VIDEOSERIÁL: Jak zvládnout chytrý mobil. Studenti učí seniory ovládat moderní telefony. Tady jsou první díly
FOTO: Ingimage

VIDEOSERIÁL: Jak zvládnout chytrý mobil. Studenti učí seniory ovládat moderní telefony. Tady jsou první díly

8. 3. 2021

Foťák, krokoměr, mapa, jízdní řád, houbařská aplikace… Chytré telefony nejsou jen o pohodlném volání a čtení zpráv na internetu. Uživatelům jakéhokoliv věku šetří čas, energii a zjednodušují život.

I proto se mladí studenti zapojili do projektu Abecedy pro seniory, který funguje již dva roky u České spořitelny. Studenti se rozhodli naučit s chytrými telefony pracovat co nejvíce seniorů s pomocí návodných videí. A do tohoto projektu se nyní zapojuje i portál i60.

Připravili jsme pro vás novou rubriku Chytrý mobil, v níž budou pravidelně (zpravidla dvakrát do měsíce) vycházet nové články a naučná videa, která vás provedou světem chytrých telefonů. Díky nim budete umět za několik měsíců dokonale ovládat váš chytrý telefon. Zjistíte, že může být nejen vaším zábavným společníkem, ale i spolehlivým pomocníkem.

Krásné je, že každý uživatel si může na svém chytrém telefonu nastavit přesně takové funkce, které potřebuje. Stačí si jen stáhnout vhodnou aplikaci. Každá umí něco a můžete jich mít libovolný počet. Většina z nich je zdarma. Proč si tedy nevybrat ty, které udělají váš život pohodlnější či pestřejší?

Inspirujte se, jak vám může chytrý telefon zpříjemnit život! Jak vám může chytrý telefon pomoci?

  • Budete v kontaktu s rodinou i přáteli. S chytrým telefonem můžete posílat fotky či videa vnoučatům, psát si s nimi nebo volat. To vše často zdarma. Vše, co pošlete nebo dostanete, se v telefonu automaticky ukládá. Takže se k tomu můžete kdykoliv vracet. Snadno se pak pochlubíte přátelům fotkami z dovolené nebo videy, na nichž váš vnouček zkouší první krůčky.
  • Usnadní každodenní život. V jízdních řádech si během chvilky vyhledáte všechna možná i nemožná spojení ze své současné destinace. Nevadí, že třeba vůbec nevíte, kde jste. Mapa v mobilu vám na výletě s naprostou přesností ukáže, kde se právě nacházíte, kolik už jste ušli kilometrů, nebo jak dlouho ještě půjdete. Otevírací doby prodejen i ordinační hodiny svého lékaře vyhledáte během pár vteřin.
  • Pomůže vám ohlídat zdraví. Velmi oblíbená aplikace Záchranka vám zjednoduší přivolávání první pomoci, pokud jste vy nebo někdo v okolí ohrožení života. Další aplikace dokáží třeba hlídat dávkování léků nebo sledovat hladinu krevního cukru. Díky telefonu se také můžete zapojit do sportovních lekcí a například si užít každodenní jógu pod vedením odborné lektorky v soukromí svého bytu.
  • Rozšíří obzory. Procvičujte si cizí jazyky, sledujte dění doma i ve světě, vzdělávejte se. Nebo si procvičujte paměť pomocí kvízů, testů a nekonečného množství křížovek. Nadšení kutilové nebo kuchařky mají díky chytrému telefonu přístup k tisícům praktických tipů i nejrůznějších receptů.
  • Zjednoduší nakupování. Všechny věrnostní kartičky můžete mít jednoduše uložené v paměti svého mobilu. Stejně tak platební kartu.

Pokud nemáte s používáním chytrého telefonu zkušenosti, nebojte se zeptat. Statisíce seniorů se jej naučilo používat.  

Zkušenosti ukazují, že nejsrozumitelnější vysvětlení dokáží seniorům podat mladí lidé ve věku kolem 20 let. Generace, která s telefonem v ruce vyrostla a perfektně mu rozumí. Zkuste proto poprosit své vnuky a vnučky, zda by vám se začátky nepomohli. Nebo se podívejte na videa, která speciálně pro vás tito mladí lidé připravili. Jednotlivé lekce si můžete projít krok za krokem a vlastním tempem, v případě potřeby se k nim vracet.

Sérii krátkých videí připravila spolu s mladými studenty Česká spořitelna v rámci projektu Abeceda vzdělávání. „Naučil jsem pracovat s chytrým telefonem svoji babičku, která je ročník 1935. Věřím, že to stejně hezky dokážu vysvětlit i ostatním jejím vrstevníkům,“ říká student Jakub, který na prostřednictvím videí učí seniory používat mobily.

Podívejte se na první první díly.

 

Jak si poradit s nastavením moderního telefonu:

Pro zvětšení na celou obrazovku klikněte na tlačítko YouTube a pak na ikonu ikona.png

 

Jak si užívat Internet v chytrém telefonu:

 

Jak si nainstalovat a používat aplikaci WhatsAPP:

 

Jak si nainstalovat a používat aplikaci Záchranka:

 

Jak využít QR čtečku v mobilu:

 

 

Videoseriál: Chytrý mobil
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.8 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Bezvadný nápad. Mám od vánoc chytrouše, jsem nadšená. Už s ním úplně kamarádím a ráda se přiučím dalšímu.
Soňa Prachfeldová
Fajn školení, líbí se mi, kdo nemáte chytrolína , neváhejte, fakt je to výborný společník. Je lepší s větší pamětí, protože se nabízejí netušené možnosti - fotky, videa, hry , banka a j.
Lenka Kočandrlová
Tzv.blbomobil nemám,ani mít nechci.Nikomu skoro nevolám,na jiné mám noťas .Štve mě,že se všude dělá,jakoby ho měl už každý a snaží se vše nastrkat na to! Viz Lidl karta a jiné. Pak stačí výpadek ele a jsou všichni v zádeli....
Alena Švancarová
Marie Ženatová máte pravdu,ale já videa tady velmi vítám ,myslím,že se také z toho hodně naučím.Díky.
Margita Melegova
Krasne vysvetleno, tak az vsechno pochopim poridim si chytry telefon, dekuji za dobry napad.
Danuše Onderková
Dobrý nápad, ne každý zvládá chytrý mobil ovládat. Já osobně problém s chytrým mobilem nemám, ale přesto si videa ráda poslechnu. Třeba se přiučím ještě něco navíc.
Marie Seitlová
Dobrý nápad, určitě se bude hodit.
Svatava Páleníková
Dobrý den, seriál vítám, mám chytrý mobil od vánoc a zatím jsem z něj spíše nešťastná, moc s ním neumím a vnoučata daleko. Takže se budu těšit na další díly.
Antonín Nebuželský
Určitě se to někomu hodit bude. Ikdyž tady, soudím, budou poučení uživatelé. Přesto díky.
Daniela Řeřichová
Asi je to dobré, ale domnívám se, že s chytrým mobilem zacházet umíme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.