Kupte si občas bílou ředkev, je vynikající pro dietáře. Připravíte z ní polévku i smaženici
Bílá ředkev. FOTO: Pixabay

Kupte si občas bílou ředkev, je vynikající pro dietáře. Připravíte z ní polévku i smaženici

4. 3. 2021

Bílá ředkev má oproti červené ředkvičce daleko jemnější a lahodnější chuť. Je vynikající pro všechny dietáře - ve 100gr je pouze 80 KJ. Obsahuje také velké množství vitamínu C. Z bílé ředkve lze připravit nejrůznější dobroty, tady je pár receptů.

Bílou ředkev u nás ji seženete ve dvou variantách:

1. kulatou, kterou mnozí znají jako vodnici.
2. špičatou a podlouhlou, která připomíná svým tvarem mrkev. Japonci ji nazývají daikon.

Bílá ředkev má i mnohé léčivé účinky. Pomáhá zlepšovat imunitu, má antioxidační účinky. Pomáhá při nachlazení - rozpouští hleny. Odstraňuje tuky z organizmu. Pomáhá při rozpouštění žlučových nebo ledvinových kamenů a je prevencí před jejich tvorbou . Pomáhá odstraňovat otoky na nohách a zácpu. Ničí plísně a bakterie. Snižuje hladinu cholesterolu.

Mnozí si ji připravují tak,že jí oloupanou  nastrouhají na chleba s máslem či sýrem nebo si z ní udělají salát či ji přidávají do pomazánek ze sýra. Vynikající je i zelí z ředkve.

A navíc je to zelenina, která je v obchodech běžně dostupná a dá se skladovat v chladničce i týden až 10 dní. 

Uvedu několik receptů.

1.) Bílá ředkev pečená

Ředkev omyjeme, osušíme a pak i se slupkou nastrouháme na tenké plátky - jako na okurkový salát. Promícháme v míse se solí, olejem a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 30- 45 minut.

2.) Smetanová polévka z bílé ředkve

1 bílá ředkev, 2 stroužky česneku,1 litr zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, čerstvě mletý pepř, sůl a petrželka

Ředkev a stroužky česneku oloupeme . Ředkev nakrájíme na menší kousky a česnek na plátky. Vývar přivedeme k varu, přidáme ředkev a česnek a vaříme doměkka (10-15 minut).

Přilejeme smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hladký krém. Posypeme nasekanou petrželkou.

3.) Restovaná bílá ředkev

2 kulaté bílé ředkve, 3 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, pažitka

Oloupanou ředkev nakrájíme na plátky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a olej, přidáme plátky ředkve, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a restujeme dozlatova. Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

4.) Smaženice s bílou ředkví

12 dkg bílé ředkve,1 malá cibule, cca 3 dkg anglické slaniny, česnek dle chuti, 2-3 vejce, sůl, mletý pepř

Na kousku másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou anglickou slaninu, na plátky nakrájený česnek a krátce smažíme. Přidáme na malé kostičky či nudličky nakrájenou ředkev, promícháme a na mírném plameni vše podusíme. Nakonec přidáme 2-3 vejce, osolíme, opepříme a necháme za občasného promíchání srazit.

A nakonec ještě jednu specialitu z Japonska. 

5.) Salát z ředkví a karotky - Daikon namasu

30 gr ředkve Daikon,15 gr karotky, 1 lžička soli,1 dcl octa, 2 lžíce cukru,1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky glutamátu sodného

Oloupeme ředkev, oškrábeme karotku a obojí nakrájíme na nudličky. Lehce osolíme a ponecháme odležet 30 minut. Vymačkáme rukou nebo v utěrce nadbytečnou tekutinu. Smícháme ocet, cukr, sójovou omáčku a glutamát sodný a touto zálivkou přelijeme zeleninu. Lehce promícháme a podáváme. Tento salát můžeme zdobit kaviárem, uzeným lososem, kousky tresky a jiných ryb. 

P. S. Váhy surovin jsou opravdu malé. Nespletla jsem se.

Recepty 1 - 4 jsou z mých zápisků a recept č.5 je z knihy Variace na kuchyně Orientu. Nakladatelství Avicenum - autoři A.Nouzová, M.Nouza a K.Nouza.

Přeji všem dobrou chuť.

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
Danuško, ředkvi a při vaření hlavně dlouhou nikdy nepohrdnu! Vymýšlím s ní co se dá a spíš co dům dá, za studena i za tepla. Nyní zkusím díky Tobě připravit i dle receptů, které jsem nevyhledávala. Nikdy nezklamala...
Jaroslava Handlová
Když jsem včera viděla plné přepravky bílé ředkve, tak jsem zapřemýšlela, jak se asi zpracovává. Nekoupila jsem ji, protože jsem se jala nejdříve hledat recept, co s ní. Už to vím, nemusím hledat jinde. Dano, díky. Líbí se mi polévka a smaženice, i poslední salát.
Marie Novotná
Zase jsem dostala krásnou inspiraci. Mám už na to chuť. Díky, vyzkouším.
Eliška Murasová
Bílou ředkev kupuju. Polévku,i syrovou ji znám. Ostatní vyzkouším. Jo a používám i do piclesu.
Alena Vávrová
Máme ji teď v ledničce skoro pořád, tahle dlouhá velká není palčivá, miluju i červ. ředkvičky, i ty bílé pálivé. Syrové - jen tak, nebo v salátu, i s vajíčkem jako míchanice.
Eva Mužíková
Nikdy jsem jí nejedla, zkusil.
Marie Faldynová
Také nevynechám příležitost si ředkev koupit, už se těším, až jí někde uvidím.
Soňa Prachfeldová
Mám ji ráda iá černou a nejraději nastrouhat na chléb s máslem, osolit a je to dobrota.
Jitka Hašková
Zajímavé, něco z toho použiji.
Dana Puchalská
Ivano, já budu zkoumat a pak to napíšu,ano ? :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.