Povídání s hudebníkem, zpěvákem, muzikoterpeutem, klaunem a cestovatelem Pavlem Justichem
FOTO: z osobního archivu Pavla Justicha

Povídání s hudebníkem, zpěvákem, muzikoterpeutem, klaunem a cestovatelem Pavlem Justichem

20. 3. 2024

Pavla jsem poznala na oslavě svých narozenin. Pozvala ho kamarádka s tím, že je muzikant a jelikož máme se sestrou rády hudbu, přivedla ho s sebou. Pavel Justich (60 let) mne zaujal, a tak jsem se rozhodla s ním udělat rozhovor. 

Ráda bych se dozvěděla něco o tvé práci, jak dlouho zpíváš?
Tak zhruba třicet let dělám muziku, hraji na kytaru, na piano, na bicí, na basovou kytaru. Hrál jsem po kavárnách, hostoval jsem s různými muzikanty, například s Michalem Šindelářem, s Viktorem Sodomou. Necelé dva roky jsem hrál s Felixem Slováčkem na piano.

Jaké byly tvé začátky?
Nemohl jsem studovat žádnou hudební školu, měl jsem špatný kádrový profil. Jsem prakticky samouk. Po převratu jsem měl možnost začít zpívat a hrát. Od roku 1995 jsem se hudbou začal zabývat profesionálně. Do doby covidu se mi docela dobře dařilo, dělal jsem zvukaře pro Český rozhlas, natáčel jsem v Africe.

V době covidu jsi dělal co?
V době covidu jsem se dostal do organizace Chance 4 children, tedy šance pro děti. Je to humanitární organizace Doktor Klaun, která dělá radost nemocným či postiženým dětem. A vznikl nápad, že budeme těšit i seniory a handicapované lidi - zpívat jim do oken. Navštěvovat jsme nikoho nemohli, takže jsme natočili film Když klaun zpívá. Prostě jsme chtěli rozdávat radost všem v této smutné době.

A když skončil covid?
Zapojil jsem se do muzikoterapie. Samozřejmě jsem si musel udělat různé kurzy, školení. Dnes se mohu tomu všemu věnovat profesionálně. Jezdím po nemocnicích v převleku klauna, stane se ze mě Doktor Klaun. Dělám to již osm let. Připravuji zábavné pořady pro seniory nebo pro děti.

Zmínil ses o Africe...
Ano, v roce 2016 jsem se dostal do Keni natáčet dokument na zakázku pro jednoho Belgičana. Moc se mi tam líbilo a strašně jsem si přál se do Afriky vrátit. Onen Belgičan mi poradil, abych řekl před rozloučením na letišti větu: „Kwaheri hapa Kenya Ndugu na Dada", což znamená: "Slibuji, že se vrátím do Keni, bratře." A tím se toto přání vyplní. Já to štěstí měl, každým rokem se do Keni během zimních měsíců vracím.

Co v Africe děláš?
Dali jsme si závazek, že každý rok natočíme celovečerní film o životě tamních domorodců. Jejich způsob života je zcela odlišný od Evropanů. Mají se dobře, i když nevlastní vůbec nic. Ukázky můžete najít na youtoube solasido.cz. Natočil jsem o Africe celkem 5 celovečerních filmů.    

A co děláš pro nás, seniory?
Navštěvuji jako muzikoterapeut dnes již 60 domovů  pro seniory,  Alzheimer home, LDN, nemocnice. Pro seniory zpívám také při různých setkáních populární písničky z 50. – 90. let. Rádi si zavzpomínají na hudbu svého mládí, zazpívám a zahraji písničky, které si sami přejí. Snažím se s nimi být stále v kontaktu a dělat jim radost.

Pavle, děkuji ti za rozhovor a přeji, abys rozdával radost co nejdéle všem lidem.

 

Justich.png

 

 

 

 

 

 

rozhovor Soutěž - zima 2024 Zpovídání
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.