Vláda utahuje šrouby: na hory mohou rodiny jen do vlastní chalupy a k babičce po zvážení a nejlépe s respirátorem
Ilustrační foto: pixabay.com

Vláda utahuje šrouby: na hory mohou rodiny jen do vlastní chalupy a k babičce po zvážení a nejlépe s respirátorem

28. 1. 2021

Ačkoliv ukazatel skóre PES je už dva týdny na čtyřce, vláda zpřísňuje protiepidemická opatření. Nelíbí se jí vývoj v posledních dnech, kdy počet nově nemocných covidem-19 výrazněji neklesá. Opatření se zaměřují především na  pohyb lidí na horách.

Vláda po několikahodinovém jednání se zaměřila především na omezení volného pohybu osob. Zabránit chce především tomu, aby se na horách ubytovávaly celé rodiny. Proto vláda nařídila povinnost zájemce o ubytování v horských hotelech prokázat se písemným potvrzením zaměstnavatele, že byl nucen podniknout služební cestu. Ubytovací zařízení pak mají povinnost tyto dokumenty uchovávat.

Ve vlastních rekreačních objektech by měla být ubytována pouze jedna rodina. "Když už lidé musí někam vyrazit, povolujeme cesty do vlastních rekreačních objektů. Lidé by v nich měli současně pobývat jen v jedné domácnosti. Lidé by měli na nezbytnou míru omezit kontakty s jinými osobami. Návštěvy v rodinách by měli lidé skutečně zvážit. A pokud k tomu dojde, je vhodné, aby nosili respirátory,“ uvedl po jednání vlády její místopředseda Jan Hamáček. Tato opatření budou podle něho  platit od tohoto pátku.

Jak dále Hamáček uvedl, pokud se bude epidemická situace v následujících dnech a týdnech zhoršovat, bude vláda zvažovat další zpřísnění a není ani vyloučeno omezení cestování mezi jednotlivými regiony.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný znovu zopakoval, že další rozvolňování může přijít až ve chvíli, kdy počet hospitalizovaných lidí klesne pod únosnou míru. „Bude potřeba nyní snížit počet hospitalizovaných na hodnoty mezi třemi a čtyřmi tisíci,“ řekl ministr Blatný. „Reprodukční číslo je kolem jedné a dává za pravdu tomu, že se brždění téměř zastavilo. Situace není dlouhodobě udržitelná. Je potřeba dosáhnout poklesu. Jakékoliv nové zhoršení situace by okamžitě vedlo k přetížení nemocnic, které jsou na hraně,“ dodal Blatný.

Vláda také obnovila zákaz návštěv pacientů u lůžek akutní péče. Výjimkou je přítomnost třetí osoby u porodu či návštěvy u dětských pacientů. Ostatní lůžková oddělení nemocnic zůstávají za přísných hygienických podmínek pro návštěvy dál přístupná, stejně jako sociální zařízení.

Počet nových případů onemocnění cvid-19 se v posledních dnech pohybuje kolem devíti tisíc, přičemž v nemocnicích leží s nemocí zhruba šest tisíc pacientů. Zhruba 150 nemocných denně nemoci podlehne.

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Don Pepe
Pane Zelenko přestaňte nadužívat výraz xenofobní a zjistěte si v jeho význam. Používáte nesprávně a zásadně k vypuzování ostatních z diskuze.
Krejcar Stanislav
Jak by jsme se na pozici vlády a ministrů chovaly my ? Osobně tuto funkci ministru zdravotnictví vůbec nezávidím. Nakonec i historie setrvání ve funkci za rok 2020 o mnohém vypovídá. Jak jako MY důchodci se dokážeme proti covid-19 chránit a bránit. Umrtnost ve světě na covid je podobná jako v ČR , průběh nákazy u jednotlivých občanů je různá podle jejich stavu. V příběhu Karla Čapka -Bílá nemoc - byli nemocní lidé po dovršení padesáti let. Dnes u covidu se rizikový věk počítá po šedesáti pěti, tedy důchodcovský. Vláda a politici nás občany starší šedesáti let vzala jako rukojmí - jak by jsme se jako jedinec bez ohledu na politiky měli chránit ? Ano, jsme na sklonku života, máme mít volný přístup do hospod a restaurací když už nás nic jiného než smrt nečeká ? Umírají dobrovolně i mnohem mladší pod koly vlaku, nebo po skoku z x patra výškového domu. Užívejme si tedy doby života jak umíme a na co stačíme . Život je krásný i ve věku sedmdesát let bez politiků a politiky.
Eva Krausová
Souhlasím s Jitkou C. i s Hanou Š. Vláda si "díky" pandemii nás občany vzala jako rukojmí, se kterými zachází jak se jí zachce, což se jí zalíbilo a začínám mít pocit, že takto s námi nebylo zacházeno ani za totality, což je varující. Všeho moc škodí. Nepodceňuji Covid, ale to, že si v supermarketu mohu koupit jen jídlo a ostatní zboží ne, to skutečně pandemii nezabrání. To, že si nemohu koupit oblečení, obuv, k čemuž je nutné vyzkoušení je neomluvitelné. Nekoupím si ani tkaničky do bot... A nedivím se, že řada lidí už upadá do skutečných depresí. Ono přijít o práci, nemít dostatek peněz na přežití, to je ještě větší hrozba, než neustálé varování před nákazou, strašení, zákazy. Už se ani nedivím, že lidé se bouří a třeba v přírodě roušky nenosí, protože aspoň tam se chtějí nadechnout. Ale čas ukáže, kde je pravda, možná už napoví podzimní volby. Je to jen na nás všech. Já ale odmítám žít ve strachu a nenechám si ho "předepisovat" ani vládou, ani médii.
Hana Řezáčová
Pane Milane, reaguji na váš příspěvek, který jste adresoval panu Zelenkovi, nedá mi to, i když už toho píšu skoro víc jak Jirásek :-). Stát, kterému by se podařilo zastavit virus není, ano, opravdu není - protože šíření viru zastavit nelze, příroda je prostě silnější ... Nelze zastavit, ale jde jeho šíření opatřeními zpomalit, no a o to se všichni různými způsoby snaží, protože i tím "jenom" zpomalením se zachrání lidské životy. Kdyby se to úplně pustilo, nedělalo se nic, tak ta "čísla", která spadají do kolonky "zemřeli", by byla několikanásobná ... - A ještě k paní Šimkové: Blázince se nenaplní, nejsme přece žádné "mouky"! Co naši rodiče, prarodiče? Museli přečkat válku! Moje babičce bylo 42 let, kdy jejího manžela, mého dědečka, zavřeli nacisté, zůstala se syny 17 a 14 let, museli se vystěhovat ze služebního bytu, zůstali bez dědečkova příjmu. Dědeček se už domů nevrátil ... Současné problémy jsou proti tomu, co zažívali naši předci, jenom protivná nepříjemnost ...
Antonín Nebuželský
Já si netroufnu posoudit do jaké míry je ve vládních rozhodnutích chaos. Je ovšem jisté, že se situace nelepší, nebo ne o tolik, aby jsme si mohli oddechnout a dopřát si ten normální život. Co můžu posoudit a ovlivnit, je to co dělám já pro ty lepší zítřky ". Takže nemusím nutně na hory, stačí mi běžky v okolí bydliště, do hospody nechodím, nepočítám li občas nějaké posezeni, oběd, večeři a podobně. Ani někde obcházet po obchodech. Je toho určitě víc, čeho jsem ochoten si odříct a myslím že nebudu sám. Nicméně kovid jsem měl přes vánoce, bůh ví odkud, no a zvládl jsem to, díky tomu, že jsem zvyklý denně chodit. To je vše.
Milan Milan
Pane Zelenko,pane Sova, paní Hano.....Ještě poslední příspěvek a již končím. Teď ukazovali v ČT tenisový turnaj v Austrálii. Světe div, na stadionu tisíce diváků bez roušek, hráči bez roušek, rozhodčí bez roušek...... Ke komunitnímu šíření prý nedochází. Tak tam by se měla naše vláda jít přiučit jak na covida, ne do Izraele, nebo na Slovensko.
Milan Sova
Milan Milan: samozřejmě, že ho nezastavíte, to nikdo netvrdí. Jde o to, aby jste nemusel provádět válečnou medicínu ;-)
Milan Milan
Pane Zelenko, nemám v úmyslu nikoho přesvědčovat a už vůbec ne přistopit na konfrontační mluvu, nebo se rozčilovat. Ale fakta jsou prostě fakta. Ukažte na jediný stát kdekoliv ve světě, třeba i s tvrdšími restrikcemi, kde se podařilo zastavit šíření covidu?? Rád si o tom přečtu a třeba změním názor. A názor na Babiše mi prosím nepodsouvejte.
Hana Šimková
Paní Hano Řezáčová od špatného primáře bych se nerada nechala operovat. To ať ho raději odvolají. Píšeme tady páté přes deváté a vůbec nikdo z nás do toho nevidí. Možná, že se nemocnicím uleví , protože se můžou naplnit blázince.
Hana Řezáčová
Pane Milane, věřte že všechny co sem píšou příspěvky (a i ty co nepíšou) děsně štve jaká je situace. Lidi nemají práci, nedá se jít na kafíčko, do divadla, děti nechodí do školy, zdravotníci už "lezou po zdi", atd. atd., no, a co teprve ti co onemocněli nebo ti, co jim někdo zemřel ... Někdy mám pocit, že se mi to zdá a až se probudím bude vše jak má být ... Ale není to sen, epidemie po celém světě je tvrdá realita a navíc o to horší, že není moc prostředků jak to ovlivnit. Všechna opatření, ať už taková či maková, postup viru pouze trochu brzdí, nic víc ... Španělská chřipka, kterou zmiňuje paní Kočandrlová níže, si vzala během let na světě, odhaduje se, 50 - 100 milionů životů ... Covid je zatím na cca 2 milionech. Prostě je to s virem boj, zatím nevyhráváme, ale je třeba to nevzdávat. Očkování - to je zbraň, která by měla přinést v boji konečně zvrat, tak jako třeba očkování proti pravým neštovicím (před očkováním, které skončilo v roce 1978, kdy byly celosvětově vymýceny, zemřelo jen ve dvacátém století na 500 miliónů lidí) ... Pokud se týče 5/6 dávek vakcíny, tak máte pravdu, že se to trochu zamotalo ... Firma samozřejmě zareagovala (byla by "blbá", kdyby ne) - ve smlouvě má uveden počet dávek, takže dávky dodrží, ale bude to v méně skleničkách ... Prostě se nenechala "občůrat", no škoda :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.