Komentář: Proti covidu funguje hlavně zdravý rozum, ne politické preference
Ilustrační foto: pixabay.com, free licence

Komentář: Proti covidu funguje hlavně zdravý rozum, ne politické preference

1. 3. 2021

Přes 1,2 milionu prokazatelně nakažených a více než 20 tisíc obětí koronaviru. Po roce epidemie v Česku je více než jasné, že Covid-19 není rýmička. Kdo si to myslí i dnes, je hlupák.

A právě hloupost mnoha lidí je i důsledkem toho, že Česká republika patří podle statistik už dlouho koronavirem k nejzasaženějším zemím na světě.

Je nepochybné, že situace v Česku mohla být daleko příznivější, kdyby se vláda v čele s premiérem (který v krizi převedl, že neumí řídit stát ani jako firmu) nedopustila celé řady fatálních chyb, kdyby strategii boje proti covidu-19 řídil odborník na epidemie, jehož radám by naslouchali ministři, poskytovatelé sociálních služeb, kapitáni průmyslu či obchodníci a který by byl respektován i všemi odpírači roušek a vládních opatření premiéru navzdory. A kdyby nebylo před volbami.

Komu hodíme hlas do volební urny, řešme po letních prázdninách. Teď bychom se společně měli postarat o to, abych těch skutečných uren s popelem bylo co nejméně. Jak toho dosáhnout?

Je to poměrně jednoduché. Nespoléhat na to, kdo nám co nařídí, doporučí po telefonu či pošle mailem. I vládní opatření jsou základním, ale ne jediným vodítkem. Nejlepší je řídit se vlastním rozumem.

Když překračuji hranici okresu v lese, kde potkám jednoho člověka na vzdálenost sta metrů, poruším sice daná pravidla, ale neohrozím sebe ani nikoho jiného. Naopak je dobré si nasadit respirátor, když mi pošťák přinese balíček, i tehdy, klábosím-li na ulici se sousedkou. Nikdy nevíte, koho potkala před vámi. A ruce si místo desetkrát za den umyji mýdlem třeba třicetkrát.

Ano, někomu se mohou zdát tyto rady hloupé, zvláště, když je článek určen čtenářům seniorského portálu. Senioři jsou totiž narozdíl od mladých lidí ukáznění a veškerá opatření beze zbytku dodržují. Ale i vy máte možnost ovlivnit chování vašich dětí a vnoučat. Apelujte na ně, aby se nyní, v době lockdownu snažili chovat co nejzodpovědněji. Vím, o čem píši. I naši rodinu navštívil čínský virus, a neodešel s prázdnou. Na covid zemřela moje babička, při péči o ni se nakazila moje 79letá máma a také bratr. Oba přežili, možná díky dobré imunitě a silné vůli, možná měli jen štěstí. Ale už nikdy by tuto nemoc nechtěli prodělat znovu, nikomu by ji nepřáli a rozhodně by se nechali očkovat.

Možná, že i ti, kteří neustále vymýšlejí nejrůznější kličky, jak protiepidemická opatření přechytračit, by se chovali jinak, kdyby prožili v rodině podobnou zkušenost.

Dnes jsme první den v lockdownu. Ty tři týdny, a dost možná i více, to prostě musíme vydržet. Každý zachráněný život přece stojí za to!

glosa koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.8 b. / 42 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
No, včera jsme mohli vidět v Praze sešlost těch obtížně poučitelných.
Krejcar Stanislav
Nu na Čengovu nemoc umírali lidé 50+, příznakem bylo bílé znaménko na krku. Jediný kdo tuto nemoc uměl vyléčit byl MUDR. Galén - Karel Čapek Bílá nemoc !
Lenka Kočandrlová
Myslím si,že se u nás stále podkládá vina někomu ve vládě a pod. Jakoby neměl každý svůj vlastní rozum,aby ho uměl použít a sám sebe ochránil,i kdyby mu to nikdo zhora nenadiktoval! V jiných zemích to měli ještě horší než my,a dostávali za nekázeň obrovské pokuty,tak si rozmyslili,zda budou někde lozit,nebo raději sedět doma. Proto oni už mají skoro vystaráno a my teprve nyní sklízíme za vlastní hloupost neradostné výsledky.
Jitka Caklová
Paní Řezáčová, Španělskou chřipku jsem uvedla jako náhodný příklad v úplně jiné souvislosti, než na kterou reagujete. A co se týče "rozumných" matek, já vím, že rozumná matka nestraší, to mi nemusíte psát, ale ne každá je rozumná. Zrovna dnes jsem byla v lékárně, která sousedí s dětským zdravotním střediskem, manželovi pro léky a dala na toto téma s paní magistrou řeč, neboť právě jedna taková "rozumná" matka-strašilka s dítětem lékárnu opouštěla. Nevěřila jsem vlastním uším, co taková matka dokáže čtyřletému dítěti říci a paní magistra říkala, kolik takových případů musí vyslechnout a bránit se může pouze v případě, kdy je matkou dítěti vyhrožováno její osobou. Neházím všechny do jednoho pytle, bydlíme ve čtvrti, kde jsou převážně mladé rodiny a pravdou je, že to co jsem dnes zažila v lékárně tady nezažívám.
Hana Řezáčová
Španělská chřipka byla něco jiného, jiný druh viru, který jinak působil. Umírali především mladí lidé, jejichž "čerstvý" imunitní systém zareagoval příliš - zjednodušeně řečeno se rychle "zbláznil" a začal ničit nejen virus, ale i vlastní tělo. U starších, kde imunita reagovala pomaleji, virus oslabil organismus a lidé umírali na bakteriální infekce (jak by pomohla antibiotika, ale chřipka řádila roky před penicilínem!) Také před sto lety se na epidemii španělské chřipky podepsalo vyčerpání lidí po válce ... Nejsou ani úplně známy počty obětí této ničivé epidemie, některé studie uvádějí smrtnost až 20% z nakažených lidí ... Za sto let je úplně jinde zdravotnictví - nové poznatky, léky, přístroje, očkování, tak taková smrtnost nehrozí, ale i to, že je desetinásobně menší, stačí ... Paní Caklová, rozumná matka dítě nestraší, ale varuje: nesahej na to - spálíš se, nechoď tam - můžeš spadnout, obleč se - venku mrzne ..., a tím se snaží své dítě ochránit ...
Jitka Caklová
..... spoléháme a bez vlastního přičinění čekáme na Spasitele.
Jitka Caklová
Po probuzení do hezkého rána mám potřebu dodat něco z vlastní zkušenosti: Když si zaseji semínko květiny-letničky a po celou dobu růstu ji věnuji potřebnou péči, vím, že jako dospělá mi bude dělat radost až do zámrzu. Když si z malého oplégru vypěstuji trvalku, vím, že mi bude dělat radost po celý život. Ale když si z jakéhokoliv důvodu nevypěstuji, jdu si koupit letničku, či trvalku, vypěstovanou ve skleníku, do které za účelem byznysu bylo „narváno“ všechno možné i nemožné, co já ji nemohu dál poskytovat, minimálně do měsíce „chcípne“. To samé je to s viry. Proto také, když Paní doktorka Soňa Peková, která o svém oboru mikrobioložky „něco ví“, řekla, že tento virus do Vánoc (myšleno 2020) zmizí, byla mocnými dána na index. Protože kdyby „onen“ virus se vyvinul přírodní cestou jako například Španělská chřipka a ne v laboratoři tak dnes, minimálně po roce, už by byla vymřelá minimálně polovina celosvětové populace. * Rozumný rodič nikdy nestraší své dítě čertem, protože ví, že jeho dítě dospěje a pochopí, že žádný čert neexistuje. Bohužel, ne každé strašené dítě dospěje. Stejně jako rozumná matka neříká svému dítěti, „Počkej, až přijde táta, já mu povím, jak jsi zlobil/a a on tě zbije“. Je smutné vidět, jak mocní s námi umí cvičit. Možná je to tím, že jsme ještě nedospěli a stále na něco, nebo někoho spoléháme.
Jitka Caklová
Probudila jsem se z hezkého snu, znovu si přečetla článek i příspěvky a došla k závěru, že jeho obsah si odporuje s titulkem. Není o zdravém rozumu, ale je přesně o tom, co denně vysílají média a na čem právě politici napříč spektrem sbírají nejvíce bodů. Hlavně nahnat lidem strach z nemoci, ze smrti a převážně těm bezradným, kteří si ani se sebou nevědí rady, natož pomoci bližnímu. Je mi líto ♥
Hana Polednová
Honzo, děkuji za článek a je mi moc líto, co se stalo ve vaší rodině. Je to všechno hodně smutné, vidět a slyšet všude okolo takové zprávy. Přeji Tobě i Tvé rodině hodně síly a zdraví.
Marie Seitlová
Děkuji za článek, je smutný. Je třeba dodržovat nařízení a vláda by měla dát na odborníky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.