Lipnice v zimě
Foto: Marie Novotná

Lipnice v zimě

4. 2. 2021

Pojďte se podívat se mnou na zasněženého strážce Posázaví a jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů založený na počátku 14 století mocným rodem pánů z Lichtenburka, který se stal později trvalým sídlem bohatých Trčků z Lípy.

Od r.1963 je chráněn jako kulturní památka ve vlastnictví státu.

Po mnohaměsíční pauze jsem se vydala na místo mně milé. A to nejen navštívit místa věčného odpočinku mých předků, ale pokochat se pohledem z hradu na zasněženou krajinu a hrad samotný.

Neděle byla jak malovaná, a tak hned dopoledne bylo rozhodnuto. Jedem.

Náměstí na Lipnici bylo namrzlé, a tak auto bylo zaparkované u nového hřbitova. Však i tam jsme zašli. Hned nad hřbitovem je chatová kolonie a nad ní Bílá věž. Pohledy od chat na zasněženou krajinu byly kouzelné. Cestou kolem bývalého opevnění, mimochodem velmi kluzkou, po směrovkách jsem došla k cíli. Nyní je zde jen zřícenina předsunuté bašty hradu, která vznikla zřejmě v druhé polovině 15. století, a kaple sv. Antoníčka. Několik fotek i zasněženého hradu, návštěva starého hřbitova a hurá na hrad. ,,Ledopády“ pod hradem si fotil kdekdo. Brána hradu zavřena, jak jinak, ale projít okolo se dá. Mladá dvojice hledala cestu k Památníku odposlechu a oslovila mne. Opodál poslouchal jiný turista. Ráda jsem poskytla něco málo svých vědomostí a poslala je na značený okruh i k Hlavě XXII kolem kamenolomů. Náhodný turista (byl z jižní Moravy).mne ještě oslovil při dalším setkání. Zajímal ho Wolkerův pomník. Tak jsme chvilku popovídali a pokračovali každý svou cestou. Obešla jsem hrad celý dokola, nakoukla do kostela sv. Víta, právě končila pobožnost, prošla původní vstupní bránou a vrátila se k autu.

Tady se na foto podívejte, jaký byl můj nedělní den.

 

 

 

 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Mně zůstala utajená nejen Lipnice, ale i tento článek. Děkuji za seznámení. Je tolik míst, které bych ráda navštívila, ještěže máme ten úžasný vynález fotografie. Tak se kochám na zasněžená krásná místa. Děkuji.
Jaroslava Handlová
Maruško, vybrala jsi krásný cíl po té delší pauze. Dík za článek i pěkné fotky. Mám radost, že mnozí radostně vzpomínají na 1. sraz.
Martina Růžičková
Romanticky zasněžená Lipnice. Díky zapěknou procházku :-). Hrad jsem naposledy navštívila při teplotě cca 30°C ve stínu.
Marie Novotná
Děkuji za Vaše komentáře. Ano, připomenutí prvniho srazu, vzpomínky na blízké příbuzné a pohledy na známou krajinu ve slunečném počasí. To byl můj krásný den.
Soňa Prachfeldová
Maruško, prožila jsi moc hezkou neděli, mě jsi oživila vzpomínky na první sraz, který byl skvělý. Lipnice v zimě, fotky moc hezké.
Anna Potůčková
Děkuji za skvělou virtuální procházku mně zcela neznámým krajem! A moc děkuji za doprovodné krásné fotografie!
Jitka Hašková
Děkuji za krásnou procházku Lipnicí.
Alena Tollarová
Krásnou neděli jsi měla. Tvůj kraj prakticky neznám a Lipnici jsem viděla jen jednou, kdy jsme se tam zastavili cestou na Moravu za Evou B. a někde poblíž jsme obědvali. Bylo tenkrát ale zavřeno. Jak tu básníte o prvním setkání íčka, tím víc mě mrzí, že jsem v tu dobu neměla o íčku ani ponětí.
Irena Mertová
Procházka krásnou krajinou...
Dana Puchalská
Děkuju za moc krásnou procházku .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%