Mám ráda kuchařské knihy - díl  LXV.
Ilustrační fotografie z Wikipedie

Mám ráda kuchařské knihy - díl LXV.

14. 2. 2021

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla.

Nad tím, co bych napsala, jsem opravdu dlouho přemýšlela  a a tady je výsledek.

Vím, že mnozí z nás mají rádi ryby. A byla by škoda, jíst rybu pouze o vánočních svátcích. A tak jsem se probrala svými výstřižky s recepty, a kdo má chuť, může tyto tři recepty vyzkoušet.

Zapečená treska

750 gr. filé z tresky, šťáva z 1 citrónu, sůl, čerstvě mletý pepř, 80 gr. slaniny, 600 gr. brambor, 400 mléka, 50 gr. hladké mouky, 2 vejce, 1 cibule, 100 gr. strouhaného sýra, 40 gr. másla, nadrobno nakrájená pažitka

Filé z tresky rozdělíme na 6 porcí, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme trochu rozmrazit. Kromě tresky můžeme použít jakékoli jiné filé. Slaninu pokrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na plátky silné asi 1/2 cm. Do nízké zapékací mísy rozložíme kostičky slaniny a na ně rozložíme polovinu rozkrájených brambor. Osolíme a opepříme. Poklademe porcemi tresky a zakryjeme druhou polovinou bramborových plátků, které rovněž osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. V mléce dobře rozšleháme hladkou mouku s vejci a posekanou cibulí, směsí zalijeme pokrm k zapékání, posypeme strouhaným sýrem a zapékací formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme nejméně 45 minut, dokud brambory nezměknou. Zapečenou tresku s bramborami rozdělíme na talíře a posypeme pokrájenou pažitkou. Před podáním můžeme pokapat rozehřátým máslem. Vhodným doplňkem je okurkový, rajčatový salát nebo salát z čínského zelí.

Dobrá rada: Pokrm připravíme mnohem rychleji, jestliže místo syrových brambor použijeme zmrazené a předsmažené hranolky.

Rybí špízy se zeleninou

300 gr. žlutých paprik, 1 cibule, 4 lžíce slunečnicového oleje, 600 gr. rybího filé, sůl,  pepř,16 třešňových rajčat, 1 tenčí cuketa, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany, 1 lžíce sekané petrželky

Papriky omyjeme, pečlivě očistíme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a posekáme najemno.

Rozehřejeme jednu lžíci oleje a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme pokrájenou papriku a na ohni dusíme přibližně po dobu 20 minut.

Mezitím filé omyjeme, osušíme, opepříme a nakrájíme na kostky velikosti soust.

Třešňová rajčata a cuketu omyjeme. Cuketu pak ještě očistíme a nakrájíme na plátky silné zhruba 1,5 centimetru.

Plátky cukety, jednotlivá třešňová rajčata a na kostky nakrájenou rybu střídavě napichujeme na špízy. Každý z nich lehce  poprášíme hladkou moukou.

V pánvi mezitím rozehřejeme asi zhruba tři lžíce slunečnicového oleje, na němž pak po dobu přibližně 10 minut opékáme rybí špízy, přičemž je čas od času otáčíme,,aby byly opečené ze všech stran.

Na kostky pokrájené papriky rozmixujeme a protřeme sítem. Tento základ vmícháme do smetany a necháme přejít var, poté okořeníme a vmícháme nadrobno nasekanou petrželku. Omáčku podáváme samostatně.

Dobrá rada: Omáčka bude výraznější,pokud ji připravíme s červenou paprikou.

Platyz zapečený s mozzarellou

8 porcí filé z platýze (asi po 100 gr.), šťáva z 1 citrónu, worcesterová omáčka, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 2 rajčata, 200 gr.mozzarelly, 100 gr.rokety, 2 stroužky česneku, 30 gr.pinových oříšků, šťáva ze 2 limet, 50 gr. strouhaného parmezánu, 100 ml olivového oleje, listy rokety a oregana, plátky limety na ozdobu

Filé omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, pokapeme trochou citronové šťávy a několika kapkami worcesterové omáčky. Pak je osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut rozležet v chladničce. Máslo rozehřejeme a filé na něm z obou stran opékáme 3-5 minut. Poté filé vložíme do vymazané zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Rajčata omyjeme, stopky vyřízneme a nakrájíme na plátky, jimiž poklademe filé. Mozzarellu rovněž nakrájíme na plátky a rozložíme na rajčata. Obloženého platýze zapékáme v předehřáté troubě asi 15 minut.

Příprava pesta: Přebereme roketu, opereme ji a nadrobno pokrájíme. Stroužky česneku oloupeme a najemno posekáme. Pak rozmixujeme roketu, česnek, piniové oříšky a limetovou šťávu. Vmícháme parmezán. Ochutíme zbylou citrónovou šťávou, trochou worcesterové omáčky, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme olivový olej. Zapečené filé rozdělíme na předehřáté talíře. Přidáme roketové pesto, ozdobíme lístky rokety, oregana a plátky limety.

Všem, kteří se pustí do vaření, přeje dobrou chuť Karfík.

 

 

.

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Také rybu jím raději připravenou od druhého.
Eva Mužíková
Mňam, dostala jsem chuť na pstruha na grilu.....namlsala jsi mne hezky...
Naděžda Špásová
Ryby nejsou moje oblíbené jídlo, zapečeného kapra si občas dáme.
Dana Puchalská
Jani,budu pátrat... A určitě najdu. Kapří jikry ,ano píšu si do notesu... :-) :-) :-)
Jana Šenbergerová
Nějaký recept na cokoliv z kapřích jiker by nebyl? V poslední době máme štěstí na neskutečně obdařené jikrnačky.
Zdenka Soukupová
Dano, sliny se sbíhají, ale nálada na vaření žádná. Co s tím? Tak snad počkám, jestli se to zlepší.
Dana Puchalská
Takže Honzo.... dobrou chuť. :-) :-)
Jan Zelenka
Dano, s chutí bych se nechal pozvat k tobě na oběd. Musíš být skvělá kuchařka!
Jan Zelenka
Občas dělám ryby v páře se zeleninou a bramborem, s jogurtovým dresinkem s trochou majolky a zelené cibulky je to delikatesa. A hlavně dietní. Dano, děláš mi chutě. Až přijede Věrka, mám v plánu slovenskou kapustnicu, Brokolici se smetanou, nivou a tagliatelemi a taky pravé italské rizoto. Když jsme dva, vaření mě baví. Ale Britney je z těch vůní pokaždé na nervy.
Dana Puchalská
Pan mistr, tvrdí,že ne. A já mu věřím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...