Herci Slováckého divadla vyměnili jeviště za telefon a nákupní tašku
FOTO: archiv Slováckého divadla

Herci Slováckého divadla vyměnili jeviště za telefon a nákupní tašku

14. 1. 2021

Co dělají herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti, když nemohou hrát ? Telefonují osamělým seniorům a nakupují pro ně. Samozřejmě, že také pilně zkouší a připravují se na chvíli, kdy se brány divadla otevřou, říká Josef Kubáník, herec a tiskový mluvčí divadla.

Co dělají herci Slováckého divadla, když nehrají divadlo?
Děláme toho spoustu. Především zkoušíme, a to hned tři novinky, i když teď to vypadá, že budeme mít víc hotových inscenací, než diváků. Ale štěstí přeje připraveným a my chceme být připravení začít hrát okamžitě, jak to jen bude možné. Kromě toho pořád myslíme i na seniory a telefonujeme jim, aby neměli pocit, že jsou na všechny starosti v téhle nešťastné době sami. Taky jsme zorganizovali sbírku pro zdravotníky z naší uherskohradišťské nemocnice a když máme chvilku, tak třeba nakoupíme lidem, kteří zrovna nakupovat nemůžou, nebo někomu vyvenčíme psa.

Říkal jste, že pořád připravujete nové inscenace. Co to bude?
Máme rádi velké výzvy. Pod vedením režiséra Dodo Gombára připravujeme muzikál Jesus Christ Superstar, děti se budou moct těšit na pohádku Lichožrouti v režii Lukáše Kopeckého a milovníci klasiky si přijdou na své u Čechovových Tří sester, do kterých jsme se pustili s režisérem Michalem Zetelem.

Jesus Christ Superstar zní velmi lákavě. nepochybuji, že to váš soubor zvládne…
Loni jsme měli tři nominace na Cenu Thálie, z toho byly dvě v muzikálové kategorii za Chicago, takže se i na muzikál Jesus Christ Superstar moc těšíme. Byl jsem se dívat na jedné zkoušce a upřímně jsem takovou sílu v divadle už dlouho neviděl. Věřím, že to bude událost.

Co z akcí, o kterých jste mluvil, mělo v době pandemie největší ohlas?
Hodně seniorů potěšily naše telefonáty v rámci akce Jako na zavolanou, sám některým tu a tam ještě zavolám, abych se jich zeptal, jak se jim daří. Radost jsme udělali i divákům, pro které jsme otevřeli Výdejové okénko u hladového herce, kdy jsme jim vařili kávu a čaj a desetitisíce lidí na našem divadelním facebooku sledovaly i záznamy starších inscenací.

Zůstávají vám sponzoři věrní i pro tento rok?
To je předčasná otázka, protože zatím nevíme, co jim budeme moct nabídnout, když jsme už od začátku října zavření, ale vypadá to, že od nás neodejdou. Například společnost Monet+, se kterou léta spolupracujeme, se na konci roku nečekaně rozhodla věnovat nám finanční dar, abychom tu zlou dobu přečkali, což nás až dojalo. A pomáhají nám i další včetně diváků. Když jsme vyhlásili fiktivní představení “za pade nepadnem” a diváci si na ně mohli koupit vstupenku za symbolických 50 korun, vyprodali jsme skoro čtyři hlediště. To pak znovu a rádi opakujeme, že máme nejlepší diváky na světě.

Vaše divadlo je hodně závislé na předplatném. Jak to řešíte pro rok 2021?
Ano, máme nejvíc předplatitelů v Česku a i díky nim jsme z více než 30% soběstační. Bohužel, z loňského roku jsme stihli odehrát necelou třetinu představení a letos to zatím nevypadá o moc lépe. Ale chceme splnit všechny naše závazky a na jaře představíme nové předplatné, které připravujeme s mimořádnou péčí a láskou, protože právě tím je Slovácké divadlo pověstné. Nepochybuji o tom, že to s našimi diváky všechno zvládneme a děkuji jim za přízeň.

divadlo rozhovor
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Tleskám všem, kteří se chovají jako herci tohoto divadla.
Daniela Řeřichová
Slovácké divadlo je mi moc sympatické, několik inscenací jsem viděla a byla jsem nadšena. Už nyní se těším na Jesus Christ Superstar a Lichožrouty.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%