou často terčem úsměšků, jsou v centru pozornosti. Jestliže se muž má vedle takové ženy pohybovat ve společnosti, velmi často mu to časem začne být napříjemné. 

„Mnozí lidé si neuvědomují, že v průběhu let, ve vyšším věku, se vlastnosti, které mají, zvýrazňují. Jestliže někdo byl aktivní sportovec a dbal na svou životosprávu, je velmi pravděpodobné, že si takový životní styl uchová i ve vyšším věku. Kdo rád jedl, nebyl pohybově aktivní a měl sklony k příbírání, velmi pravděpodobně takový bude i ve stáří a jeho váha půjde ještě víc nahoru,“ uvedla psychiatrička Tamara Tošnerová. Jinými slovy, muž, který si vzal atraktivní ženu plných tvarů, která ráda peče, vaří a jí, může počítat s tím, že ve vyšším věku nebude vysportovaná atletka trávící víkendy během po horách.

Jako v jiných oblastech života ovšem jde o to, že existuje něco, čemu se říká zlatá střední cesta. Faktem je, že některé dámy nechaly své tvary rozvinout do velikostí, které nemusí každému mužskému oku lichotit. A pokud si to odmítají přiznat nebo nechtějí zvážit názor svých partnerů, je to problém.

Každopádně případy, kdy o sebe žena přestane dbát a stane se obézní jen proto, že ráda jí a nehýbe se, trápí mnoho mužů.

nadváha vztahy a sex Zdravá strava
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
S manželem se držíme už asi 20 let na stejné váze. Nejsme štíhlí, ale ani tlustí. Člověk by měl i po dlouholetém vztahu vypadat tak, aby se partnerovi líbil. A váha určitě prohlubuje artrozu a další nemoci. Podle mne by žena po 60 neměla být hubená, to taky nevypadá dobře. Ale jako mamut taky ne. Moje snacha, když si ji syn vybral ve dvaceti letech ,měla 86 kilo. Po dvaceti letech má velikost oblečení 36-38. Přestala s ním držet diety s jojo efektem. Cvičí a běhá. Je to hlavně v hlavě, jak chceme vypadat. Pokud jsme tedy zdraví bez stresu a nemocí.
Jan Zelenka
Paní Novotná, artróza není způsobená nadváhou. Nadváha ale artrózu prohlubuje a zhoršuje. Mně byla diagnostikovaná artróza ve 23 letech, kdy jsem závodně šermoval. Bylo po sportu. Působí tu i genetické vlivy. Oba moji rodiče artrózou trpěli. Souhlasím s panem Nebuželským. Faktem je, že dnes je daleko více obézních lidí, než za našeho mládí. Udivuje mne zde, v Litoměřicích, poměrně velký počet mladých děvčat i žen ve středním věku, které jsou až zrůdně obézní. Mužů tolik není. Ale to je otázka pro odborníky. My to tady nevyřešíme.
ivana kosťunová
Ono také záleží na věku. Já si myslím, že být obézní ve 30- pokud zrovna nemáte nemocnou štítnou žlázu- je trestuhodné a takoví by se nad sebou měli zamyslet. S postupujícím věkem se to spalování mění, a je třeba se v jídle trochu krotit, a nezpohodlnět a hýbat se, pokud to jde. I tak prostě nějaká ta kila navíc zůstanou. Cvičením se to dá zpevnit, a vhodným oblečením i částečně zakrýt. Myslím, že to, co lidem na obézních partnerech vadí, je ta pohodlnost s tím spojená, ano i lenost.
Antonín Nebuželský
Se stářím jde většinou i přírůstek na váze, člověk si holt musí leccos dobrého odepřít. Ale kila dolů nejdou. A když jo, tak to nebývá dobře. Tak ať nám to vydrží :-)
Jan Zelenka
Na přibývání na váze má vliv více faktorů. Obézní lidé byli i dříve, jsou dnes a budou i v budoucnu. Je to jen každého věc. Já sice ještě metrák nemám, ale začal jsem přibývat v souvislosti s tím, jak pokračuje moje těžká artróza. Můj pohyb je dost omezen. A to, že v noci občas sáhnu do lednice, není nic neobvyklého. Své ženě bych ale nikdy nevyčítal, jestli je tlustá, či hubená. To je hovadina. A neúcta k partnerovi. Komentář pana PP je dost ujetý.
Věra Ježková
Maruško F., prima. To znám. :-) Pane PP, váš „zasvěcený“ komentář o stresu mě pobavil. Psychologie není vaším koníčkem, že?
Marta Badalcová
Ta poslední věta že muži trpí je opravdu přehnaná,trpí jen ženy které čtou různé články o modelkách které váží třicet kilo i s postelí,ale tyto VIP jsou hloupé,stačí pár obyčejných otázek a neví vůbec nic,ale foto jak mají za sto tisíc kabelku a obnažená prsa je přece in.
Dana Novotná
Helena Parisová, možná kdybyste místo točeňáku a lebných sýrů koupila méně a kvalitní potraviny, neměla byste svých 115kg a artrózu IV stupně. A chlubit se tím, že mě musí manžel oběhnout? Jsem taky důchodkyně, ale nikdy bych nedopustila, aby ze mě byl vorvaň. A ráda se za takovou otočím a hlava mi to nebere.
Hana Rypáčková
Hodně důležité v manželství, kamarádství, partnerství je dělat něco společně. A to, že jeden je obézní a druhý ne, to kazí. Tak buď ten jeden zhubne nebo druhý ztloustne. No a jednodušší je přibrat, takže jsou oba jak kuličky. Někdy je kvůli stravě nebo dědičnosti kulatá celá rodina. V přírodě je často samička bachratější a větší a sameček menší a drobný. Souvisí to s plodností. Myslím, že coronovirový rok se na hmotnosti podepsal všem. Taky jsem něco nahodila. A to jsem se před lety o to pokoušela.
Helena Parisová
Víte,ono to o té tloušťce ani tak není.Když jsem se před 49 lety vdávala ,vážíla jsem ,při výšce 165cm,65kg.Dnes,po tolika letech mám 115kg.Měla jsem 3děti,z nichž dvě zemřely(ne na moji tloušťku)synovi bude v červnu 45let.Můj manžel byl vždy velice štíhlý,měří 190cm avážil tak do 80kg.Nyní,protože jsme již důchodci,pracuje jen manžel,jako kurýr.Já mám artrozu v kolenou IV.stupně,Pracovala jsem celý život jako pomocná síla na operačnímsále(uklízečka)a to bylo dost náročné.Ale můj muž mě miluje a říká:Tohle je moje Helenka,tu než obejdu,tak sním housku, Ještě jsem chtěla říci:Stáří není výsada.My senioři bychom se tím neměli pořád ohánět.Ale těm mladším a mladým ,těm bychom neměli být pro smích či opovržení,že se sháníme po levnějších potravinách.Nedej Bůh,aby je čekalo něco podobného.My máme také rádi lososa,avokado a třeba bychom si koupili i bio potraviny.Když ale porovnáme ty ceny,tak musíme koupit točeňák,levný sýr a plecko v akci.Tak námi prosím neopovrhuje a neposmívejte se nám,Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%