Vzpomínka: Čas bálů
Česko-rakouský ples, Lucerna 1990. Foto: archiv autorky

Vzpomínka: Čas bálů

15. 1. 2021

Období od Vánoc do Popeleční středy náleželo bálům, plesům, tancovačkám, šibřinkám, maškarním a karnevalům, prostě společenskému setkání, kde hlavním zdrojem zábavy byl tanec a hudba.

Obě babičky nostalgicky vzpomínaly na protančené střevíčky a platonické lásky, maminka mého muže každoročně patřila k těm, které polonézou zahajovaly sokolský bál, moji rodiče se těšili na Zahradnický ples, kde byly dámy při odchodu obdarovány květinou.

Mezi hojnou nabídku plesů podle stavů a spolků patřily bály hasičské – kdo by neznal film Hoří, má panenko, myslivecké, divadelní, baráčnické, sportovní, a v neposlední řadě maturitní plesy, z nichž si účastníci většinou odnášeli nezapomenutelné, nepublikovatelné zážitky.

Samostatnou kapitolu představovaly krojované zábavy spojené s fašankem. Pro mne jímavá krása rukávců a čepců opečovávaných s posvátnou úctou zejména na Hané a Moravském Slovácku.

Zcela jinou atmosféru mívaly letní taneční zábavy, rozpustilé sousedské besedy se zpěvem a ranním vynášením basy, a v neposlední řadě i některých bumbálků.

Vzpomínám na bujaré kostýmované trampské bály i na anenské poutě ve Dvorech nad Lužnicí s rozechvělou křídlovkou konkurující ptačím trylkům.

Vzpomínám na noc 16. ledna 1971, kdy jsem se vracela z jauneráckého plesu a v tramvaji potkala kluka, s nímž jsem pak skoro padesát let protančila životem.

Bez ohledu na plesovou sezónu bývaly oblíbené tzv. taneční čaje, většinou s živým kavárenským orchestrem.

Dobovým fenoménem se staly taneční hodiny. Základům společenského chování jsme se tehdy ušklíbali, ale dnes by možná někteří z nás z etikety propadli.

Aniž bych projevila vlastní aktivitu, byla jsem přihlášena na Žofín k tanečnímu mistru Dušanu Konečnému a Doris Papouškové.

Ruce rozdrásané chmelovými kuličkami z povinné brigády byly skryty v silonových rukavičkách, oblečena v modelu, jehož designérem byla má maminka. Zkoušky, na nichž jsme bojovaly o centimetry nad kolenem, se odehrávaly v salónu přízemně zvaném obývák, a světovou značku reprezentovala snad jen Singrovka patentovaná v roce 1851.

Naše garde nejen vytvářely originální oděvní kousky, ale během sledování děje na parketu se u nich nečekaně  projevily zpravodajské sklony zaměřené na pády, vizáž tanečníků či zálety.

A když se jednou při volence hnal chlapec pro moji maminku, neb jsem s výčesem zřejmě vypadala jako její prateta, usoudila jsem, že na vině nebude jen můj chabý smysl pro rytmus.

V tzv. prodloužených jsem proto často unikala s dalšími absentéry k soše Boženy Němcové, která zde v roce 1843 protančila svůj první pražský ples. My jsme tu měli premiéry v jiných disciplinách.

Zatímco v tanečních jsme počítali kroky pro rumbu, valčík, polku, mazurku, cha-cha, foxtrot, waltz, tango, později jsme spíše uplatnili skoky a otáčky při rock and rollu a džajvu nebo jsme se tiskli k sobě při ploužáku.

Rádi jsme u cimbálu tančili čardáš, aniž bychom se mohli poměřovat s těmi, jimž v žilách koluje divoká maďarská krev.

A nezůstalo u párových tanců, byl tu twist, letkis, řecký tanec Zorba, pro fajnšmekry vášnivé flamenco...

Znám mnoho nadšených tanečních dvojic i v našem věku, stejně jako lidí, kteří tanec ke svému životu nepotřebují. Každému co jeho jest.

A také mám kamarádku, která žije v cizině, a ještě nedávno tajně nakukovala do Národního domu na Vinohradech, aby se potěšila slavnostním úborem  teenagerů, neboť v její nové domovině navštěvují taneční kurzy v teplácích.

Ať již v dlouhé róbě nebo v džínách, ať již Na krásném modrém Dunaji nebo při Macareně, hudba a tanec patřily a věřím, že budou opět patřit, k pěkným stránkám našich dní.

Prožijme 21. rok 21. století v tom nejlepším rytmu.

 

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Krejcar Stanislav
Ano vzpomínání na dobu bezstarostného života a mladických radovánek. Vzpomínám na dobu svých prvních plesů a konce studií. V době na kterou vzpomínám, byl závěrečný ples tanečních kurzů v pražském Obecním Domě . Bylo to tehdy když ČsT začínala s Malým Televizním Dázením MATES - sedmero splněných přání. Studentka z Košic si tehdy přála zažít pražský ples. Volba padla na náš v Repre ! tehdy to nikdo z nás dopředu samozřejmně nevěděl a netušil. Byl to zážitek pomíjivé slávy , hlavně pro příbuzné a známě kteří se hned druhý den snažili zjištovat sojmy tehdy poplárního a divácky sledovaného pořadu.
Blanka Lazarová
Pěkné vzpomínání, mladí nám to můžou závidět, a že je co závidět !
Daniela Řeřichová
Libore, ano, tak to bylo, vnoučata se ráda dívají na fotky, povídáme si o všem. Dano, díky, někde jsme se snad potkaly i v těch lodičkách ve sněhu, je fajn, že máme na co vzpomínat, žili jsme naplno.
Dana Divišová
Danielo, děkuji za vzpomínky. Taneční v Repre, zahradnický bál na Žofíně, myslivecký bál v Lucerně, tanečky na Valdeku a čaje ve Slováči. Později jsem odešla za Prahu na tehdy malé městečko. Každý spolek měl svůj bál. Úžasné období života. Můj manžel byl úžasný tanečník, dneska už ho bohužel bolí kolena. Kolikrát jsem šlapala domů v lodičkách ve sněhu, který mezitím napadl. Naposledy jsem tancovala před třemi lety na oslavě narozenin mé snachy.
Lidmila Nejedlá
Danielko, vzpomínky na taneční hodiny, plesy, čaje...jsou ty nejhezčí. Vzpomínám na zámecký ples, který měl majordoma, dvě různá předtančení, půlnoční verše...díky za připomenutí.
Daniela Řeřichová
Ještě jednou děkuji za prima ohlasy a moc si jich vážím.
Tomáš Staníček
Jako mládežníci jsme kromě vesnických plesů a zábav organizovali každý týden Čaje o páté. Díky slušné hudební skupině nás navštěvovali mladí z mnoha okolních vesnic. Za pořadatele jsem byl předvolán na Národní výbor na zasedání Národní fronty, kde jsem se zodpovídal, proč při tanci nesvítí plné osvětlení sálu. Mé vysvětlení, že v přítmí se zmenšují rozestupy mezi tančícími, takže do sálu pro 130 osob prodáváme až 200 vstupenek, pro dozorující důchodce nad morálkou mladých nebylo přijatelné. Přestože jsem obdržel punc mladého oportunisty, zábavy se pořádaly dál a občas na ně u piva vzpomínáme.
Elena Valeriánová
Do tanečních jsem nechodila, střevíce jsem asi nikdy neprotančila, ale s Honzou jsme tančili rádi. Pamatuji si na naši první taneční zábavu. Měla jsem na ni jít se sestrou a švagrem, ale jim se nechtělo. Z trucu jsem šla sama. A tam jsem podruhé potkala Honzu, byl prosinec 1971 a od té doby tančíme spolu životem. Někdy kvapík, jindy valčík, ale spolu.
Daniela Řeřichová
Moc mě potěšily vaše vzkazy a osobní zkušenosti, je vidět, že tanec má pro nás své kouzlo a že nám chybí. Třeba se někde sejdeme v tanečním rytmu.☺
Soňa Prachfeldová
Skvělé povídání , take mě tanec provazel od mládí , caje, tanecni , maminka mi síla krasne6 saticky5 a dělala.i garde, nekdy5 jsem si myslela ze je daleko hezčí než já, tanecni strevicky atlasky. Pak bály a zábavy na vesnici. Bylo to nádherné . Díky za připomenutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.