Skvělé zprávy o účinnosti vakcín
Ilustrační foto: pixabay.com

Skvělé zprávy o účinnosti vakcín

3. 3. 2021

Řada lidí stále pochybuje, zda se má nechat očkovat proti covid-19. Poslední zprávy, které přicházejí ze zemí, v nichž se masivně očkuje, však veškeré pochybnosti o účinnosti vakcinace vyvracejí.

Čerstvé výsledky studie, jíž zpracovali vědci v Izraeli, dokazují, že vakcína konsorcia Pfizer/BioNTech vykazuje účinnost 94 procent. Studie v praxi zahrnovala kolem 600 tisíc vakcinovaných obyvatel a stejný počet osob, které naočkovány nebyly. Jedna dávka vakcíny prokazovala úspěšnost 57 %. Po druhé dávce se úspěšnost dostala na 94 %. Výsledky této studie zveřejnil renomovaný časopis New Englad Journal of Medicine a byly tedy podrobeny oponentuře.

Předběžné výsledky další izraelské studie, které zveřejnila agentura Bloomberg, navíc ukazují, že vakcína Pfizer může zastavit covid-19 a tedy omezit přenos koronaviru. Vakcína, zabránila téměř v 90 procentech případů nákaze koronavirem. První výsledky jsou povzbudivé, protože ukazují, že vakcína zabraňuje bezpříznakovým (asymptomatickým) jedincům šířit koronavir. To znamená, že očkovaný člověk nejenže s vysokou pravděpodobností přesahující 94 procent neonemocní covicem-19, ale i kdyby náhodou onemocněl a nevěděl o tom, protože by nevykazoval příznaky nemoci, nepřenese koronavir na lidi ve svém okolí. Zhruba čtyři pětiny případů covidu-19 bylo přitom v Izraeli během studie způsobeno přenosnějším kmenem, tzv. britskou variantou.

„Toto jsou data, která potřebujeme, abychom mohli odhadnout potenciál pro dosažení kolektivní imunity pomocí vakcín,“ uvedla Raina MacIntyreová, bioložka z University of New South Wales v Sydney.

V Izraeli je nyní již alespoň jednou dávkou covidové vakcíny naočkována téměř polovina populace. Izraelské úřady již dříve uvedly, že injekce Pfizer/BioNTech byla z 99 procentech účinná v prevenci těžkého průběhu nemoci a úmrtí na virus.  

„Je pravděpodobné, že vakcína, která je v 89 procentech účinná při prevenci infekce, bude účinná při eliminaci viru covid-19 v populaci, kde je dosaženo vysokého proočkování,“ doplnila Helen Petousis-Harris, vakcinoložka z University of Auckland.

Vynikající zprávy o účinnosti covidových vakcín přicházejí i z Velké Británie. Tato ostrovní země přitom proočkovala už 20 milionů prvních dávek. Jak uvedl server Daily Mail s odvoláním na britské zdravotnické úřady, vakcíny od společností Pfizer a AstraZeneca jsou podle nejnovější analýzy účinné i při jediné dávce. Už tehdy snižují nutnost hospitalizace o 90 procent.

Nová čísla vycházejí ze srovnání množství hospitalizací u lidí, kteří už svou první dávku vakcíny dostali, a těch, kteří ještě ne. Tato data tedy vysvětlují, jak doplnil Daily Mail, proč počty lidí v nemocnicích, včetně nejstarší skupiny, rapidně klesají. Počet úmrtí v Británii u lidí nad 75 let klesl o 40 procent. Téměř nule se také přiblížilo množství lidí nad 85 let odkázaných kvůli covidu na intenzivní péči. Oxfordská AstraZeneca se ukázala být o něco efektivnější než Pfizer.

Další studie ze Skotska zaměřená na vakcínu od společnosti AstraZeneca potvrdila, že po čtyřech týdnech od obdržení první dávky vakcíny se riziko hospitalizace snížilo o 94 procent.

Nyní už nám zbývá jen doufat, že očkování se konečně rozběhne i v Česku.

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Raška
I v Izraeli mají svůj Blesk, který má zprávy jako hrom... Nevydáváme neověřené či zkreslené zprávy. A nestrašíme lidi hoaxy. Jak píše paní Řezáčová, neschválení AstraZenecy je kvůli indické licenci. Pan Soukup si jistě přečetl na internetu i nejnovější zprávy o tom, jak vakcína AstraZeneca zachránila Portugalsko, které bylo jednu chvíli nejhorší zemí na světě v počtu nakažených a už první vakcína zabránila tisícům lidí před těžkým průběhem covidu. Ve Španělsku po vakcinaci klesly počty nakažených v domovech seniorů o 95%! Francie, Španělsko, Itálie a také Německo už přehodnocují svá původní stanoviska a budou očkovat i seniory. Pokud Evropská léková agentura schválí Sputnik, tak ať se v Česku očkuje Sputnikem. Proč ale Rusko o schválení nežádá, je přinejmenším zvláštní... Ale samozřejmě, rozhodnutí o tom, zda se očkovat či ne, je na každém jednotlivci. Já jsem se bavil už s několika očkovanými seniory, a ti jsou jako "znovuzrození", veškerý psychický tlak z nich spadl, očkování bylo naprosto bez komplikací. Kdo se nechce očkovat, bude se další roky schovávat doma, ale i to je možnost...
Milan Šmid
Každý by měl mít právo se očkovat ,ale tou látkou kterou chce !!!!tu co nikdo nechce ba se měli naočkovat ti co nás do toho nutí ruznýmí pasy atd !!!
Hana Řezáčová
Ano, pane Soukupe, ale odmítnutá vakcína je vyrobena v licenci Indii, kde chybí povolení pro EU ... Aspoň tak to vysvětluje MZ.
Václav Soukup
Horká zpráva pro autorku článku a paní Hanu : Česko odmítlo nákup miliónu dávek vakcíny AstraZeneca !!!
Danka Rotyková
Už ani další informace nečtu, důvěřuji vědcům a všem lidem okolo výroby vakcín. Takže mi nevadí, kterou vakcínou mne naočkují, hlavně ať už to je. I 50% ochrana je lepší než žádná. Ale vůbec mi nevadí, pokud ji některé státy odmítnou, pro mne jen líp, alespoň je šance, že by se k nám dostalo rychleji větší množství.
Václav Soukup
Je to paní Hano Váš názor a já ho respektuji. Proč ji ale zcela odmítlo Švýcarsko, které má nejlepší zdravotnictví na světě ?
Hana Řezáčová
Astra Zeneca je stejně dobrá jako ostatní vakcíny. Vznikl kolem této vakcíny trochu šum, protože v klinické studii nebylo zastoupeno dostatečné množství dobrovolníků nad 55 let. Už je ale zjištěno, že je vakcína účinná i v této věkové kategorii - VB má touto vakcínou naočkovány miliony lidí, dokonce je účinná už po první dávce a druhá dávka se aplikuje později než u vakcín od Pfizer a Moderny. Navíc není tato vakcína tak "choulostivá" na přepravní podmínky a skladovací teplotu a proto je vhodná do ordinací praktických lékařů ... Nežádoucí účinky se mohou vyskytnout stejně jako u ostatních očkovacích látek všeho druhu (každý se jistě setkal s tím, že malé děti mají po očkování např. trochu teplotu), jsou to ale promile případů ... U nás v Brně je strategie očkování taková, že vakcínou Pfizer se očkuje v očkovacích centrech (nemá se moc převážet, je háklivá na třepání), Modernu mají k dispozici mobilní očkovací týmy a Astra Zeneca bude u obvodních lékařů ... Dá se tedy i částečně vybrat - buď se nahlásím do centra nebo se domluvím se svým lékařem ...
Václav Soukup
Nechtějí ji v Německu, Francii i dalších vyspělých zemí Zápaní Evropy, protože její ochrana lidí nad 55 let je nedostatečná. Řadě lidí bylo po její aplikaci špatně a byly tam prý i nějaká podivná úmrtí.
Irena Mertová
A co je špatně s Astra Zeneca? (moc zprávy nesleduji :-) )
Václav Soukup
Nemáte tam ještě nějakou další " pohádku " o Astra Zeneca " ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...