Kdy se bude rozvolňovat? Až klesnou počty hospitalizovaných pod tři tisíce
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci po zasedání vlády

Kdy se bude rozvolňovat? Až klesnou počty hospitalizovaných pod tři tisíce

18. 1. 2021

Ačkoliv skóre protiepidemického systému už několik dní po sobě odpovídá stupni čtyři, vláda s rozvolněním protikoronavirových opatření v nejbližší době nepočítá. Argumentem je stále vysoký počet lidí, kteří leží s nemocí covid-19 v nemocnicích.

"K přechodu ze stupně pět na nižší stupeň se dá uvažovat až ve chvíli, kdy se přiblížíme k hodnotám kolem tří tisíc hospitalizovanáých pacientů v nemocnicích," potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný. V současné době leží v nemocnicích s covidem-19 zhruba 6300 pacientů, z nichž asi tisícovka je ve vážném stavu.

Kabinet premiéra Andreje Babiše bude v Poslanecké sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli koronaviru o dalších 30 dní. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády o tom informoval vicepremiér Jan Hamáček. Pokud vláda získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února.

Britská mutace viru je v Česku, vakcína na ni zabírá

V Česku s největší pravdepodobností již koluje takzvaná britská mutace viru. Potvrdil to Státní zdravotní ústav s tím, že se vzorky stále ještě zkoumají. "Zdá se, a bude to během následujících dní ověřeno, že v současnosti asi 10% vzorků, které vyšetřujeme, může obsahovat tuto variantu,“ řekl ministr Blatný na tiskové konferenci po jednání vlády. Podle něj je to podobné, jako v ostatních zemích, kde se tato varianta pohybuje mezi 10 a 15 procenty. „Tato varianta není nebezpečnejší, nezabíjí více, funguje na ni vakcína, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji,“ uvedl ministr zdravotnictví. Podle Blatného britská mutace viru časem převládne nad současnou variantou, která se šíří pomaleji. "Máme několik měsíců na to, abychom zásadně zareagovali. Tím zareagováním je udržet současná  opatření a snaha co nejdříve proočkovat tu nejrizikovější populaci,“ dodal Blatný.

Dnes se také v německých médiích objevila informace, že u infikovaného personálu kliniky v Garmisch-Partenkirchenu objevili zcela novou, dosud neznánou mutaci koronaviru. Německou kancléřku Angelu Merkelovou koronavirové mutace děsí natolik, že prosazuje zavedení nejpřísnější varianty lockdownu.

Od zítřka se otevřou papírnictví a také prodejny dětské obuvi

Vláda na svém zasedání dnes rozhodla, že od úterý 19. ledna budou moci otevřít prodejny papírnictví, dětského oblečení a obuvi. Naopak nebudou se otevírat prodejny spodního prádla, jak naznačil v neděli premiér Andrej Babiš.

 

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Za argument bych považovala i neukázněnost mnohých spoluobčanů. Vadí mi, že děti nemůžou do školy, ale je to nutné. A že já nesmím do muzea.
Hana Řezáčová
Děti to chytí, hlavně ty větší (ale jsou toho plné i školky), jen to většinou u nich probíhá velmi lehce nebo dokonce tak, že o nákaze ani neví - což je pro ty děti samozřejmě dobré, ale špatné je, že virus šíří vesele dál - na spolužáky (ti doma na rodiče), na svoje rodiče ( ti to přinesou do práce ), na mladšího brášku ( ten to přinese do školky) - a už to jede ... Ještě se musí se školami chvíli počkat ...
Růžena Kuželková
Tak nevím,asi tomu nerozumím,ale když říkají,že děcka to nechytí,tak proč nenaočkují učitele,aby mohli jít do školy a bylo by.
Jitka Hašková
Děkuji za info.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%