Nežádoucí účinky vakcín proti covid-19 a jejich bezpečnost
Ilustrační foto: pixabay.com

Nežádoucí účinky vakcín proti covid-19 a jejich bezpečnost

18. 2. 2021

Přestože v současnosti není dostatek vakcín proti covid-19, takže se nedostávají ani na nejrizikovější skupinu obyvatel, nezaškodí získat o nich užitečné informace.

Hlavním důvodem pro očkování je ochrana proti onemocnění covid-19. Tato nemoc může být i smrtelná. I lidé, kteří se zotavili, mají často různé komplikace, které mohou být chronické a mohou trvat i mnoho měsíců.  

V ČR jsou prozatím objednány vakcíny těchto výrobců: BIONTECH/PFIZER, MODERNA, ASTRAZENECA, JOHNSON & JOHNSON a CUREVAC.

Aktuálně jsou v zemích EU registrovány (schváleny) vakcíny Pfizer a Moderna a ASTRAZENECA. Na základě výsledků registračních studií a celého procesu posuzování vakcín v rámci registrace bude jakákoli další schválená vakcína nepochybně velmi bezpečná.

Před očkováním není nutné absolvovat žádný test na covid-19. Očkování osoby s případnou infekcí covid-19 probíhající bez příznaků, nemůže vést k poškození jejího zdraví.

Očkování je plně hrazeno ze systému veřejného zdravotního pojištění.

Pro očkované osoby zatím platí stejná protiepidemická opatření (celostátní či regionální) jako pro osoby neočkované. S ohledem na to, že údaje o účinnosti vakcíny se budou vyhodnocovat až v průběhu roku, platí pro očkované osoby nadále jako doposud i povinnost karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou, " uvádí Ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Zatím přesně nevíme, na jak dlouho jsou osoby, které covid-19 prodělaly, chráněny před novou nákazou. Dle dostupných informací je však zřejmé, že tato ochrana trvá nejméně 3 měsíce. Prodělání infekce covid-19 není kontraindikací očkování. Lidé, kteří nebyli na covid-19 testováni a prodělali ho třeba bezpříznakově, nejsou očkováním nijak ohroženi.

Nežádoucí účinky očkování proti covid-19

Vakcíny dosud schválené Evropskou lékovou agenturou jsou dostatečně bezpečné, což bylo ověřeno na desítkách tisíc lidí. Například bezpečnost vakcíny BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer byla studována u více než 44 000 lidí. U vakcín se většina vedlejších účinků objeví během prvních šesti týdnů.

Nelze, aby očkovaný člověk dostal covid-19 z očkování. Vakcíny neobsahují živý koronavirus, který způsobuje covid -19.

Většina nežádoucích účinků vakcín byla mírná nebo střední.

U vakcíny Pfizer byly hlášeny velmi časté nežádoucí účinky podobně jako u očkování proti chřipce. Během několika dní se obvykle zlepšily. Byly hlášeny u více než 1 z 10 lidí.

Jde o tyto příznaky: mírná bolest v místě vpichu (časté), únava, bolest hlavy, bolest svalů, zimnice, bolesti kloubů (méně časté), horečka (méně časté).

Časté nežádoucí účinky zahrnovaly otok v místě vpichu, zarudnutí v místě vpichu a nevolnost. Ty byly hlášeny u méně než 1 z 10 lidí.

Méně časté nežádoucí účinky, u méně než 1 ze 100 lidí, zahrnovaly zvětšené lymfatické žlázy nebo se celkově necítili dobře.

Oteklé lymfatické uzliny v paži a krku byly hlášeny 2 až 4 dny po injekci. Ty také trvají jen několik dní a nemají vliv na zdraví.

 

Vakcína a infekčnost

Vakcína snižuje riziko onemocnění. Někteří lidé mohou být i po očkování infikováni koronaviry a být infekční, ale bez příznaků. Problematika infekčnosti je zatím pokračující výzkumnou otázkou. Studie s vakcínami Moderna a Oxford ukazují, že je také sníženo riziko získání koronaviru.

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Řezáčová
SUKL zaznamenává všechna hlášení o nežádoucích účincích a ta hlášená úmrtí prošetřuje jako podezření na možnou souvislost ... Nikdo zatím nemůže říct, že to bylo v důsledku očkování nebo jen souvislost časová. Poslouchala jsem v ČT paní šéfovou ze SUKLu, kdy mluvila o vyšetřování prvního případu a říkala, že to byl člověk, který byl v terminálním stadiu. Možná, po všem tom prověřování, bude do budoucna medicínský názor, že očkovat někoho v terminálním stadiu nepřináší žádný užitek ... Jinak je nežádoucích účinků hlášeno 2 promile ...
Milan Milan
A co těch přiznaných 5 podezřelých úmrtí po očkování, které prověřuje SÚKL????
Jitka Caklová
"Díval jsem se na měsíc a tázal se: "Miliardy let na nás shlížíš, mnohé pokročilé civilizace, jejich velké tragédie a pády viděls, tak proč ti lidé stále nevěří?" A dostal jsem odpověď: "Bojí se pravdy. Považují se za pány tvorstva a podvědomě mají strach ze spravedlivé odplaty za to, že přírodu dlouho nebrali na vědomí a s plným vědomím její přirozené schopnosti podceňovali.""
Hana Řezáčová
Paní Caklová, ano, každý má právo na názor. Jde jen o to co označíme slovem názor ... Názorem lze označit pohled na to jestli zpívá lépe Gott či Matuška, je lepší dovolená u moře nebo v Jižních Čechách, je lepší rajská či kopračka ... Názor není 2+2=5, voda nemá vzorec H2O, Slunce obíhá Zemi ... Samozřejmě i v těchto případech může někdo trvat na svém "názoru" a ve zmíněném případě číslo 5 prosazovat, přesto, že objektivní pravda je jiná. Tomu se ale nedá říkat názor, to je přinejmenším neznalost ... Že po očkování se zjistí, že je dítko autistické nemusí souviset s očkováním, prostě se tak narodilo, nebo i případně může (nemám takové znalosti z této oblasti, abych mohla jednoznačně tvrdit, že se takový případ nevyskytl), ale jsou to třeba jednotky případů oproti milionům ochráněných dětí ... Já bych zase nechtěla být matkou, která svoje dítě odmítla očkováním ochránit a ono dostalo třeba tetanus ... Jinak - to vaše Howgh se mi líbí :-) Mějte se krásně a nic ve zlém ...
Václav Soukup
Na vakcíny už tady máme velkého experta p. Antonína Váchu. Jinak pan ministr Blatný je snad jediný, kdo chválí Astra Zenecu !
Jitka Caklová
Jen dodám, že loni ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v TV prohlásil, že kvůli "pár" případům, kde bylo skutečně prokázáno, že autizmus JE důsledkem vakcinace, "přece nepřestanou očkovat". Já bych tedy rodičem takto poškozeného dítěte být nechtěla, ani za cenu finanční náhrady, která dítěti zdraví nevrátí. A nyní Howgh!
Jitka Caklová
Myslet si může každý co chce, na to má každý právo, stejně jako na názor. Obojí člověk dle potřeby, nutnosti, či vlastního prospěchu může změnit. Howgh
Hana Řezáčová
Paní Caklová, myslím si, že příspěvky níže nebyly "kopáním" do vašich názorů, paní Skopanová jen popsala známou věc, že s autismem je to jinak, teorie, že by se očkování podílelo na této dg. je vyvrácena, a názor, že píchanec do malého tělíčka je lepší něž těžká nemoc, popřípadě smrt, je názor správný - i je snad špatně v tomto případě psát slovo "názor" - je to pravda, očkování zachránilo miliony životů ...
Jitka Caklová
18.2.2021 12:45, 18.2.2021 12:50: Názorná ukázka, kterak "kopáním" do oponentních názorů, lze upevňovat názory své. Jak typicky české, jako v parlamentu. Všeho do času!!!
jitka schildhabelová
pokud mě vakcína zachrání před předčasnou smrtí nebo vleklými zdravotními problémy-ať se na tom napakuje kdo chce,přeji mu to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%